2014. július 29., kedd

Széltündérek


Nemrég a kezembe akadt egy doboz ruhacsipesz maradéka, amit még régebben vettem, kreatív célra - azok a régi stílusú, kerek fejű csipeszek, amelyekből egyértelműen valamilyen figurát kell készíteni, bár én használom őket rendeltetésszerűen is, mert igazi békebeli hangulatot kölcsönöznek a száradó ruháknak. :-) Mindenesetre most arra gondoltam, néhány csipeszből tündéreket készítek a gyerekeknek, amelyeket aztán vagy fellógatunk, hogy a légmozgásban kecsesen forogjanak ide-oda, vagy egyszerűen játék céljára használunk. A széltündérek hamarosan el is készültek, és nagyon jó játékszernek bizonyultak - ráadásul mindegyiket jó hosszú hajjal készítettem, hogy a Nagyobbik mostanában annyira intenzív fodrászolási lelkesedésének is eleget tegyek. :-)

A ruhacsipeszek alapból így néztek ki - itt még négyet gondoltam készíteni, de közkívánatra aztán hat lett belőlük, mivel a kicsik úgy gondolták, fejenként három-három tündérrel lehet igazán jól játszani :-)

Fehér akril alapozófestékkel lefestettem a csipeszeket, majd száradás után a felső részüket színesre festettem.

A szoknyához mintás papírból olyan hosszú csíkot vágtam, amit nagyjából háromszor a csipesz köré tudtam tekerni, és hosszában nyílásokat vágtam rá.
A papír belső, nem vágott részét bekentem ragasztóval, és a csipeszre tekertem. A bevágott csíkok alját egy ecset nyelének segítségével ívesre pödörtem.

Fonalból elkészítettem a figura haját, majd a csipesz tetejére ragasztottam, és alkoholos filccel megrajzoltam a pofiját.

A  szárnyat kettéhajtott mintás papírból vágtam ki. A szárny közepét beragasztóztam, rátettem egy cérnahurok végét (hogy majd fel lehessen akasztani), és a szárnyat a csipesz hátuljára ragasztottam.

Sorban egymás után elkészült az összes széltündér, akiknek nevet a kicsik adtak, így lett belőlük Levendulatündér, Ősztündér, Naptündér, Fűtündér, Virágtündér és Jégtündér :-)

Azóta a tündérek hol felfüggesztve a légáramlatban forognak, hol pedig csodás kalandokat élnek át a gyerekszobában, ráadásul még fodrásznál is jártak, úgyhogy a képeken látható unalmas hajzatok helyett némelyiknek csini bubifrizurája lett, egy másiknak fonott copfja, a harmadiknak szélfútta kontya, sőt, Jégtündér még sapkát is kapott, hogy a hideg szélben repkedve meg ne fázzon.... :-)


6 megjegyzés:

 1. Nagyon jópofák lettek! :)
  Hol lehet egyébként ilyen ruhacsipeszt kapni? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszik :-) Kreatív célra pl. itt: http://opitec.hu/index.php?tm=545782 vagy http://www.rayher.hu/hun/index.php?page=termekek&id=6400500. Bolhapiacon is lehet találni nagy szerencsével ilyeneket, persze azok régiek, őrzik az idő nyomait, úgyhogy átalakítás nélkül, magukban a legszebbek :-)

   Törlés
  2. Köszönöm szépen! Kreatív célra is használnám, meg rendeltetésszerűen is :)

   Törlés
 2. Mindig ámulok, milyen aranyos dolgok jutnak eszedbe. :) Valami vízhatlan bevonattal lekenve még akár szélcsengő is lehet belőlük, most ezen kattog az agyam, gyerekkoromban volt utoljára szélcsengőnk, Zalán meg úgyis odavan mindenért ami színes, mozog és csörömpöl, ha sikerül beszereznem ilyen csipeszeket, csinálok is egy mobilt a pelenkázó fölé (hátha sikerül elejét venni a pelenkázást övező ordításnak...)

  VálaszTörlés
 3. Annyira, de annyira helyesek! :)))

  VálaszTörlés
 4. Kedves Levendulalány!
  Nagyon tetszenek az ötleteid, néhányat én is szeretnék kipróbálni (például ezt is :)). Az lenne a kérdésem, hogy a sok szép színes papírod milyen néven kapható? Barkácskarton vagy vékonyabb, esetleg scrapbook-papír, vagy decoupage-papír? Gondolom sok esetben nem mindegy, milyen vastag. Válaszod előre is köszönöm!
  Kreatív ötletekben gazdag boldog új évet kívánok!
  Szeretettel: Mandula

  VálaszTörlés