2013. május 23., csütörtök

Wunderbaum házilag


Nem sok dolgot utáltam teljes szívemből eddigi életem során, de a Wunderbaum nevű szuperklasszikus autóillatosító erősen küzd a dobogóért. :-) Azok a borzalmas szagok, bár tudnám feledni... a mai napig felfordul a gyomrom, ha meglátok valahol egy ilyen fenyőfa formájú illatosítót. Sosem tudtam megérteni, miért gondolhatta bárki is, hogy ezek a rettenetes bűzfelhőt árasztó lógó izék pozitív hatást gyakorolnak egy autó légterére...?
Alapvetően szerintem nincs is szükség semmilyen illatosítóra egy autóban, kivéve persze, ha valakinek Walter Matthau vagy Jack Lemmon a szomszédja, és rendszeresen talál oszladozó halat a hátsó ülés alatt :-)

Illetve el kell ismernem, nem is olyan régen, átgondoltam az autóillatosítókhoz fűződő viszonyomat - egészen pontosan akkor, amikor egy nap a csomagtartónkban felborult egy savanyúságos üveg, és mire észleltük a katasztrófát, a lé az utolsó cseppig beszivárgott a kárpitba. Aki járt már hasonló cipőben, az tudja, hogy a savanyúságos lé konkrétan kipusztíthatatlan, nincs az a mosó- vagy csodaszer, ami el tudná űzni a szagát - egyszerűen muszáj megvárni, amíg a természet elvégzi az ő bomlasztó melóját, és a legutolsó illatmolekula is elenyészik az idő vasmarkában.
Na de persze addig is létezni kell valahogy az autóban, és ilyenkor azért nem jön rosszul egy olyan megoldás, ami kiütéses győzelmet arat a szag fölött, és ami még véletlenül sem Wunderbaum, ugye.

Ezen az oldalon láttam meg egy csodás ötletet: itt mondjuk egészen konkrétan filcből vágták ki egy fenyőformát, és azt használták fel - ám én annyira eltökélt utálattal viseltetem a klasszikus eredeti iránt, hogy még a formát sem szívesen látnám viszont az autóban... ezért aztán továbbgondoltam az egészet, és az eredmény egy kicsit sem Wunderbaum-szerű, viszont sokkal jobb illatú dolog lett, amit kimondottan eredményesen lehet használni savanyúságkatasztrófák és hasonlók leküzdésére, és amitől még az utasok gyomra sem fordul fel. :-)


Először is kivágtam vastag filcből egy nagyjából kártyalap-méretű darabot:

Majd többféle színű, vékony filcanyagból kivágtam különféle méretű virágformákat, és pillanatragasztóva egymáshoz ragasztottam őket:

Még néhány levélkét is kivágtam, és mindent felragasztottam a filclapra.

A filclapot felül középen kilyukasztottam egy hegyes kisollóval, és fonálból hurkot kötöttem rá - és ezzel tulajdonképpen el is készült.

Végső simításként a virágok közepére csepegtettem egy kevés 100 %-os levendulaolajat, és aztán már csak az autóban kellett tesztelnem - hát meg kell mondjam, ennek TÉNYLEG jó illata volt. :-)
Fontos, hogy tényleg nagyon kevés kell ezekből az olajokból - az autó szűk belső terében minden illat felerősödik, ezért inkább csak egy-két cseppel érdemes indítani, később úgyis bármikor fel lehet frissíteni az illat intenzitását.

Különösen jó benne, hogy bármilyen designnal előállítható - én később csináltam a romantika ellensúlyozására egy rocksztáros verziót is, amire férfias bergamottolajat pöttyöztem. :-) Szóval ebből még személyre szabott ajándék is készülhet a szívünknek kedves autótulajdonosoknak, akár szettben is: ilyenkor csomagoljuk külön a mi saját, sk. Wunderbaumunkat (lehet többféle verziót is) és a hozzá tartozó illóolajat.

23 megjegyzés:

 1. Ismét egy igazi hamisítatlan kiflilevendulás "csoda", nekünk zselés illatosítónk van, utáljuk, dugdossuk ha más is ül az autóban :D Kell csinálnom egy ilyet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-) :-) Megértem a dugdosást :-) Csak biztatni tudlak, szerintem érdemes, pár perces munka csak, és egy tényleg vállalható illatosító a végeredmény :-)

   Törlés
 2. Az ötlet nagyon jo, csak autóba levendula olajat nem igazaán kellene,,nyugtat ,és altató hatása is van lelassul az ember töle,,,és a reflexek,,,

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nos, az én tapasztalatom az, hogy a reflexeimre semmilyen hátráltató hatással nincs, és altató hatása aztán végképp nincs - persze ezt mindenki maga döntse el. De amúgy kimondottan jól jön,ha a mindennapos dugókban van valami, ami egy kicsit kihúzza a feszültséget az emberből, szóval én biztos maradok ennél, de más nyugodtan használhat mentaolajat vagy bármi mást, ami csak jólesik :-)

   Törlés
 3. Nagyon jó ötlet és tényleg bármilyen más illat is működhet, pl. narancs, verbéna, fahéj... Hmmm. Még ma készítek egyet!
  Illetve kicsit módosítva, mindkét oldalát mintázva, mert ugye forog:)
  KÖSZI!

  VálaszTörlés
 4. Így van, bármilyen illattal el lehet látni, ami csak közel áll hozzád :-)

  VálaszTörlés
 5. De jóóóóóóóóóóóóóóó :)Nincs autóm de igazából én ezt lakásban is simán el tudom képzelni. és igen, ajándéknak is nagyon klassz :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, lakásban is tökéletes, ezt abszolút tudom igazolni: amikor elkészült, egy ideig a nappali könyvespolcán volt, és csodás illatot árasztott, szóval nagyon jól helytáll szobaillatosítóként is :-)

   Törlés
  2. Tényleg a könyvszekrényre egy könyv alakút kell tenni :D
   Én egyébként az íróasztali lámpára készítek egy ilyen illatosítót :)

   Törlés
 6. Megint köszönöm, Levendulalány. :D Egyszerűen óriási. Tegnap az orsis mécsestartó (ma van szülinapja egy Orsi nevű barátnőmnek, szerinted mit fog kapni? :) :) ), ma meg ez.
  Nincs tapasztalatod esetleg házi rózsavíz vagy rózsaolaj készítéssel? Fantasztikus illatú rózsáim vannak, rengeteg, valahogy meg kellene őrizni. Ehhez az illatosítóhoz is milyen jó lenne!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A legegyszerűbb rózsavíz úgy készül, hogy erős illatú rózsaszirmokat leöntünk annyi desztillált vízzel , amennyi ellepi. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, és a rózsavizes edényt rátesszük úgy, hogy csak a gőz érje. A gőz fölött kb. húsz percig tartjuk, de nem szabad hagyni, hogy forrjon.Tehát főzni nem szabad, csak melegíteni.

   Utána a rózsás edényt azonnal nagyon hideg vízzel teli tálba tesszük, hogy jó hirtelen lehűljön, majd szirmostul mehet a hűtőbe egy éjszakára. (Csúnya látvány a sok összeesett szirom, de az nem baj...) Másnap nagyon finom anyagon, gézen, vásznon, pelenkán stb. átszűrjük.

   Hűtőben kell tartani, sokáig eláll. És felhasználható fürdővízbe, arclemosáshoz, de még szappanhoz is. Ha még intenzívebb illatot akarunk, cseppentsünk hozzá egy-két csepp természetes rózsaolajat, de anélkül is tökéletes.

   Törlés
  2. Köszönöm :) ilyesmit én is találtam, csak reménykedtem benne, hogy van egy olyan mód, amihez nem kell a hűtő, tehát hogy lehet valahogy tartósítani, stb. Mert ajándékba szeretném adni kicsi, helyes, díszített üvegekben. Köszi :)

   Törlés
  3. Ha nem használod fel mindet,a rózsa szirma másra is használható: préseld le egy vastag könyvben és ragassz belőle képet(ez nálunk mindig beválik) vagy készíts illatpárnát!

   Törlés
  4. Tartósíthatod úgy, hogy az ajándékba szánt kisüvegeket teletöltöd vízzel és jól kiforralod a mikróban. Így elpusztul minden romlasztó baci.Utána töltöd beléjük a rózsavizet Legfeljebb a megajándékozottat figyelmezteted., hogy ő a hűtőben tartsa...

   Egyébként úgy tapasztalom, hogy eláll hűtés nélkül is, egy hétig biztosan.

   Törlés
 7. A csodás Opelünket vanília illatú illatosítóval kaptuk. Hogy az milyen büdös volt!!! Még most is érzem az illatot, pedig már 10 éve megvan az autó. Hiába raktam levendula csomagot, nem vette el a bűzt. De ha valaki dohányzik az autóban, az biztosan ama bűz ellensúlyozásaként használja. De akkor a kettő együtt micsoda illatorgia! :-)) Ez viszont nagyon eredeti és nagyon klassz, még ajándéknak is. Köszi az ötletet! :-))

  VálaszTörlés
 8. Jól mutat és még illatos is! Jó ötlet és könnyen elkészíthető!

  VálaszTörlés
 9. Nagyon tetszik.Nekünk most ilyen kis üveg van,amiben illóolaj van,és fa dugós,illetve tekerős.Nálunk ez elég "tartósnak mondható".Tehát nem két hét alatt párolog el.

  VálaszTörlés
 10. Magam reszerol nem hasznalok autoillatositot de koszonom az otletet. Remek pedagogusnapi ajandek lesz jovore az oviban.  VálaszTörlés
 11. nagyon jó ötlet, én is utálom wunderbaumot, de az autószagot is! van sok olaj, ami kifejezetten élénkké és pozitívvá tesz, én ezeket fogom használni (mert a levendula valóban kissé álmosít, engem legalábbis). eukaliptusz, kubeba, rozmaring, ezeket próbálom majd. illetve jókedvre édesnarancsot. köszi!

  VálaszTörlés
 12. Az én kocsimba vaníliafagylalt került (hogy, hogy nem :-), már megyek is filcet venni! Nekem az a bajom a mindenféle illatosítókkal, legyen az autó vagy lakás, hogy RÁKKELTŐ hatásúak, ezért nem is használtam eddig semmit. De ezt most fogom!
  Kár, hogy a rockosat nem fotóztad le :-)

  VálaszTörlés
 13. Bevédem a Wunderbaumot: egyetlenegy darabja volt finom illatos,egy kék, ami tisztán mosópor-illatú volt (röviden: tiszta szagú). Meg is szüntették, évekkel ezelőtt eltűnt, azóta egyiket sem veszem. Ezt a házi illatosítót ki fogom próbálni. Még egy megjegyzés: olyan finom illatot, mint egy jó régi garázs szaga, olyat szeretnék az autómba! :)

  VálaszTörlés
 14. Az ötlet tetszik, azt szeretném kérdezni, hogy mi a tapasztalat: milyen gyakran kell újra csepegtetni?

  VálaszTörlés