2013. január 6., vasárnap
Gasztroajándék - Sültalma-krémlikőr
A recept eredetije, a sültalma-likőr karácsony előtt sok gasztroblogon felbukkant, nem véletlenül - rendkívül jól hangzó nevével és egyszerű elkészítési módjával sokaknak megtetszett, így nekem is. Én november végén készítettem el, de mivel két-három hetet érlelni kell, csak karácsonykor tudtuk megkóstolni - tényleg nagyon finom, ahogy sokan írják is, számomra az eredeti recept viszont túlságosan "ütős" - az alkohol volt benne messze a legdominánsabb, és amikor az ember levegőért kapkod kóstoláskor, a finom fűszeres ízek kevésbé jönnek át... végül azt gondoltam, üveges tejszínt keverek hozzá, hátha ez szelídíti egy kicsit a vodkaalapot, és ez be is jött. Az erősség persze maradt, de a tejszín selymessége nagyon szépen megpuhította az alkoholmennyiséget, és most már nagyszerűen tudott érvényesülni a fűszeres almaíz - így tényleg szívből tudom ajánlani gasztroajándékként, mert különlegesen finom és gazdag ízvilágú likőr, ami mindenkinél gyorsan elfogyott, aki csak kapott tőlünk ilyet karácsonyra. :-)
Az elkészítése valóban nagyon egyszerű, időt csak az érlelési hetek vesznek igénybe - a finomságosság pedig olyan, hogy szerintem az év bármelyik részében érdemes elkészíteni, nemcsak karácsonykor - például szülinapi ajándékként vagy vendégségbe vinni is nagyon jó választás...
Sültalma-krémlikőr
5 db nagy almát vágjunk cikkelyekre, és vegyük ki a magházrészt. Tegyük a darabokat sütőpapírral borított tepsire, és egyenletesen szórjuk be őket 10 evőkanál barnacukorral. Az almákra tegyük 5, darabokra tört fahéjrudat, és tegyük 190 fokos sütőbe kb. 20-30 percre - a lényeg, hogy szépen megbarnuljanak. (Az eredeti recept szerint még 5 csillagánizst is lehet dobni az almákra, de mi ennek az ízét nem annyira szeretjük, így elhagytuk.)
Ha tehát barnára sült, az egészet kanalazzuk át egy nagy üvegbe, és öntsünk rá egy liter vodkát. Innentől nincs vele túl sok dolgunk - néha rázzuk meg, de amúgy 2-3 hétig ne foglalkozzunk vele.
Ha ez az idő letelt, szűrjük le, és öntsünk hozzá 4-5 dl üveges tejszínt (kávétejszín, pl. Maresi), keverjük össze, és töltsük üvegekbe.
Készen is van - és amellett, hogy kifújja a gomblyukból a port is, nagyon, de nagyon finom :-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Huuu, egy kozelgo szulinapra meg elkeszulhet nalunk is...
VálaszTörlésAmugy: buek! :)
Szülinapra különösen ajánlott! :-) Neked is nagyon boldog új évet!
Törléshú de jó! megcsinálom!
VálaszTörlésMajd számolj be róla mindenképpen :-)
Törlésnahat ezt azert nem viszem be a bolcsibe otletkent :-) de itthon tuti elkeszitem :-) motikata
VálaszTörlésHááát igen, ez nem egy 18 év alattiaknak szóló ötlet :-)
TörlésNagyon tetszik ez az itóka, szerintem valamikor kipróbálom én is!:)
VálaszTörlésMindenképpen érdemes :-)
TörlésTejszín nélkül én is megcsináltam: birsalmát sütöttem (nem almát) mézeskalács fűszerrel, vaníliával és mézzel meglocsolva, s leszűrés után kevertem hozzá további kis mézet.
VálaszTörlésIsteni - volt :-)
Asszem, tejszínesen is teszek egy próbát!
Hűűű, Viki, ez mennyei lehetett!! Még jó, hogy nem tudtam korábban, szerintem így ismeretlenül is kikuncsorogtam volna belőle egy kiskanálnyi kóstolót :-)
TörlésNyammnyamm, ezt biztos elkészítem valamikor :)
VálaszTörlésCsak ajánlani tudom :-)
TörlésÓ, igen, nálam is elkészült, és pont így voltam vele, mint te, hogy finom-finom, csak nekem ütős! :) Még eszembe is jutott, hogy lehetne belőle krémlikőrt készíteni, de ez végülis elmaradt! :) Azt hiszem, gyártok még egy adagot, de ezt már tejszínnel! :) Köszönöm! :)
VálaszTörlésNagyon szívesen, drága Hankka, jó, hogy egyetértettünk :-) Én még azt sem zárom ki, hogy legközelebb még ennél is több tejszínt teszek bele, éljenek a kalóriák! :-)
TörlésHú de jól hangzik! Megcsinálom! Miután tejszínt teszek bele meddig tartható el? Hűtőben vagy hűtő nélkül tároljam?
VálaszTörlésEz tartós tejszín, úgyhogy szerintem egy hónapig biztosan - de szerintem utána nem lesz szükség a tartósságra már :-) Hűtőben kell tárolni.
TörlésAz almát meg kell hámozni? Én is kipróbálom hamarosan, köszi az ötletet! :)
VálaszTörlésNemnem, szigorúan maradjon rajta a héja, és legalább így szinte nincs is vele munka :-) Nagyon szívesen!
TörlésA mézeskalácsosat megcsináltam karácsony előtt, és nagy sikert aratott :) úgyhogy ezt is biztos kipróbálom!
VálaszTörlésAz almát sütés után nem turmixolod le?
Tudom ajánlani ezt is nagyon :-) Nem, így darabokban kell az alkoholba tenni, és az érlelési idő után leszűrni!
TörlésNagyon jól hangzik!!!! Bár nekem az 1 liter vodka nagyon sok..... Lehet megpróbálom úgy,hogy fél adagként (3 alma és 0,5 l vodka!) csinálom,de a tejszín marad 4 dl! Szerinted így nem rontom el???
VálaszTörlésDóri
Szia, Dóri! Biztos, hogy nem rontod el, biztosan nagyon lágy ízvilágot kapsz. Viszont szerintem 4 almával és az egész fűszermennyiséggel készítsd, így kevésbé alkoholos, de gazdag ízű marad!
TörlésHello! Azt szeretném kérdezni, hogy az érlelés ideje alatt le kell-e fedni az üveget?
VálaszTörlésElőre is köszönöm!
Viki
Szia! Igen, le kell fedni!
Törléskedves Levendulalany,
VálaszTörlésmeg csak most talaltam ra a blogodra, igy uj olvasod vagyok. Egyszeruen imadom! Ha a kislanyom elalszik, hajnalig bujom a blogot (ferjem hetkoznapokon kulfoldon van) :), reggel meg zombikent ebredek. :D :D
Ma megcsinalom az 5. evfordulonkra a kuponfuzetes otletet, karacsonyra pedig a tagabb csaladot szeretnem meglepni ezzel az igeretes itokaval, amihez a neten keresek cimket. Gondoltam, megosztom Veled es az olvasokkal, hatha valakinek meg jol jon egy-egy lekvarhoz, befotthoz. Erdemes korulnezni a tobbi cimkek kozott is, sok csodas dolgot lehet szerkesztes utan nyomtatni.
http://blog.worldlabel.com/pdf/WLFallFoodLabels/Food-Labels.pdf
udv, Zsofi
Ez körülbelül milyen mennyiség lesz?
VálaszTörlésköszi előre is, üdv
Márti
Nagyjából másfél liter.
TörlésKedves Levendulalány!
VálaszTörlésSzerinted a tejszínt lehet kókusztejjel helyettesíteni? Nem rontja el az ízét?
Köszi előre is,
Lini
Nem hiszem, hogy elrontaná az ízét, azt viszont nem tudom, a tartósságot mennyire befolyásolja... bár nincs igazán ideje és esélye megromlani, az biztos :-)
TörlésSzia! Én is most próbálkozom a birsalmás verzióval, remélem jó lesz. Egy kérdésem volna: a szűrés után megmaradó gyümölcsvelőt és kicsit sajnálom kidobni. Szerinted felhasználható valamire, pl valamilyen sütibe? Tudnál ötletet adni? Előre is köszönöm a választ!
VálaszTörlésÉn biztos valami olyasmit készítenék belőle felnőtteknek, hogy pürésíteném, és rétegezném sok édes-vaníliás-fahéjas mascarponekrémmel és zabkekszmorzsával :-)
TörlésElkészítettem a pohárkrémes ötletet nagy sikere volt :-)
TörlésEl tudom képzelni, és biztos vagyok benne, hogy sokan mosolyogtak utána :-)
TörlésKedves Levendulalány!
VálaszTörlésA vodka helyett fehér rumot használhatok szerinted? És milyen alma a legjobb erre a célra?
Köszönöm előre is!
Üdv.: Andi
Szia, Andi! Használhatsz, de ha van fehér rumod, én inkább eltenném koktél-alapanyagnak, ehhez a likőrhöz teljesen jó az egyszerűbb és olcsóbb vodka is. Bármelyik alma jó, de az édesebb fajtákkal persze finomabb lesz :-)
TörlésPálinkával is készithetem??
VálaszTörlésPálinkás verzió engem is érdekelne
TörlésPersze! Csak jó erős lesz, az biztos :-)
TörlésMost csináltam meg almapálinkával. Kíváncsi vagyok milyen lesz, Karácsonykor kiderül :)
VálaszTörlésBiztos vagyok benne, hogy sikere lesz :-)
Törlésén azt szeretném kérdezni, hogy ha csak másfél hétig áztatom, mennyivel lesz másabb? sajnos (/nem sajnos) nincs több idő karácsonyig..:)
VálaszTörlésLehetséges, hogy nem lesz annyira intenzív az almaíz, de ez csak kis különbség lehet maximum, szerintem érdemes nekifutni! :-)
TörlésKedves Levendulalány!
VálaszTörlésHa már leöntöttem vodkával az almát, milyen hőmérsékleten tároljam az érlelés alatt? Szobahőmérséklet, hűtő vagy esetleg kitehetem az erkélyre és nem árt neki az éjjeli fagy?!
Másik kérdésem pedig az lenne, hogy más fajta tejszínnel is működik ugye? Nem feltétlen kell ez a márka?!
Köszi előre is!:)
válaszolj kérlek mert tegnap óta a konyhapultomon állnak de nem tudom, hogy jó-e nekik ott de közbe nem is merem kitenni őket:D
VálaszTörlésKedves Dia, nem kell hűtőbe tenni, inkább valami hűvös helyre (nálunk pl. a garázsban állt). A meleg, fűtött helyiség nem jó, de a fagy sem, szóval valami köztes hely lenne ideális neki :-)
TörlésÉs persze, másik tejszínnel is jó, csak üveges (tartós) legyen, a hűtést igénylő dobozossal nem áll el!
Remélem, ízleni fog! :-)
köszönöm szépen!!:) annyira guszta már így nézni is az üvegeket :D biztos fini lesz!:)
TörlésBiztos vagyok benne :-)
TörlésKedves Levendulalány!
VálaszTörlésEgy olyan kérdésem lenne, hogy ilyen üveges tejszínt hol ajánlasz beszerezni? Mert a közelemben csak ezek a tartós 30%-os dobozos, illetve fél tartós tasakos tejszínek vannak, és csak emiatt nem biztos, hogy szeretnék, illetve fel tudok utazni még Pestre az ünnepek előtt :(
Én az Auchanban vettem, de ha esetleg Tesco, Lidl vagy Aldi van a közeledben, majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy ezekben lehet tartós tejszín. De ha nem, a tartós dobozos habtejszín is tökéletes lesz! Mire esetleg lejárna a szavatossága, már rég nem lesz a likőrből semennyi sem, ezt megígérhetem :-)
Törlés