2013. június 5., szerda

Sajtkészítés házilag


Vannak rendkívüli pillanatok, amelyekről az ember azonnal tudja, hogy hatással lesz további életére. Amikor az "Ami a konyhámból kikerül" blogon rábukkantam a házi sajt receptjére, rögtön éreztem, hogy igazi mérföldkőhöz éreztem, és valóban. Azóta például nem vettem bolti trappistát, mert ennél igazibb trappista sajt nincs, és kész. Ráadásul döbbenetesen gyorsan el is készül, és semmi extra dolog nem kell hozzá - házi sajtkészítéses eddigi tapasztalataim idő- és eszközigényesek voltak, és a sajt állaga sem bizonyult eléggé szilárdnak. De ez a recept tényleg nagyszerű végeredményt ad, ami ráadásul még akársimán reszelhető is - plusz nincs benne tartósítószer, mesterséges ízfokozó, viszont van benne sok jó alapanyag. Összköltség tekintetében az egyszerűbb bolti trappisták környékén van, hozzáadott érték tekintetében viszont messze felülmúlja... lényeg a lényeg, szívből ajánlom :-)

Az eredeti recepten csak nagyon keveset változtattam, úgyhogy természetesen ezt is követhetitek - én egy kicsit még rövidítettem az elkészítési időn, és így is tökéletes lett. A tojást elhagytam, mert nem éreztem szükségesnek, az alapmennyiséget viszont dupláztam, szerintem ennél kevesebbet nem érdemes készíteni, így is pillanatok alatt elfogy :-)


Házi trappista sajt


Hozzávalók (ebből a mennyiségből kb. 1 kg sajtunk lesz):

2 liter házi tej (IGAZI tej!)
1 kg túró (ebből jó a bolti is, nem kell feltétlenül extra minőségű)
12 dkg vaj
2,5 kávéskanál só (púpozva)
2 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A tejet fazékba öntjük, belemorzsoljuk a túrót, és meg-megkevergetve forrásig melegítjük. Ekkor egy szita vagy egy pici lyukú tésztaszűrő segítségével leszűrjük a felpuhult túrót, és átesszük egy másik lábosba. Beletesszük a sót, a szódabikarbónát és a vajat, és állandóan keverve pontosan 5 percig főzzük.

És ennyi. Egy öblös, nem túl nagy tálba tesszük a masszát, alaposan lepaskoljuk-nyomogatjuk a tetejét, és félretesszük pihenni. Két óra múlva már ki is fordíthatjuk a sajtot a tálból - még hagyjuk pihenni egy-két napig. Akár persze azonnal is fogyasztható, de én azt tapasztaltam, gazdagabb íze lesz, ha állni hagyjuk egy kicsit.
Hűtőben sokáig eláll, de nem lesz ám erre ideje :-)

Elsőre ezt a natúr verziót készítettem, ez is nagyon-nagyon finom volt, de másodszorra még ezt a duplázott mennyiséget is dupláztam, és így négyféle ízű sajtot készítettem: diós-bazsalikomosat, tört borsosat, fokhagymás-kakukkfüveset és mandulás-olajbogyósat. Mindegyik csodás lett :-)

Ha van sajtszerető ismerősötök, ez ajándéknak is tökéletes lehet, szépen becsomagolva. De nem könnyű csak úgy lemondani erről a sajtról... :-)

Hálás köszönet a recept kitalálójának!






























40 megjegyzés:

  1. Kedves Évi! Nagyon gusztusosnak látszik, azt szeretném megkérdezni, hogy ebből a mennyiségből mennyi sajt lesz? És a maradék tejből lehet e valamit készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Zsuzsi! Köszönöm a kérdést, mert ezt el is felejtettem beírni, úgyhogy most már pótoltam is: kb. 1 kg sajt lesz a végeredmény. A maradék tejet leszűrve például palacsintatésztához stb. fel lehet használni, azaz olyasmihez, ahol nem zavaró az enyhe túróíz.

      Törlés
    2. Lehet csinálni a maradék tejből túrógombócot. Annyi grízzel kell összefőzni, amennyit nagyon sűrű tejbegrízhez vennénk. Megcukrozzuk ízlés szerint, lehet hozzá vaníliás cukrot és reszelt citrom- vagy narancshéjat tenni.Mazsolát is, aki szereti.

      Elhúzzuk a tűzről, gyorsan hozzákeverünk egy-két tojást, hagyjuk langyosra kihűlni, hogy hideg vizes kézzel megformázhassuk a gombócokat. Bele lehet forgatni pirított morzsába, dióba, mákba, enni lekvárral vagy nyakon önteni cukros tejföllel.

      Senki meg nem mondaná, hogy nem "igazi" túrógombócról van szó.

      Én mindig úgy készítem, hogy tejbe teszek túrót, felforralom és utána már minden azonos a leírtakkal. Sajtkészítéstől függetlenül is jó recept, és nagyon hamar megvan.

      Törlés
    3. Nagyon jól hangzik, biztosan kipróbálom... Mindkét receptért köszönet!
      Hella

      Törlés
  2. Szia Levendulalány!
    Nagyon tetszik amit írtál, a gyerekek odalesznek az ötlettől és a sajttól is, de mielőtt belevágok, megkérdezném, hogy milyen tejet ajánlassz, mint IGAZI?
    Pasztörizálatlan? Cserpes-tej esetleg?
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Luca! Az abszolút kezeletlen tejre gondolok, ami a tehénből kijön :-) Piacokon hozzá lehet jutni, vagy pl. errefelé árulják mozgó tejesautókból is, ahol csak hűtve van. Szerintem a gyerekeknek nagyon fog tetszeni, a mieink is odavoltak attól, hogy mi sk. készítjük a sajtot :-)

      Törlés
  3. Óóóóóóóó és még egyszer óóóóóóó :D
    Fantasztikus, imádom és kipróbálom és juppí ^^ van már egy karácsonyi ötletem :)
    Viszont nem tudom, hogy a város (Pest) közepén hol fogok én kezeletlen tehén tejet szerezni. Csak az jó hozzá? Mert pl a Cserpes tej elég minőségi. Vagy felejtős mert nem lesz ugyan olyan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, melyik kerületben laksz, de szerintem keress piacot vagy vásárcsarnokot. Ott általában lehet kapni ún. házi tejet. Én a 18. kerületben lakom. Itt a piacon és néhány automatában is árulják (eltérő árakon, de 200.-/liter alatti áron). Sok sikert a keresgéléshez.

      Törlés
    2. Szia!
      Mivel én szerencsére már nem Budapesten lakom, volt alkalmam kipróbálni mindenféle igazi tejet. Amit a bolti automatából veszünk, már az is nagyon finom, de annál egy fokkal jobb a mozgó autóból érkező, amit frissen árulnak. Cserpes is jár felénk, ezért bátran merem ajánlani, mint teljes tejet. Le van ugyan palackozva, de bízhatsz a minőségében!
      Üdv!

      Törlés
  4. Hú ez szuper, ki fogom próbálni!
    Nekem is az volt a bajom az eddigi receptekkel, hogy mindig kellett hozzá valami extra...

    VálaszTörlés
  5. Na, ezt én is kipróbálom majd, köszi:)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Levendulalány!
    Fantasztikus a sajt recept,köszönjük szépen!Kifogom próbálni!
    Nagyon gusztának tűnik a diós változat is(mindegyik),a diót a végén teszed bele?Megpirítod?
    Üdvözlettel:Teréz

    VálaszTörlés
  7. Ami háztáji tej és csak pasztőrözik abból is lehet csinálni.
    Azért erre, nem mondanám rá, hogy igazi sajt, inkább sajt szerű dolog, szódabikarbóna meg az eredeti recept tojást is ír. Tojásnak mondjuk nem tudom mi köze van a sajthoz.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon sokfelé láttam már én is ezt a sajtkészítést.Mivel nagyon szeretem, gondoltam én is kipróbáltam, mert mindenki csak dicsérte.
    De sajnos nekem nem sikerült. Túrós jellege volt, nem volt összefüggő állaga. És sejtem is, hogy mi lehetett a probléma. Ugyanis nekem szárazabb túróm volt itthon, és nem oldódott fel, ahogy kellett volna.
    De nem ment el tőle a kedvem, muszáj lesz újból elkészítenem, mert imádom a sajtokat! :)

    Én innen vettem a receptet:
    http://sarokkonyha.blogspot.hu/2013/05/trappista-sajt-hazilag.html

    Viszont örülök neki, hogy Neked sikerült, és nagyon jól néz ki!! És biztosan ízlett mindenkinek.

    VálaszTörlés
  9. Lyányok, a piacon vegyetek házi tejet, pl. Fehérvári úti piacon és a Csarnokban kapni, más paicra nem járok, de biztos ott is van. A cserpes erre nem jó. Olyat keressetek, ami nagy fémbödönből jön ki, mert azt a tehénből tették oda bele. Pl. Fuchs vagy Csengő tej.

    VálaszTörlés
  10. Én natúr sajtkrémet csináltam nemrég, tejfölből. Olyat, mint a mascarpone.:)) Nagyon egyszerű az is, lehet fűszerezni azt is (20%os tejfölt (3 nagy dobozost) kell kikeverni 1 mokkáskanál sóval, vékony vászonba tenni, a vászont egy szűrőbe, a szűrőt pedig egy lábasra, és hagyni éjjel kicsepegni).:)

    De ezer százalék, hogy kipróbálom ezt is.:) Nálunk van házi tej automata is.:)) Mondjuk én vidéki vagyok, és az egyik tehén gazda ruházott be rá, naponta megy feltölteni, annyian viszik.:)

    VálaszTörlés
  11. Nekem az lenne a kérdésem, mert nagyon megtetszett ez a recept, hogy miután elkészítettem - és sikerült is - mennyire lehet kivenni az ízéből, hogy túró van benne, mert az én életem egyetlenje nem hajlandó a túrót megenni!
    Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én a magam részéről azt mondanám, hogy egy cseppet sem lehet érezni a túrót ... ha jól meglágyult, akkor még az állagán sem ...

      Törlés
  12. Elkészítettem a sajtot (a fenti recept szerint fél adagot készítettem). Este 8-ra lettem kész vele (még el kellett ugrani hozzávalókért), nagyon gyorsan elkészült. Olvastam a 10 percig főző receptet is, és felkészültem arra is, de bőven elég volt az 5 perc. Közepes méretű gázrózsa legkisebb fokozatán főztem a leszűrt túrót, vajat, sót, szódabikarbónát, mégis 4 perc már elég lett volna, alig bírtam keverni. Az én kész sajtomban a túró egyáltalán nem látszik, pedig még melegen látszottak is kisebb darabkák. Reggel hiába próbáltam kiszedni a jénaiból, pedig késsel körbe is vágtam. Végül óvatosan a kést a sajt alá is bevezettem, és körben haladva végül csak megadta magát. Az én sajtom nagyon enyhén sárga, melegen teljesen fehér volt. Már most reggel megkóstoltam (natúr verziót készítettem). Nem rossz az íze, de egyelőre nem nyerte el a tetszésem, de reménykedem benne, hogy így megkezdve is tovább változik (javul) az íze.
    Tündi

    VálaszTörlés
  13. Mi is elkészítettük, köszönjük szépen. Én még barátkozom az ízével, de a páros teljesen odavan érte. :)

    VálaszTörlés
  14. A nagy szellemek :) ... Tőled függetlenül a hétvégén én is kipróbáltam az eredeti recepthez nagyon hasonlót (tojással) ... én ErősPistával és néhány karika erőspaprikával ízesítettem ... a szódabikarbónától először megijedtem, mert amikor beleraktam a túróba, kissé fura íze lett... viszont a dobozból sajnos nekem sem sikerült kivarázsolni, arra gondoltam, hogy legközelebb kibélelem folpack-kal...

    VálaszTörlés
  15. Nekem egyáltalán nem olvadt fel benne a túró. Zacskós Farmerral készítettem ( elég vicces így leírva...), ti melyik márkát használtátok? Házit hirtelen nem tudok szerezni, de akarom ezt a sajtot.. Kezeletlen tejjel jobb lett azeredmény, de kétlem h 3%-nál magasabb lenne a zsírtartalma amihez hozzájutok.

    VálaszTörlés
  16. Tescós túróval,Cserpes tejjel is remek lett,még a szomszédok is elkérték a receptet ;-) Legközelebb szárított paradicsomosat csinálok, meg szezámmagosat...köszönöm,már nagyon régóta vágytam egy "pelenkamentes" receptre ;-)

    VálaszTörlés
  17. 5 nap érés után már tetszett a sajt íze (addig száradt a spejzban). Ma készülök újabb gyártásra, tört borsosat fogok készíteni, de valószínűleg kétféle ízesítést választok (a fenti recept fele mennyiségéből). A fenti hozzávalók felét használtam elsőre is, és akkor 40dkg-os lett a kész sajt (1 naposan mértem).

    Tündi

    VálaszTörlés
  18. Valamit rosszul csináltam, mert egy liter tök folyékony valami lett. Az gond, hogy cska Ricotta szerű túrót találtam? :( igazából nem volt mit leszűrni belőle az az igazság!!!

    VálaszTörlés
  19. Igen, igen, sikerült! Fokhagymás-oregano-s sajtot csináltam, félkemény lett (2 napig bírtuk ki, hogy ne nyúljunk hozzá), szuper ez a recept, kezdődik a sorozatgyártás :D

    VálaszTörlés
  20. Szia Évi! Bár ritká szólok hozzá, továbbra is rendszeresen olvaslak... Nagyon megörültem ennek a receptnek, meg is csináltam... elsőre én is a teljesen natúr változatot készítettem, és nagyon finom lett... Ma pedig fokhagyma darabokat tettem bele... hát nem lesz ideje szikkadni... már a fele el is fogyott!
    Egy dolgot azonban szeretbék megkérdezni tőled: Bármilyen edénnyel próbálkoztam, a leszűrt túró forralásánál mindig odakozmál az edény aljára és nehéz utána elmosni... Te miben készíted???
    Puszi, Andi

    VálaszTörlés


  21. hideg vizzel ki kell obliteni a labost es aztan tedd bele a turot,

    kavargasd,...ha megis leragadt,engedj ra vizet,hagyd beken es kesobb vidaman el lehet mosogatni...

    VálaszTörlés



  22. ...hide vizzel kioblited a labast es utana tedd bele a

    turot,kavargasd,de ha megis odasulne,utana megint ra engedsz vizet,hagyod,majd kesobb szepen ki lehet mosni..

    VálaszTörlés
  23. Ez a recept szuper, most már én is tojás nélkül készítem, és így még egyszerűbb
    Nálam a házi tej a tejeskocsiból, az automatából vagy a termelői piacról jön, és mindegyik nagyon jó. A túró bármilyen lehet, de a ricotta szerintem nem elég zsíros (az igazából savótúró). Viszont próbáltam már juhtúróval is (pontosabban fele-fele arányban) nagyon érdekes lett, de nagyon finom. A sajt főzés után elég leveses volt, ezér beletettem egy gézdarabba és kicsöpögtettem (kb.24 óra), A végeredmény nagyon finom , krémes, de vágható és reszelhető anyag lett, és ami kicsöpögött, hát az valami zseniális. nem tejföl, nem tejszín, valami, ami csodálatos ízű, bármilyen ételbe tehető (ma minestrába tettem, mondjuk parmezán helyett).
    Ami meg a sajtfőzéskor visszamaradó savanykás tejet illeti, minden cseppje kincs. Azzal sütöm a kenyeret, leveshez, főzelékhez használom, és kánikulában üdítő helyett azt iszom.
    Még valami, a formát mindig kibélelem folpackkal, akkor könnyen kijön belőle.
    Mindenkinek jó sajtfőzést kívánok!

    VálaszTörlés
  24. Ez valami isteni lett (újhagymával ízesítettük)! Köszönöm a receptet!
    Én ezt találtam ma, amivel még érdemes lehet kísérletezni, gondoltam hálából megosztom itt :) http://tealevelek.blog.hu/2010/03/29/kinai_marvanyos_teatojas

    VálaszTörlés
  25. Ez valami isteni lett (újhagymával ízesítettük)! Köszönöm a receptet!
    Én ezt találtam ma, amivel még érdemes lehet kísérletezni, gondoltam hálából megosztom itt :) http://tealevelek.blog.hu/2010/03/29/kinai_marvanyos_teatojas

    VálaszTörlés
  26. Szia lenne egy kérdésem, már kétszer is megcsináltam a leírtak alapján de nem tudom miért nekem nem sikerül, folyékony sajt lesz belőle. Vajon mit rontok el? Először lágyabb túróval csináltam azt hittem azért nem sikerült most keménnyel de csak nem lett jó.
    Ahogy oda teszem a olvadt túrót a sóval, szódabikarbónával és a vajjal főni nekem fut ki az egész az edényből, és folyóssá válik és általában leragad bárhogy keverem.
    Köszönöm szépen a választ előre is.

    VálaszTörlés
  27. Éva!
    Próbáld meg így, mert én is így csináltam, és tökéletes lett: Ha nem tudsz házitejet venni, akkor vegyél a boltból zacskós tejet, vagy olyan dobozost, ami nem hosszantartós, és a tej zsírtartalma legyen legalább 2,8 %-os. Vajnak Ráma margarint vettem, mert nem találtam rendes vajat. Túrót pedig zacskósat vettem, magyar gyártásút. Minél zsírosabbak ezek a cuccok, annál jobb.

    Lábast olyat találj, vagy olyat vegyél, amiben a tej nem kozmál le, ennek nem tudom mi a neve, de olyasmi a lábas, hogy belül sima és zománcos, de még ebben is folyamatosan kell keverni a tejes dolgokat, hogy ne kapja le az alját.

    A túrót tedd bele ebbe a lábasba, keverd simára egy krumplitörővel, vagy villával, vagy a kezeddel is lehet, az ujjaiddal morzsold szét. Ha kész, öntsd rá a tejet, és közepes lángon állandó keverés mellett fakanállal való kevergetéssel kevergesd, míg azt látod, hogy a teteje már nem tej, hanem kissé sárgás savószínű.

    Ezután öntsd az egészet egy sűrű szitába, a szita alá tegyél egy nagy tálat, és hagyd, hogy lecsorogjon, a fakanállal emelgesd meg az anyagot, hogy mindenütt kifollyon belőle a savó. Már ekkor össze kell állnia egy masszává, ami nem folyékony állagú.

    Ezután visszateszed a lábasba ezt az anyagot, és most rakod bele a kimért vajat, a sót, a szódabikarbónát, és az egész tojást.

    Majd megint közepes lángon igen intenzív kevergetéssel folyamatosan kevergeted olyan 10 percig, és akkor az egész massza egy homogén, egynemű állagúvá válik.

    Innen borítod az egészet egy üvegtálba, kihűlés után szikkasztod.

    Nem tudom mit és hol rontottál el, de ha így csinálod, garantáltan sikerülni fog, érdemes mégegyszer nekiugranod.

    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  28. Éva!
    Próbáld meg így, mert én is így csináltam, és tökéletes lett: Ha nem tudsz házitejet venni, akkor vegyél a boltból zacskós tejet, vagy olyan dobozost, ami nem hosszantartós, és a tej zsírtartalma legyen legalább 2,8 %-os. Vajnak Ráma margarint vettem, mert nem találtam rendes vajat. Túrót pedig zacskósat vettem, magyar gyártásút. Minél zsírosabbak ezek a cuccok, annál jobb.

    Lábast olyat találj, vagy olyat vegyél, amiben a tej nem kozmál le, ennek nem tudom mi a neve, de olyasmi a lábas, hogy belül sima és zománcos, de még ebben is folyamatosan kell keverni a tejes dolgokat, hogy ne kapja le az alját.

    A túrót tedd bele ebbe a lábasba, keverd simára egy krumplitörővel, vagy villával, vagy a kezeddel is lehet, az ujjaiddal morzsold szét. Ha kész, öntsd rá a tejet, és közepes lángon állandó keverés mellett fakanállal való kevergetéssel kevergesd, míg azt látod, hogy a teteje már nem tej, hanem kissé sárgás savószínű.

    Ezután öntsd az egészet egy sűrű szitába, a szita alá tegyél egy nagy tálat, és hagyd, hogy lecsorogjon, a fakanállal emelgesd meg az anyagot, hogy mindenütt kifollyon belőle a savó. Már ekkor össze kell állnia egy masszává, ami nem folyékony állagú.

    Ezután visszateszed a lábasba ezt az anyagot, és most rakod bele a kimért vajat, a sót, a szódabikarbónát, és az egész tojást.

    Majd megint közepes lángon igen intenzív kevergetéssel folyamatosan kevergeted olyan 10 percig, és akkor az egész massza egy homogén, egynemű állagúvá válik.

    Innen borítod az egészet egy üvegtálba, kihűlés után szikkasztod.

    Nem tudom mit és hol rontottál el, de ha így csinálod, garantáltan sikerülni fog, érdemes mégegyszer nekiugranod.

    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  29. Kedves Levendulalány!

    Nemrég bukkantam a blogodra és sok egyéb mellett ezt mindenképp ki akartam próbálni... Mivel szappankészítéshez sikerült szereznem kecsketejet, gondoltam veszek annyit, hogy ezt is azzal teszteljem. :) Délután megcsináltam, most fordítottam ki a formából. Az állaga nagyon jó lett és az illata is nagyon tetszik! Köménymagot tettem bele, mert egyszerűen imádom! Holnap nem leszünk itthon, úgyhogy szerencsére lesz ideje érni, egyébként biztos nem bírnám ki, hogy ne nyúljak hozzá! :p
    Köszönöm a receptet!
    Továbbra is lesem a blogot és a jobbnál-jobb ötleteket!(:

    VálaszTörlés
  30. Sziasztok! Irén néni vagyok. Már régóta megvan nekem ez a recept, boltban vett nyersanyagokból nem igazán lett jó, így nem csináltam sokáig. Most van házi tej, hetenként van friss tejfölöm, túróm, joghurtom és egy kevés sajtot is készítek. Az első adag natúr volt, tojással. A második adagot ízesítettem, tojás helyett tejfölt adtam hozzá (lágyabb lett), a harmadikat pedig boltban vett túróval készítettem. Az állag minden alkalommal más és más lett, de az íz nagyon finom. A kávés kanálon mokkás vagy nagyobb kanalat kell érteni??????

    VálaszTörlés
  31. Nem kaptam a piacon házi tejet, úgyhogy a Lidl sajátmárkás, dobozos (de nem tartós) 3,5 %-os tejével, és fele-fele arányban zsírszegény és félzsíros túróval csináltam, ill. magas zsírtartalmú vajjal. Pontosan úgy csináltam, ahogy itt olvastam, ügyelve a túró alapos lecsepegtetésére és a főzési időre. Mindegyik adag fantasztikus lett: a fokhagymás-köményes, a diós-rozmaringos és a kakukkfüves-mandulás is. Tökéletes az állaguk, az ízük. Egy tipp, amire én is közben jöttem rá: érdemes a sajtot műanyag formába tenni, mert annak a fala rugalmas, így ki lehet belőle nyomogatni. Nem kell se folpack, se más. Köszönöm a receptet, csodálatos, többet én se veszek bolti trappistát. Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés
  32. Sziasztok sajtgyártók!
    Én tegnap 2 napja készítettem el a sajtot, nagyon finom lett. És nagyon egyszerű, hamar elkészíthető, Nekem nem lett teljesen sima, lehet látni benne a túró darabokat, nem sokat, de benne van, nem sikerült teljesen simára kevernem. Nekem is odaragadt az edény aljára, pedig folyamatosan kevertem, de 1 éjszakai beáztatás után simán ki lehetett mosni. Én szárított snidlinget is raktam az egyikbe, hát az valami isteni! Amúgy meg a formámba folpackot raktam, és így csak ki kellet csomagolni érés után. De lehet megpróbálom folpack nélkül is, Lidlis mascarpone dobozkákba raktam őket. Figyeljetek, sütni nem próbáltátok még? Mert mivel hogy nem olvad ez a sajt, hát egy pici olajon a kis sajtszeletek sütve...hát csodás íze van, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni. És hát hogy a savóval mit lehet kezdeni? Mivel itt úgy látom fogékonyak vagytok a házi dolgokra, süssetek kenyeret, és a folyadék helyett ezt lehet használni! A kenyér sütés nagyon egyszerű, azt is lehet ízesíteni, én sem gondoltam volna egy évvel ezelőtt, hogy munka után minden nap megsütöm a fiúknak a kenyeret. Nagyon oda van érte az egész család, sokszor forrón felszeletelik és eszik, tudom az nem igazán jó a gyomornak, de hát...
    Üdv mindenkinek, Erika

    VálaszTörlés
  33. Sziasztok,ez kecsketejből is elkészíthető?

    VálaszTörlés