2013. április 26., péntek

Betű parafadugóból


A múltkori, gombokból készített kezdőbetű után nagyon hasonló dologba fogtam. Szintén kezdőbetűt gyártottam, de ezt most térben - és mivel ajándékba készült, a megajándékozandó illető pedig nagy borbarát, kiborítottam az asztalra a parafadugó-gyűjteményemet, és nekiláttam, hogy ebből a festői kupacból készítsek ajándékot. :-)

Először is kialakítottam az asztalon a betű formáját, összeválogatva a hasonló paraméterekkel rendelkező dugókat:

Aztán pedig elkezdtem őket egymáshoz ragasztgatni ragasztópisztoly segítségével. A betű két szárával párhuzamosan haladtam, így jobban ellenőrizhető volt, nem csúsznak-e el a dugók.
Amikor a betű végleg összeállt, hagytam kihűlni a ragasztót, majd megfordítottam, és a hátoldalát vastagon becsíkoztam a forró ragasztóval.

Megvártam a teljes kihűlést, és teszteltem a látványt. :-)
Persze, óvatosan kell bánni a kész betűvel, és még annyit fogok rajta biztosítani, hogy a hátoldalára kartonpapírból csíkokat ragasztok - ez jobban egyben tartja a majd a betűt, illetve el is takarja a ragasztócsíkokat.

De azt hiszem, ez még más betűvarációkban is el fog készülni :-)
11 megjegyzés:

 1. Ez tök jó, pláne ha borbarát. Egyszerű, de nagyon személyre szóló :) és esztétikailag is jól néz ki :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem sem bonyolult elkészíteni, viszont aztán annál jobban mutat... remélem, örül majd neki tényleg az a bizonyos illető, aki kapja :-)

   Törlés
 2. Életmentő :) Vasárnap édesapám születésnapja lesz, szintén nagy borbarát, és már tényleg nem tudok mit kitalálni neki (sakktáblás boroskészlet, exkluzív borok, pohárszett, boros állvány, könyv,ez már mind el lett lőve :)), nekifogok egy ilyennek. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó, hogy tudtam ötletet adni! Sakktáblás boroskészlet? Az milyen? :-)

   Törlés
  2. Fa dobozban bornyitó, két fém dugó (van ennek valami speckó neve, amit nem tudok), poháralátétek, plusz a sakkfigurák, a doboz külseje kihajtva pedig sakktáblaként funkcionál. :)

   Törlés
 3. Szia!

  A kartonpapír a hátoldalán bevált, mint merevítés?

  Köszönöm a választ elore is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Igen, nem volt vele gond, jól működött, kb. két hétig így volt, aztán egy nagy képkeretbe ragasztottam a betűt (üveg nélkül persze, csak a hátlapra ragasztva), és így adtam át, mert egy natúr fakerettel még jobban mutatott, és gondoltam, úgy könnyebb falra tenni.
   Viszont azóta is a megajándékozott falán díszeleg, most már több mint három éve, és tökéletesen tartós, legutóbb múlt héten láttam :-)

   Törlés