2013. október 18., péntek

Télapó pezsgősdugóból


Szinte látom, ahogy kioson az erdőből, végigsurran a hűvös reggeli utakon, megsimítja a levelüket vesztett ágakat, és egyre közeledik a kertek alatt - a karácsony. Persze, egyelőre még az ősz nagy fellépése zajlik, de akkor is, az este csípőssége, a fahéjas sütemény illata vagy egy piros szalag látványa már előhozza a szívekben az év legragyogóbb ünnepét... én is azon kapom magam, hogy karácsonyi dalokat dúdolok, miközben karácsonyi ötleteken töröm a fejemet. De azért igyekszem még némi önuralmat tanúsítani... nem mintha sikerülne :-) Legutóbb arra gondoltam, a karácsony és az ősz közötti kiváló kompromisszum lehet a Mikulás - hiszen ez már nincs is annyira borzasztóan messze, és egy kicsit már szabad készülni rá... ugye? :-)

Amikor utoljára készítettem parafadugós tárgyat, egészen meglepődtem azon, hogy vannak pezsgősdugók is a készletben  - mert nem mondhatnám, hogy szeretjük a pezsgőt, inkább hűvös távolságtartással jellemezném a viszonyunkat. De mindegy, jó, hogy így alakult, mert mint utólag kiderült, ez egy csodálatos alapanyag. És mivel mostanra már biztosan összeraktátok a képet, igen, a pezsgősdugókból Télapó készült, azaz nemcsak ő, hanem kedves felesége és kedvenc rénszarvasa is. :-)

A parafa pezsgősdugók egyébként azért különösen jó alapanyagok, mert van egy fejrészük, ami nagyon alkalmassá teszi őket különféle figurák megalkotására - ráadásul nagyon jól festhetők és tartósak.

A három figurához kiválasztottam négy dugót, és krémszínűre, valamint barnára festettem őket matt akrilfestékkel:

 
A Télapó-figurának piros filcből ragasztottam kabátot és sapkát. Érdemes tudni, hogy a filcanyagot jó minőségű papírragasztó stifttel nagyon jól lehet rögzíteni, és meg lehet vele spórolni mindenféle varrást. (Még a süvegét is ragasztottam, abszolút varrásmentes.) A sapka szélére fehér filccsíkot ragasztottam, a szakállát ugyanebből, akárcsak a kezét. A kabátra ragasztottam még egy pici gyöngyöt is gombnak, és megrajzoltam az arcot (a szakálla alatt mosolyog ám, csak ez itt most nem látszik) - ezzel Télapó készen is lett.

 
Hogy ne legyen egyedül, elkészítettem mellé Télanyót is, hasonlóképpen - neki persze csinos fürtös babahajat ragasztottam, és egy hölgyhöz illő csipkeszalagot is tettem a ruhájára.

 
És persze nem maradhatott el Rudolf sem, a piros orrú rénszarvas - a nagyobbik dugóba hat lyukat szúrtam, a négy lábnak, a nyaknak és a farkincának. A lábak és a nyak fapálcikából készült, a farok zseníliadrótból, akárcsak a fejen az agancs. Az orrot és a sálat piros filcből vágtam ki, a szemeket fehér kartonból ragasztottam, és filctollal rajzoltam meg.

Ha lesz a közeljövőben egy kis ráérő időm, biztos, hogy elkészítem a házukat is, mert ez nagyon hiányzik nekem - addig is elteszem őket a szekrény mélyére, hogy aztán majd december 6-án megjelenjenek a nappali ablakpárkányán, a kitisztított csizmácskákban... :-)


 

És a bizonyíték, hogy tényleg dugóból vannak :-)


13 megjegyzés:

 1. nagyon kedves ötlet, biztosan elfogjuk készíteni.
  Köszönjük!

  VálaszTörlés
 2. Nem mondod, hogy most négy pezsgőt meg kell innunk rövid idő alatt? Mert ilyet én is ajaok, én is!!!! Különösen Télanyó lopta be magát a szívembe... :-)

  VálaszTörlés
 3. Hűűű, ez a Rudolf király, de legalábbis trónörökös, és mindent visz! De hogy van megalkotva a szarva? Két hurkot is tettél bele, és ennyire jól össze lehet nyomni? Vagy több szálból van? Lábnak jó a gyufaszál?
  Artúr K.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon édesek. Én angyalkát készítettem belőle a múlt évben.

  VálaszTörlés
 5. Oh, what a nice idea, they are soooo cute:)

  VálaszTörlés
 6. Tüneményes! Ha lenne még hozzájuk manó , krampusz és Hópelyhecske, multikulti lenne a Télapó családja. :-) :-)

  VálaszTörlés
 7. Nekem a Rudolph a kedvencem. Látszik rajta , mennyire komolyan veszi a feladatát! :)

  VálaszTörlés
 8. encore une super idée, c'est adorable !

  VálaszTörlés
 9. És csak így belestünk Télanyó szoknyája alá? Ejnye! :)
  Azt hiszem a húgom (aki Franciaországabn él, és mindenki pezsgőzik a családban) különleges feladatot kap! :)

  VálaszTörlés
 10. Annyira helyesek, nagyon aranyos ötlet! :) És az az utolsó kép! :)))))))))))))))))))))))))))

  VálaszTörlés
 11. Hát ezek már megint olyan édesek lettek! Nekem Rudolf a kedvencem. Hogy fognak örülni a gyerekeid!

  VálaszTörlés