2013. május 16., csütörtök

Névre szóló mécsestartó


Szeretem a névre szóló dolgokat, valahogy már csak attól személyesebb lesz valami, hogy van rajta egy név.... Amikor annak idején két egyetemi előadás között bújtam az antikváriumokat, képes voltam már csak azért megvenni egy könyvet, mert egy szépen írt név szerepelt a belső címlapon, amelyikben pedig kézzel írt rendes ajánlószöveg volt, azokat végképp boldogan cipeltem haza. És akkor még nem is idézem fel a névre szóló bögrés és kulcstartós korszakomat - szóval, már most érzem, hogy a Coke új reklámkampányának (ahol személynevek szerepelnek az üdítősdobozon márkanév helyett) abszolút célcsoportja leszek.
Lényeg a lényeg, a névvel ellátott dolgok jók és kész - és Orsi barátnőm szülinapja felé közeledve arra gondoltam, ő bizony egy olyan mécsestartót fog tőlem kapni, amit a saját nevével látok el. Persze, szokásosan egy rendkívül gyorsan kivitelezhető ötletre volt szükségem, ráadásul azt is szerettem volna, ha a betűknek van valami funkciója is azon kívül, hogy csak úgy vannak - úgyhogy ezt találtam ki, amit itt lentebb láthattok.

A képek sajnos estiek (ilyenkor mindig szükségét érzem, hogy mentegetőzzek...), ezért aztán kellően borzasztóak is, de remélem, a lényeg azért látszik.

Egyszerűen csak egy kisebb méretű befőttesüvegre és egy kis fekete papírra volt szükségem a dologhoz:


A papírból levágtam egy akkora darabot, amellyel szépen körbe lehetett tekerni az üveget, kis ráhagyással:


A papírra grafitceruzával felírtam a betűket, majd egy kis, hegyes olló segítségével ki is vágtam azokat. Fontos, hogy azoknál a betűknél, ahol van egy belső külön rész (pl. O, D, R, A stb.) hagyni kell egy kis "szárat, hogy megmaradjon ez a belső rész.

Az ollóval egy kicsit még utánaigazítottam a betűket, majd a fekete papírt felragasztottam az üvegre. Legutolsó simításként - hogy a nagy feketeséget egy kicsit elvegyem - színes szalagból kötöttem az üvegre egy masnit, és ezzel készen is lett, persze csak azután, hogy tettem bele egy mécsest.
Nagyon-nagyon jól néz ki, ahogy a fény kirajzolja a betűket - óriási a kísértés, hogy készítsek egy "ÉVI" verziót is... :-)

8 megjegyzés:

 1. Az ötlet ragyogó, az egyik képről jutott eszembe, hogy még misztikusabb lehetne a dolog, ha nem a felirat lenne ORSI, hanem az "árnyéka". Az üvegre mivel lehet ragasztani? Nekem a stift nem vált be.
  Sütipék

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nekem is ez ugrott be :) tök jól nézhet ki, de így is jó!

   Törlés
 2. Csudijó, szerintem is! Nekem is az jutott eszembe, hogy ha a papírt tükörírásban, tehát fordítva ragasztottad volna fel és a hátuljára, akkor a fal felé fordítva, akkor a fény már olvashatóan vetülne a falra! :) De annyira szép ez így! Ilyet is csinálok :)

  VálaszTörlés
 3. Ez annyira aranyos, kedves Levendulalány! Márti

  VálaszTörlés
 4. Szupiiiiiiiiiiiii!!!
  Csak ma volt időm megírni, de már eddig is akartam...
  ...Akkor kárpótlásul még egyszer:SZUPIIIIIIIIIIII!!!:):):)

  VálaszTörlés
 5. Egyszerű ötlet, de nagyon mutatós. Biztos örült neki a megajándékozott!

  VálaszTörlés
 6. Mivel még nem látok posztot, itt kívánok boldog blogszülinapot és még sok-sok ötletet! :-)

  VálaszTörlés