2013. január 15., kedd

Tél a kertben, tavasz a falon


A tegnap után szerintem nem én voltam az egyetlen, aki arra gondolt, így ennyi elég is volt a télből... persze, azért a havas nehézségek között is lehetett sok jó dolgot találni. Nem tudtam megtenni a munkahelyemig a 70 km-t a temérdek hó miatt, de hálás és szeretetteljes szívvel gondolhattam a főnökömre, aki a multinacionális cégeknél fehér holló ritkaságú empátiával felhívott, hogy maradjak csak otthon nyugodtan, mert tudja, milyen messze lakom... a Kisebbik óvodájában azzal fogadtak, nézzük csak meg, milyen gyönyörű hóembert épített a fiunk szinte teljesen egyedül, a Nagyobbik csodaszép téli rajzot készített, este pedig a kinti mínuszokkal mit sem törődve néztük meg Ausztráliából hazatért Andi barátunk fotóit kengurukról és koalákról, miközben meleg zsemlét majszoltunk.

De a legjobb, hogy hétvégén gazdagabbak lettünk 17 szál saját készítésű (Ő készítette!) füstölt kolbásszal :-) Most először csinált ilyet, kedves barátaink segítségével, és nagyon büszke vagyok Rá és arra a 17 szálra.... az illatból ítélve egyszerűen mennyei lesz - ez amúgy sok vicces pillanatot okoz nekünk. A kolbászok a garázsunkban lógnak, ahonnan a füstölt illatfelhő két csukott ajtón át is beszivárog a fürdőszobába - rendkívül különleges spa-élmény, az biztos :-)

Visszatérve azonban a télhez, a hóhelyzet következtében tegnap valahogy nagyon sóvárogtam a hóvirág, a friss földszag és a húsvét után... tudom, tudom, korai, de a gondolatok irányítását még nem találta fel senki, úgyhogy én egész nap a tavaszról ábrándoztam. Így végül is nem meglepő módon egy tavaszias, sőt, húsvéti jellegű dolgot készítettem ebédszünetben - mert hát enni este is ráérek :-)

Az egész onnan indult, hogy ezen az oldalon találtam egy nagyon egyszerű, mégis látványos szívgirland-készítési ötletet - ez adta az alapot, némi változtatással.

Először is kivágtam (persze utólag számoltam meg) 12 db mintás papírcsíkot: ezeknek a szélessége 2,5 cm, a hosszúsága 24 cm volt.

Fogtam egy papírcsíkot, és színnel befelé félbehajtottam, majd tűzőgéppel rögzítettem a hajtást.

Fogtam egy másik papírcsíkot, azt is félbehajtottam ugyanígy. Az első papírcsík szabadon lévő végeit visszahajtottam kétoldalt - ezzel alakul ki a szívforma -, majd az egészet közrefogtam a második hajtott papírcsíkkal, és összetűztem őket.

Jöhetett ugyanígy a harmadik papírcsík, majd a negyedik....
.... és szépen sorban a többi is.

Ezt így egyébként a végtelenségig lehet folytatni, így lehet csodaszép girlandokat készíteni, mondjuk egy kislányos zsúrra vagy szülinapra - persze ahhoz komolyabb kitartás és időmennyiség szükséges. Nekem egyrészt nem is volt ennyi, másrészt én koszorúformában gondolkodtam, így a 12. csíkkal egymáshoz rögzítettem a végeket.
Ez így még asztaldísznek is nagyon szép - viszont nekem közben az jutott eszembe, ha valahogyan tojás alakúra tudnám hajtani az egészet, különleges húsvéti dekoráció válna belőle. Igazából ennek a megoldása kézenfekvő volt - egy szögre felakasztva magától tojás formájúra hajlott a szívekből álló koszorú... és egy pillanatra tavasz lett ebben a nagy-nagy havas télben :-)
30 megjegyzés:

 1. Kedves Levendulalány!
  Megtennéd, hogy bemutatod az "S" betűt, ahogy ígérted spatulából? Nekem sehogy sem állt össze a kép :( Köszi!!!
  Jó a füzér, mi anyák napján szoktunk ilyet feltenni, persze CSAK egyszerűen piros színű papírból.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Azt írtam, szívesen elküldöm mailben, de amíg nincs szépen megfestve, addig nem szeretném közzé tenni. Írj egy e-mailt, és elküldöm a képet, ahogy már két kedves olvasónak is megtettem :-)

   Törlés
  2. ovivarazs@citromail.hu Előre is köszönöm! :)

   Törlés
 2. Látom nem vagyok egyedüli amely a húsvétra álmodozik, nagyon szép !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nagyon jólesne most egy kis tavasz, ez a mai reggel is nagyon szürkének és hidegnek indul... köszönöm! :-)

   Törlés
 3. Az ér, hogy én még szeretnék egy kis havat? Egész télen nem esett annyi, hogy legalább egyszer eljussunk szánkózni a törpivel. Legnagyobb hóemberünk (illetve hóállatunk) nagy nehézségek árán érte el a 20 cm-es "magasságot". Most is eső esik...
  A koszorú nagyon kis tavaszias lett. Azon gondolkodtam, megoldható lenne-e úgy, hogy belül is színes legyen. Aztán rájöttem, hogy ha félbe hajtott csíkkal csinálom, akkor pontosan ez fog bekövetkezni :-).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Persze, hogy ér, látod, a hóembervonulat nekünk is megvolt, és a szánkózás is népszerű program nálunk is :-) Nem is lett volna egy rossz szavam sem, ha normálisan takarítják a havat... de hát tegnap sajnos nem így történt. De a kertben azért persze nagyon szép látvány a rengeteg hó, bár a tavasz azért vonzó gondolat továbbra is :-)
   Kérdés, hogy ha félbehajtod, a dupla papírvastagság miatt (négyszeresen is, mert a tűzésnél 2x2 papírréteget tűzöl össze), viszi-e a tűzőgép - mondjuk ez esetben akkor vékonyabb papírt kell választani, ezek a mintás félkartonok szerintem vastagok hozzá. Viszont akkor meg a tartása lesz kérdéses - szóval ezt ki kell tapasztalni :-)

   Törlés
 4. Off leszek: vasárnaptól az Aldiban 10 db-os motívumlyukasztó készlet lesz és még egyéb kreatívságok - de a lyukasztóról Rád gondoltam rögtön :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igeeeen! Liza írta tegnap kommentben, és mától ki is került az Aldi oldalára :-) Mindenmindenkell :-)
   Én is off: tegnapelőtt a te tejes-tejfölös noszvaji recepted alapján csináltam rakott krumplit, hát valami mennyei lett, legszívesebben reggelire, ebédre és vacsorára is ezt enném :-) Köszönöm!

   Törlés
  2. Jaj hogy örülök :-))) Köszönöm :-)

   Törlés
 5. nagyon jófej a főnököd, innen is üzenem :) hol laktok, ha nem titok? mi "faluvárosban", Bp-nek egy olyan részén, ahonnan 5 perc az erdő jobbra, balra és fölfelé is. imádom, és itt a havat is. de a "városban" utáltam tegnap.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye? Szerintem is nagyon jó fej, én nagyon szeretem :-) Mi öt percre lakunk Budapest szélétől, a XVI. kerület mellett - és pontosan így van szerintem is, ahogy írod, otthon gyönyörűséges a hó, de a bent a városban... valahogy úgy kellene ezt, hogy amikor leesik a hó, mindenki szabadnapot nap, hogy gondtalanul örülhessen a nagy fehérségnek, szánkózásnak, hóemberépítésnek :-)

   Törlés
 6. Nagyon szép a szívecskés koszorú, én is varrtam textilből.
  Én még annak ellenére, hogy kisebb nagyobb nehézséget okoz, nagyon örülök a hónak! Gyermeki lélekkel örvendeztem neki, s teljes szívemből játszottam az oviban a gyerekekkel a hóban, húztam őket szánkón stb. És az unokáimat is! :))))) Annyira szépséges errefelé a táj, hogy nem győzünk gyönyörködni benne! :))
  szerintem is szabadnap kéne a gyönyörködéshez, mert nem biztos. hogy vasárnapig megmarad.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, de megnézném azt a textilből készült verziót...
   Igen, úgy néz ki, rohamléptekkel olvad a hó, pedig most már, hogy az utak szép tiszták, igazán felszabadultan lehetne örülni a sok hónak! Ez a szabadnap-gondolat egyre jobban tetszik, akárhonnan nézem - akár egy száraz szombaton történő ledolgozással is kiegyeznék, ha meg lehetne kapni :-)

   Törlés
 7. Kedves Levendula Lány !
  Utólagos engedelmeddel jelöltelek a legjobb bloggerinának :))
  http://bloggerina.nlcafe.hu/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tinike, szívből köszönöm a kedvességedet!
   A benevezést is, de azt még inkább, hogy így gondolod.

   Törlés
  2. Kedves Éva,
   én is most láttam a hirdetést és egyből te jutottál eszembe :) most épp azzal a szándékkal jöttem föl, hogy megkérdezzem, nem lenne-e ellenedre, de úgy néz ki, már elkéstem vele... na de majd a szavazási körben ;)
   Edina

   Törlés
  3. Köszönöm előre is, Edina :-)

   Törlés
 8. Ez csak természetes hogy így gondolom :))

  VálaszTörlés
 9. Kedves levendulalány! szuper, hogy az Aldiban kaphatóak lesznek a mintás papírok, bár messze lakok tőle, de megkérem egy ismerősömet, hogy mindenképp vegyen belőle. A kolbászokra reagálva: nálunk ma volt olyan igazi falusi disznótoros hurkával, kolbásszal, tepertővel és egy jó nagy adag HANGULATTAL!nagyon volt, kellemesen elfáradtunk. szép estét neked! Márti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, a tepertő és a májas hurka és a kolbász... én is szívesen szippantottam volna a hangulatból :-) Köszönöm, neked pedig jó éjszakát kívánok (már nagyon késő van :-) )

   Törlés
 10. Ez is csudijó ötlet! Abból az egyszerű, de nagyszerű fajtából!
  Nekem egyből az jutott eszembe, hogy milyen csudiszép anyák napi dekoráció lehet ebből! Ráadásul nem is olyan költséges!
  Szerintem lopizom! :)

  VálaszTörlés
 11. Kedves Levendulalány!

  Ha csak piros, illetve magában mintás piros papír váltakozásával készítem el, akkor a Bálint-napi vacsorán kedvesem tányérját (és a sajátomat is) ezzel tudnám körbekeríteni. Ez is jó ötlet lehet!

  Üdv: Dóra

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Dóra! Ez tényleg nagyon jó gondolat, és igazán kedves-romantikus teríték lesz a végeredmény... Köszönöm, hogy megosztottad!

   Törlés
 12. Szia! Ez óóóóóóóóriási! :-) Azonnal meg is csinálnám, csak nincs itthon kindertojás belsőnk. A kisfiam kakaó-mogyoró allergiás, sajna a csokikat buktuk. Majd megkérdezem a papát, mert ő kapásjelzőnek szokta gyűjteni. :-)
  Nagyon örülök,hogy rátaláltam a blogodra, gratulálok, nagyon tetszik! Kedvenc.
  Üdv, Mónika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Mónika! Ez a kapásjelző nagyon tetszik :-) Persze, a baráti kört is érdemes mozgósítani, a legtöbb helyen szokott belőle hányódni egy-egy, így elég gyorsan összegyűjthető. Köszönöm szépen, gyere minél gyakrabban! :-)

   Törlés
 13. Hopp, a kindertojás koszorúhoz készült a bejegyzés, bocs! Látod, észre sem vettem, és már tovább olvasgattam, kutattam... :-) Szép napot! Mónika

  VálaszTörlés