2014. február 25., kedd

Csokis-rozmaringos keksz


Pár napon belül osztják az idei Oscar-díjakat, és úgy érzem, én sem maradhatok le egy fontos díj odaítéléséről. Igaz, én nem egy kiemelkedő filmes teljesítményt szeretnék értékelni, hanem ennél egy lényegesen fontosabbat: szeretném kiosztani "Az év legjobb csokis keksze" díjat, mert megtaláltam az ezt legeslegjobban kiérdemlő versenyzőt. :-)
Ez a keksz ugyanis tökéletes. Sötéten kakaós ízvilágú. Kívül ropogós, belül kissé puha. 15 perc alatt megsül. Összekeverni egy pillanat műve, hiszen mindössze 5 hozzávalóra lesz szükségünk. Másnap, harmadnap is csodás (feltehetőleg). Elronthatatlan. Függőséget okoz. De tényleg csak annyit mondok, tökéletes - annál is inkább, mert ennyi dicsérő jelző után már biztos lekevernék a díjátadó beszédemet a Kodak színházban :-)
Az elismerés egyébként Nigellát illeti, mivel a recept a Hogyan váljunk házi istennőkké c. könyvből származik, ugyanakkor saját bevallása szerint ő is kapta ezt a kivételes értéket, mégpedig a szerkesztőjétől. Így ez a fekete csoda "Boyd mama sütije" néve fut a könyvben, de csak annyit mondok, ez a prózai megnevezés köszönő viszonyban sincs a végeredménnyel - bár így viszont Boyd mama neve része lesz a hallhatatlanságnak, rendkívül megérdemelten.
Részemről pedig mostantól ha csokis keksz, akkor bizony ez, örökkön-örökké.
Két változtatással éltem csak: a keksz tésztájához kevertem egy teáskanál apróra vágott friss rozmaringot - csodálatosan kiemeli az ízeket, de egyáltalán nem lesz sok -, valamint Nigella bonyolultabb sütési leírását is kicseréltem egy egyszerűre, így is tökéletes.


Csokis-rozmaringos keksz (avagy Boyd mama sütije)

Hozzávalók:
300 g liszt
fél zacskó sütőpor
30 g kakaópor (ehhez csak kiváló minőségű jó; én 100 %-os belga kakaóport használtam)
250 g puha, sótlan vaj
125 g kristálycukor
egy teáskanál aprított, friss rozmaring (opcionális, de én melegen ajánlom)


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egészen egyszerűen mindent tegyünk egy tálba, és keverjük össze (eleinte fakanállal, majd a legegyszerűbb kézzel), ez nagyon gyorsan megy.
A sütőtepsit borítsuk sütőpapírral. A masszából formázzunk diónyi gombócokat, kissé lapítsuk le, és helyezzük a tepsire.  (Ebből a mennyiségből kb. 30 db kekszünk lesz - ez két tepsit jelent.)
15 perc alatt megsütjük.

Csodás :-)












13 megjegyzés:

  1. Szoktam hasonlót készíteni, de rozmaringgal még soha sem próbáltam. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  2. Biztos finom, meg fogom csinálni:) ZKriszta
    off-téma: Amikor kis figurákat készítessz, melyik méretű préselt papírgolyót használod, a 15 mm-est vagy a 18 mm-est? Előre is köszi a válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legjobb lelkiismerettel állítom, hogy érdemes :-)
      30 mm-esnél kisebbet nem szoktam használni - pl. a kávékapszulás figurák feje is ez a méret, nemtom, ilyen felhasználására gondoltál-e pontosan!

      Törlés
    2. Igen, a kávékapszulás figurák fejére gondoltam, pontosan:) Annyira tetszik az ötleted, hogy lehet, egy ajándéknál felhasználom a terveid, természetesen jelezve, hogy ez a Te eredeti ötleted, ha nem bánod:) ZKriszta

      Törlés
  3. Kedves Levendulalány,

    Kérlek adj tanácsot, hol érdemes a 100%-os belga kakaóport beszerezni.

    Köszönettel, Norik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Norik!
      Én mindig innen szerzem be: http://www.gwn.hu/hu/termekek/cacao-barry-extra-brute-kakaopor-2224-1-kg
      Ez egy 22-24 % zsírtartalmú, 100 %-os belga kakaópor,Cacao Barry Extra Brute megnevezéssel - csodásan tömény és sötét ízvilág. Persze, tudom, hogy ilyesmihez nem könnyű hozzájutni, de a lényeg, hogy minél jobb kakaópor legyen, ezeknél a sütiknél ez kulcsfontosságú tényező.

      Törlés
  4. Kedves Levendulalany,

    Barna cukorral is keszitetted mar?

    Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem, de bátran ajánlom azzal is, biztosan csodásan finom lesz! :-)

      Törlés
  5. Sziasztok,

    rozmaring hiányában ma kipróbáltam a kekszet barna cukorral és apróra vágott mandulával... HMMMMMMM.... Nagyon finom, köszi a receptet, Levendulalány!!

    zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán szívesen :-) Én is rajongásig szeretem :-)

      Törlés
  6. Én a héten kóstoltam Bardócz Évi worshopján.. és valami Igazi Mennyei Mennyország.. és millió szuperlatívusz! :D KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, nagyon örülök, hogy ízlett, és hogy ilyen jó kis társaságban lett kipróbálva a recept :-) Köszönöm, hogy megírtad!

      Törlés