2014. június 20., péntek

Fociropi


Gőzerővel zajlik a foci vb, amit nálunk rendkívül nagy érdeklődés kísér: a Kisebbik hatalmas lelkesedéssel követi a meccseket (legalábbis az első negyedórát mindenképpen), a Nagyobbik az ausztráloknak szurkol, én a spanyoloknak (naná, hogy ki is estek), Ő pedig toronymagasan vezeti a baráti kör góltotóját, képes még olyan meccseket is telibe találni, mint egy Svájc-Ecuador, amire nincs is magyarázat. Tehát, a vb nálunk most abszolút elsőbbséget élvez mint program, és igyekszünk ki is hozni belőle a legjobbat, úgyhogy a meccsek mellé természetesen mindenféle focirágcsát készítek, amelyekre aztán  kiválóan lehet fröccsözni és okoskodni - mert ha az játékos nem a bal alsóba rúgta volna, hanem a jobb felsőbe, és ha a kapus nem csak kinyúl, hanem vetődik, és ha azt a tizenegyest megadta volna a bíró - szóval ezt csak ilyen-olyan falatkákkal lehet átvészelni, lássuk be :-)

A legutóbbi focirágcsa olyan nagy sikert aratott, hogy muszáj itt is beszámolnom róla - mi csak ropiként aposztrofáltuk, mivel úgy néz ki, mint a ropi, és legalább olyan finom is, és sajnos éppen annyira eteti is magát... a lényeg, hogy akkor szabad csak megsütni, ha tudjuk magunkról, hogy kellő önuralommal rendelkezünk ahhoz, hogy ne együnk meg egész tepsinyi adagokat - vagy ha legalábbis lesznek annyian körülöttünk, hogy az elfogyasztási felelősség megoszoljon :-)

A recept alapját itt megtalálhatjátok pogácsaként - ami egyébként a világ legeslegjobb pogácsája :-) A ropiságosságért kissé változtattam a hozzávalókon és a leíráson, de az elismerés mindenképpen az eredeti szerzőt illeti meg.


Fociropi


Hozzávalók:

50 dkg fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
egy csomag szárított élesztő
50 dkg túró
30 dkg puha vaj
2 egész tojás
3 dkg só
késhegynyi őrölt fekete bors (két-három tekerésnyi)

a tetejére + 1 felvert tojás 


Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, alaposan összedolgozzuk, és egy órára letakarva félretesszük kelni. 

A sütőt 200 fokra melegítjük.

Ezután a tésztát vékonyra (maximum 0,5 cm-re) nyújtjuk, a tetejét felvert tojással átkenjük, és egy pizzavágóval vagy éles késsel keskeny csíkokat vágunk belőle. A csíkokat sütőpapírral fedett tepsire emeljük, és a ropikat megsütjük. Nálam adagonként 12 percre volt ehhez szükség, de a sütők teljesítménye különbözhet, így figyelni kell, nehogy megégjen - ha már szép mély aranybarnák a ropik, ki is lehet venni őket.
Szerintem akkor néznek ki jól igazán, ha extra hosszúak - én a sütő teljes szélességéhez igazítottam a ropik méretét, így nem kell két másodpercenként újakért nyúlni meccs közben :-)

Ezeket kivételesen nem kell dobozba tenni, kimondottan a szabad levegőn tárolhatók, így maradnak ropogósak. Persze ha megpuhulnának, akkor is el fognak fogyni, ezt biztosan megígérhetem... :-)



















7 megjegyzés:

  1. Szia! Nálunk is vb láz van, és ez a ropi nagyon felkeltette az érdeklődésem... :D Egy kérdésem lenne csak. Mennyire kelnek meg a sütőben? Milyen távolságra tegyem őket a tepsibe? Köszönöm! Szép napot és jó szurkolást! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia, Niki! Csak egy kicsit kelnek meg, és inkább felfelé, úgyhogy nem kell köztük sok helyet hagyni a tepsiben. Mindenképpen számolj majd be, hogy csúszott a meccsek mellé :-) Köszönöm, viszontkívánom a meccsnézésben gazdag napot! :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Meg szeretném csinálni. MOST. :))
    Nincs teljes kiőrlésű lisztem, viszont van helyette rétesliszt itthon és kukoricaliszt is. Esetleg van még zabpelyhem, amit le tudok darálni.. Melyiket tegyem bele? Vagy legyen akkor csak sima liszt?
    Köszi a választ:)
    Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, örülök, hogy kedved lett hozzá :-) Sima liszttel helyettesítsd, és ugyanolyan finom lesz! :-)

      Törlés
    2. Köszi:)
      Végül mégis vettem ma reggel teljes kiőrlésűt is..nehogy ezen múljon a ropogósság.:)
      Estig akartam tartogatni a német meccsig, de úgy néz ki, hogy nem nagyon fognak mérkőzést látni a ropik.:))
      Nagyon finom!

      Törlés
    3. Elsőre én is pont így jártam, kb. rögtön újra kellett sütnöm az egészet, hogy maradjon a meccsre :-) Örülök, hogy ízlik!

      Törlés
  4. Megsütöttük, tényleg nagyon eteti magát :) Az enyém nem lett ilyen szép szabályos (a kisfiammal együtt vágtuk), de az ízén nem változtat :) Nem volt itthon szárazélesztő, így frissel csináltam, szerintem nem változtat a végeredményen.
    Köszi a receptet! Kinek fogsz ezek után kiszurkolni?

    VálaszTörlés