2014. április 15., kedd

Pizzapuffancs


Erre a receptre a Szalay-könyvek sorozatban megjelent Kreatív nyár c. könyvben bukkantam (szerző: Könnyü Mária, 2013.), és rögtön megdobogtatta a szívemet. Pizza ÉS puffancs, két egészen csodálatos szó - biztos voltam benne, hogy az elegyük sem lehet rossz. Ráadásul egy igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető receptről van szó, tehát még fél kézzel sem tartott vissza attól semmi, hogy kipróbáljam. Rendkívüli megérzéssel egyből dupla adagot csináltam, így nagy nehezen sikerült megmenteni egy pár darabot másnapra is - de az az igazság, a kicsik kezéből úgy kellett kicsavarni a sokadikat... szóval, a pizzapuffancs jött, látott és győzött. 
Próbáljátok ki, mert tényleg gyorsan megvan, sütőben megsüthető, és bulikra is ideális ennivaló - csak egy kis finom paradicsomszósz kell mellé, amibe lehet mártogatni (de magában is tízpontos). És ha idézhetek egy kilencéves kislányt a dologról: "Bárcsak az egész élet abból állna, hogy jókat beszélgetünk, és közben folyamatosan pizzapuffancsot eszünk."
Hát mit mondjak - egyetértek. :-)


Pizzapuffancs

Hozzávalók (kb. 16 db-hoz):


20 dkg liszt
1,6 dl tej
1 tojás
15 dkg mozzarella (nem a zacskós, lében ázós, hanem a rendes sajt - helyettesíthető másféle sajttal is persze)
5 dkg parmezán
10 dkg kolbász (ehhez a puhább típusú jobb)
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál pizzafűszer (ezt persze házilag a legjobb keverni)


+ a tálaláshoz befűszerezett paradicsomszósz


Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A sajtokat reszeljük le, a kolbászt vágjuk vagy tépkedjük kis darabokra, és tegyük egy tálba. A tojást és a tejet habverővel keverjük össze, majd adjuk a sajtos-kolbászos keverékhez. Tegyük hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a pizzafűszert és a sót, ízlés szerint. Keverjük össze az egészet alaposan - lehet, hogy kissé hígnak tűnik majd, de így jó. Evőkanál szakítsunk a masszából fánknyi adagokat, egy másik kanál segítségével kicsit formázzuk meg, majd tegyük sütőpapírral borított tepsibe.
Kb. 20 perc alatt süssük meg - akkor jó, ha szép aranybarnák a puffancsok.

A szószt melegítsük meg, és tálaljuk a frissen sült puffancsok mellé.
Csodás :-)








7 megjegyzés:

  1. Ilyen korán nem szoktam nézelődni, de most jól tettem. Talán később elkerülte volna a figyelmemet és ezt nagyon bántam volna! Nagyon jól néz ki és igen finom lehetett, nem hiába hogy a gyerkőcöknek ízlett:-)) Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Wooooooooooooooooooowwwwwwwwww!!! Műsorra fog kerülni :-)))

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam, hú nagyon ízlett és gyorsan elfogyott :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Megcsináltam, nagyon-nagyon finom! Egyszerű megcsinálni és igen gyorsan elkészül. Köszönöm! :)
    Anikó

    VálaszTörlés
  5. Igen, én is megcsináltam - magában is tízpontos, ahogy mondod :-))))

    VálaszTörlés
  6. Finom, gyors, rájártunk. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  7. Én is megsütöttem tegnap, pikk-pakk elfogyott, ez a mennyiség tényleg nem elég egy 2+2 fős családnak...:) Azon gondolkodom, hogy teljes kiőrlésű liszttel és/vagy zöldfűszerrel pl medvehagyma?/tökmaggal működhet-e vajon...

    VálaszTörlés