2013. november 20., szerda

A 10 legkedvencebb karácsonyi gyerekfilm


A 10 legkedvencebb karácsonyi filmes bejegyzés kapcsán már írtam, hogy nagyon szeretem a karácsonyi filmeket, és gyűjtöm is őket  - és ezek között természetesen a gyerekeknek készült verziók is helyet kapnak. Sőt, ha őszinte akarok lenni, némelyik simán lekörözi kedvencségben a felnőttes karácsonyi filmeket :-)
Most ezekből gyűjtöttem össze a tíz legkedvesebbet, de természetesen ez is nagyon szubjekítv válogatás, azaz az én kedvenceim.
Jó karácsonyi gyerekfilmből egyébként lényegesen kevesebb van, mint a felnőttesekből, illetve ezek között néha egészen rémborzasztó darabokkal is lehet találkozni - de ezért a tízért személyes felelősséget tudok vállalni bárki előtt. :-)

Ezekhez nem nagyon tudok linket tenni, mert többségükből még előzetes sincs fent - de érdemes őket beszerezni....10. Koala brothers: Karácsony a pusztaságban  (The Koala Brothers: Outback Christmas)

Frank és Oscar, a két mindig optimista koala készülődik a karácsonyra a forró ausztrál pusztaságban. Minden barátjukat meghívják, hogy együtt ünnepelhessenek, ám levelet kapnak Pennytől - a kis pingvin arról ír, hogy nem tud hozzájuk csatlakozni, mert megsérült a szárnya. A két koalát azonban nem a feladós fajtából faragták, és útnak indulnak a Déli-sark felé, hogy elhozzák kis beteg barátjukat az ünnepre. De persze a dolgok nem alakulnak simán, úgyhogy a gyerekeknek van min izgulni a film végéig :-)
9. Polar Expressz (The Polar Express)

Klasszikus kiindulás: egy kisfiú, akinek a hite meginog a Mikulás létezésében és a karácsonyi ajándékok keletkezésében.... ám egy varázslatos téli éjjelen hatalmas expresszvonat tűnik elő a ködből, és egy furcsa kalauz hívja a kisfiút egy mindent megváltoztató utazásra. A vonat pizsamás-hálóinges kis utasai részesei lesznek egy fantasztikus kalandnak, amelynek a végén már nem marad több kérdés, hiszen a saját szemükkel láthatják, amint a Mikulás megnyitja a karácsonyt, átadva az év első ajándékát az általa választott gyereknek.
Nagyobb gyerekeknek, gyermeklelkű szülőknek és Tom Hanks-rajongóknak kötelező darab, igazi CGI-parádé, ami egy néha picikét zavaró, de azért nagyon is magával ragadó....

 

 

8. Arthur tökéletes karácsonya (Arthur's Perfect Christmas)

Nagy-nagy kedvenc. Nagyobb gyerekeknek való darab, amelyben Arthur, a teljesen átlagos kamasz tengerimalacfiú készülődik a karácsonyra abszolút mai körülmények között: elvált szülőkkel rendelkező barátok, hirtelen beeső rokonok, kapkodós ajándékvásárlás és egy idegesítő kishúg - Arthur pedig mindeközben ráébred, hogy a karácsony nem attól lesz szép, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt van a család, az összes tökéletlenségükkel együtt, mert éppen így lesz szeretnivaló mindenki, és teljes az ünnep...


 

7. Franklin csodálatos karácsonya (Franklin's Magic Christmas)

Egy nagyon édes mesefilm a kisebbeknek - Franklin, a teknősfiú karácsonyra családjával a nagyszüleihez utazik. A szüleinek azonban sürgős dolga akad, a nagypapát baleset éri, és Franklin elindul karácsony éjjelén, hogy segítséget hozzon. Magával viszi a nagymama különleges csengőjét is - és olyan csodálatos élményben lesz része, amit talán el sem hinne, ha nem vele történne....


 

6. Pettson és Findusz: Karácsonyi vendégek (A Christmas Visitor)

Rajongásig szeretem - az ok, amiért nem feljebb végzett, az, hogy ez nem egy "nagy" film, csak a rajzfilmsorozat egyik darabja, de ettől még imádnivaló.
Pettson, az öregember, és macskája, Findusz éppen nekilátnának karácsony napján a készülődésnek, amikor Pettsont baleset éri, és járásképtelenné válik. Márpedig nincs még se fenyőfájuk, se karácsonyi vacsorájuk, a kamrában csak szardínia és répa van  - Findusz pedig teljesen pánikba esik, hogy mi lesz így a karácsonnyal... de Pettson megpróbálja megtenni, ami tőle telik, és jobb híján barkácsol egy karácsonyfát, amit feldíszítenek használaton kívüli ecsetekkel, faforgáccsal, újságkivágásokkal, kulcsokkal (Pettson rokon lélek), dióval - és este pedig egymás után érkeznek meg a szomszédok sonkával, kolbásszal, hallal, karácsonyi pitével, fánkokkal, süteményekkel... Pettson és Findusz végül barátok között, csodás lakomával, ünnepi hangulatban tölti el a karácsonyt, és még a ház apró lényei, a muklák is boldogok .-)

 5. Frédi és Béni - Karácsonyi harácsoló (A Flintstones Christmas Carol)

Dickens klasszikusát Frédi és Béni-verzióban is feldolgozták, és zseniálisan. Ám a fantasztikus végeredményben óriási szerepe van a magyar szövegnek: a filmhez ugyanis Varró Dániel írt szöveget, egyszerűen szenzációsan - méltó és egyenrangú utódja Romhányi Józsefnek, pedig a lecke fel volt adva, az biztos. Én sem tudok mást tenni, mint idézni a szövegírót, mert már a fülszövegben is maradandót alkotott :-)
"Kőkori karácsonyt ki látott?! Most meglesheted a Flintstone-családot, kiknek ilyenkor a színházi deszkák jelentik a világot! Ha az ajándékbontogatás már nem hoz lázba, csak tedd be e kőzetlemezt, és dőlj a székben hátra, hogy te is bebocsátást nyerj az alapkövi színházba. Erre kíváncsiak fiatalok és vének, hisz tudják, hogy kihagyni vétek: ma van az ősbemutatója Decens Károly Karácsonyi ének-ének. De Frédi hiába tehetséges, lehetséges, hogy megártott a sok dialógus, mit biflázott számtalan, s a feje nem káptalan...Nem csoda hát a rövidzárlat, és mire észbe kapott, az üzletek zártak! Megkésett a szándék, nem lesz így ajándék. Egyszerre nem lehet színpadon és plázában, hogy lesz így estére karácsony házában?"


4. A karácsonyfa dala (O Christmas Tree)

Tipikusan az a DVD, aminek a tokja annyira semmitmondó és igénytelen, hogy nem sokan vennék meg... kivéve a karácsonyifilm-rajongókat :-) És milyen jól tettem, mert az egyik abszolút kedvencünkké vált - egy igazán tüneményes és megható rajzfilmről van szó, amit a legkisebbek is megnézhetnek, de a nagyokat is elvarázsolja, holott semmi extra technika vagy szupermodern látványvilág sem tartozik hozzá.
A történet egy kis fenyőről szól, aki a havas erdő sűrűjében csakis arra vár, hogy valaki észrevegye és hazavigye karácsonyfának.De kicsi is, görbe is, formátlanka is, így senkinek sem akad meg rajta a szeme... viszont mivel kedves és jószívű, egy mókus és egy medvebocs is a barátja lesz, és sokat beszélgetnek az "igazi" karácsonyokról, a csodás díszekről, a gyönyörű fenyőfákról, az ajándékokról. A mókusnak jut végül eszébe, hogy díszítsék fel a kis fát, és rendezzenek neki egy majdnem igazi karácsonyt, ahol végre karácsonyfa válhat belőle - és az erdő lakóinak segítségével, az erdőből kerített ezzel-azzal feldíszítik a kedves fácskát, aki már majdnem tökéletesen boldog lesz ezáltal. De karácsony éjszakáján minden csoda megtörténhet, olyasmi is, amire a kis görbe fenyőfa álmában sem gondolna....


 

3. Elmo megmenti a karácsonyt (Elmo Saves Christmas) / Várd a karácsonyt Elmóval! (Elmo's Christmas Countdown)

Elmo, a Szezám utcai kis piros szörny egyszerre két filmmel is versenyben volt, és nem is tudtam közöttük dönteni :-)
Az Elmo megmenti a karácsonyt története szerint Elmo egy varázslatos hógömböt talál, és meggondolatlanul azt kívánja, legyen mindennap karácsony... persze, a következmények kis híján katasztrofálisak lesznek, az összes fenyőfa elfogy az erdőkből, a húsvéti nyuszi idegrohamot kap attól, hogy sosem jön el a húsvét, az összes árucikket felvásárolják a boltokban, a karácsonyra elutazott barátok sosem térnek vissza és hasonlók - de persze minden jó, ha jó a vége :-)
A másik Szezám utcai film igazi Muppet Show-nosztalgiát varázsol, mert számos sztár jelenik meg Elmo mellett, hogy a szerteszét repülő adventi naptár dobozkáit összegyűjtsék. Nincs könnyű dolguk, mert egyesével kell megkeresniük a darabokat, és néha egészen reménytelennek tűnik a dolog, de Elmo is rájön arra, hogy ha hiszünk a karácsonyi csodában, akkor az meg is történik...
Az izgalmas, kedves és vicces történet egyben tényleg igazi sztárparádé is: Elmo mellett feltűnik Sheryl Crow, Jennifer Hudson, Jamie Foxx, Anne Hathaway, Alicia Keys, Ben Stiller és sokan mások - de a legjobb a végén a kőrocker Mikulás... :-)

Egy részlet Elmóval és Aliciával:


2. Maci Laci első karácsonya (Yogi's First Christmas)

Egy igazi szuperklasszikus gyöngyszem, higgyétek el nekem, több mint zseniális :-) Mint tudjuk, a medvék - köztük Maci Laci és Bubu - télen többnyire alszanak, mint a bunda. De ezen a karácsonyon nem így történik, mert a mackókat zene veri fel téli álmukból, és hamarosan a Jellystone szálloda megmentésén fáradozó csapatban találják magukat, hogy lebeszéljék a tulajdonosnőt, Taracki Pereckét (ez a név mindent visz!! bár a Kisebbik sokáig Perecki Tarackának hívta, aztán pedig Paracki Tereckének) a hely eladásáról. Maci Laci és Bubu mellett felvonul az összes nagy név, így Nyegleó, Papi Tapi, Tappancs, Foxi Maxi, a vadőr és persze Cindy maci is, aki egyfolytában azért küzd, hogy egy csokor fagyöngy alá keveredjen Maci Lacival... :-) Korcsolyázás, sízés, dalok, karácsonyi buli, egy undok unokaöcsi és egy rémremete gaztetteinek kivédése  mellett Maci még a szállodai ranglétrán is szédítő magasságokba emelkedik, mindezt úgy,hogy muszáj végig nevetni az egészen - ez egy tökéletes darab a karácsonyi rajzfilmek sorában. :-)


 

1. Pettson és Findusz: Pettson ígérete (Tomtee Wish-Wash)

És bár ők már szerepeltek a listán, az első hely is egyértelműen az övék, de ezúttal egy több részből álló karácsonyi mesével vitték el a képzeletbeli aranyérmet: ebben Pettson megígéri Findusznak, hogy karácsonykor meglátogatja majd a Mikulás. Findusz boldog várakozással készül a találkozásra, Pettson azonban egyre gondterheltebb lesz, ahogy telik az idő, és végső kétségbeesésében egy mikulásrobot megalkotásával próbálja megmenti a cicát a csalódástól - ám erre nem is lesz végül szükség, és Findusz álma mégis teljesül, sokkal jobban és hihetetlenebbül, mint ahogy Pettson gondolta volna, és még az is kiderül, melyik a legfinomabb nyelv a világon :-)
Ez a mese a maga nemében tökéletes - fantasztikusan egyedi látványvilágával, humorával, otthonosságával, kedvességével, tisztaságával külön kategóriát képvisel számomra a mesék között, akárhányszor meg tudnám nézni, és szerencsére ebben a kicsik örökös partnerek... ha megnézitek, egészen biztosan megértitek, miért állnak ők a listám tetején. És mit is tehetnék még hozzá? Virslivirslivirslivirsli :-)

 

21 megjegyzés:

 1. Szerencsére megtaláltam az utolsó-első filmet, ez a cicus tényleg bájos (na meg azok a pöttöm lények), és oltári a virsli-virsli-virsli. :)
  Cserébe, ajándékul: http://www.youtube.com/watch?v=wF7omEcohu8

  VálaszTörlés
 2. A Szépség és a szörnyeteg 2-ik része a Varázslatos karácsony nem játszik, vagy nem láttátok? Szerintem nagyon szép zenéje van. Amúgy jó összeállítás, imádtam Franklint amikor kicsi voltam :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Még nem láttam, de köszönöm az ajánlást, akkor beszerzem .-)

   Törlés
 3. Pettson és Findusz nagyon szimpatikus, utánanézek :) Sosem fogom kinőni ezeket a szép meséket, a Polar Expresszt minden évben megnézem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem azoknak nagyon jó, akik sosem növik ki a meséket :-) És Pettsonékat szívből ajánlom, bármelyik mesét, nem csak a karácsonyiakat! És a Pettson-könyveket is :-)

   Törlés
 4. Ismeritek Tom és Jerry a diótörő varázsát? Nálunk az a nagy kedvenc :)
  http://www.port.hu/tom_es_jerry_-_a_diotoro_varazsa_tom_and_jerry:_a_nutcracker_tale/pls/w/films.film_page?i_film_id=90092
  (persze ez sem könnyen beszerezhető és tv-ben sem adják sűrűn, pedig nagyon jó)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó, köszi a tippet, utánanézek :-) Olyan jó, hogy kerülnek elő új megnéznivalók, érdemes volt megírni a posztot csak ezért is :-)

   Törlés
 5. Nálunk a Karácsonyi vendégek c. Findusz-rész fele szállóige lett. :) Pl. "Pettson meg a lába!", "Nem tudjuk megoldani!", "Se süti, se sonka...".

  VálaszTörlés
 6. Kék nyíl, a szeretet vonata. Nagyon szeretjük. Még édesapámtól kapta a nagyfiam

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek is utánanézek mindenképpen, még sosem hallottam róla... köszönöm!

   Törlés
 7. Jajj a Pettson és a Findusz! Annyira aranyos!

  VálaszTörlés
 8. Nem tudja valamelyikőtök melyik a legelső rész? A palacsinta torta? De hogy kerül a cicus Pettsonhoz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "Amikor Findusz kicsi volt, és eltűnt" - ez az eleje az egésznek, ha jól emlékszem :-)

   Törlés
 9. Imádom a Pettsonokat!!!

  VálaszTörlés
 10. Nem tudom, tudjátok-e, hogy Stockholmban, a Gröna Lund vidámparkban van egy ház, amit Pettson és Findus világának szenteltek. Mondanom se kell, mennyire sikeres a gyerekek körében. :)
  http://www.gronalund.com/en/Attraktioner/Alla-attraktioner/Pettson--Findus-Varld/

  VálaszTörlés
 11. Nálunk kb. ezek a filmek a listásak. A Franklni csodás karácsony sajnos csak vhs-en volt meg, nincs meg valakinek véletlenül digitális formátumban? Ha jól látom a neten, sehol se kapható.

  VálaszTörlés
 12. http://www.youtube.com/watch?v=oHHtZi6B4sc

  Rudolf

  VálaszTörlés