2013. január 6., vasárnap

Gasztroajándék - Sültalma-krémlikőr


A recept eredetije, a sültalma-likőr karácsony előtt sok gasztroblogon felbukkant, nem véletlenül - rendkívül jól hangzó nevével és egyszerű elkészítési módjával sokaknak megtetszett, így nekem is. Én november végén készítettem el, de mivel két-három hetet érlelni kell, csak karácsonykor tudtuk megkóstolni - tényleg nagyon finom, ahogy sokan írják is, számomra az eredeti recept viszont túlságosan "ütős" - az alkohol volt benne messze a legdominánsabb, és amikor az ember levegőért kapkod kóstoláskor, a finom fűszeres ízek kevésbé jönnek át... végül azt gondoltam, üveges tejszínt keverek hozzá, hátha ez szelídíti egy kicsit a vodkaalapot, és ez be is jött. Az erősség persze maradt, de a tejszín selymessége nagyon szépen megpuhította az alkoholmennyiséget, és most már nagyszerűen tudott érvényesülni a fűszeres almaíz - így tényleg szívből tudom ajánlani gasztroajándékként, mert különlegesen finom és gazdag ízvilágú likőr, ami mindenkinél gyorsan elfogyott, aki csak kapott tőlünk ilyet karácsonyra. :-)

Az elkészítése valóban nagyon egyszerű, időt csak az érlelési hetek vesznek igénybe - a finomságosság pedig olyan, hogy szerintem az év bármelyik részében érdemes elkészíteni, nemcsak karácsonykor - például szülinapi ajándékként vagy vendégségbe vinni is nagyon jó választás...


Sültalma-krémlikőr


5 db nagy almát vágjunk cikkelyekre, és vegyük ki a magházrészt. Tegyük a darabokat sütőpapírral borított tepsire, és egyenletesen szórjuk be őket 10 evőkanál barnacukorral. Az almákra tegyük 5, darabokra tört fahéjrudat, és tegyük 190 fokos sütőbe kb. 20-30 percre - a lényeg, hogy szépen megbarnuljanak. (Az eredeti recept szerint még 5 csillagánizst is lehet dobni az almákra, de mi ennek az ízét nem annyira szeretjük, így elhagytuk.)

Ha tehát barnára sült, az egészet kanalazzuk át egy nagy üvegbe, és öntsünk rá egy liter vodkát. Innentől nincs vele túl sok dolgunk - néha rázzuk meg, de amúgy 2-3 hétig ne foglalkozzunk vele.
Ha ez az idő letelt, szűrjük le, és öntsünk hozzá 4-5 dl üveges tejszínt (kávétejszín, pl. Maresi), keverjük össze, és töltsük üvegekbe.

Készen is van - és amellett, hogy kifújja a gomblyukból a port is, nagyon, de nagyon finom :-)









47 megjegyzés:

  1. Huuu, egy kozelgo szulinapra meg elkeszulhet nalunk is...
    Amugy: buek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szülinapra különösen ajánlott! :-) Neked is nagyon boldog új évet!

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Majd számolj be róla mindenképpen :-)

      Törlés
  3. nahat ezt azert nem viszem be a bolcsibe otletkent :-) de itthon tuti elkeszitem :-) motikata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát igen, ez nem egy 18 év alattiaknak szóló ötlet :-)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik ez az itóka, szerintem valamikor kipróbálom én is!:)

    VálaszTörlés
  5. Tejszín nélkül én is megcsináltam: birsalmát sütöttem (nem almát) mézeskalács fűszerrel, vaníliával és mézzel meglocsolva, s leszűrés után kevertem hozzá további kis mézet.

    Isteni - volt :-)

    Asszem, tejszínesen is teszek egy próbát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűűű, Viki, ez mennyei lehetett!! Még jó, hogy nem tudtam korábban, szerintem így ismeretlenül is kikuncsorogtam volna belőle egy kiskanálnyi kóstolót :-)

      Törlés
  6. Nyammnyamm, ezt biztos elkészítem valamikor :)

    VálaszTörlés
  7. Ó, igen, nálam is elkészült, és pont így voltam vele, mint te, hogy finom-finom, csak nekem ütős! :) Még eszembe is jutott, hogy lehetne belőle krémlikőrt készíteni, de ez végülis elmaradt! :) Azt hiszem, gyártok még egy adagot, de ezt már tejszínnel! :) Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, drága Hankka, jó, hogy egyetértettünk :-) Én még azt sem zárom ki, hogy legközelebb még ennél is több tejszínt teszek bele, éljenek a kalóriák! :-)

      Törlés
  8. Hú de jól hangzik! Megcsinálom! Miután tejszínt teszek bele meddig tartható el? Hűtőben vagy hűtő nélkül tároljam?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tartós tejszín, úgyhogy szerintem egy hónapig biztosan - de szerintem utána nem lesz szükség a tartósságra már :-) Hűtőben kell tárolni.

      Törlés
  9. Az almát meg kell hámozni? Én is kipróbálom hamarosan, köszi az ötletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemnem, szigorúan maradjon rajta a héja, és legalább így szinte nincs is vele munka :-) Nagyon szívesen!

      Törlés
  10. A mézeskalácsosat megcsináltam karácsony előtt, és nagy sikert aratott :) úgyhogy ezt is biztos kipróbálom!
    Az almát sütés után nem turmixolod le?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom ajánlani ezt is nagyon :-) Nem, így darabokban kell az alkoholba tenni, és az érlelési idő után leszűrni!

      Törlés
  11. Nagyon jól hangzik!!!! Bár nekem az 1 liter vodka nagyon sok..... Lehet megpróbálom úgy,hogy fél adagként (3 alma és 0,5 l vodka!) csinálom,de a tejszín marad 4 dl! Szerinted így nem rontom el???
    Dóri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Dóri! Biztos, hogy nem rontod el, biztosan nagyon lágy ízvilágot kapsz. Viszont szerintem 4 almával és az egész fűszermennyiséggel készítsd, így kevésbé alkoholos, de gazdag ízű marad!

      Törlés
  12. Hello! Azt szeretném kérdezni, hogy az érlelés ideje alatt le kell-e fedni az üveget?
    Előre is köszönöm!
    Viki

    VálaszTörlés
  13. kedves Levendulalany,

    meg csak most talaltam ra a blogodra, igy uj olvasod vagyok. Egyszeruen imadom! Ha a kislanyom elalszik, hajnalig bujom a blogot (ferjem hetkoznapokon kulfoldon van) :), reggel meg zombikent ebredek. :D :D

    Ma megcsinalom az 5. evfordulonkra a kuponfuzetes otletet, karacsonyra pedig a tagabb csaladot szeretnem meglepni ezzel az igeretes itokaval, amihez a neten keresek cimket. Gondoltam, megosztom Veled es az olvasokkal, hatha valakinek meg jol jon egy-egy lekvarhoz, befotthoz. Erdemes korulnezni a tobbi cimkek kozott is, sok csodas dolgot lehet szerkesztes utan nyomtatni.

    http://blog.worldlabel.com/pdf/WLFallFoodLabels/Food-Labels.pdf

    udv, Zsofi

    VálaszTörlés
  14. Ez körülbelül milyen mennyiség lesz?
    köszi előre is, üdv
    Márti

    VálaszTörlés
  15. Kedves Levendulalány!

    Szerinted a tejszínt lehet kókusztejjel helyettesíteni? Nem rontja el az ízét?

    Köszi előre is,
    Lini

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hiszem, hogy elrontaná az ízét, azt viszont nem tudom, a tartósságot mennyire befolyásolja... bár nincs igazán ideje és esélye megromlani, az biztos :-)

      Törlés
  16. Szia! Én is most próbálkozom a birsalmás verzióval, remélem jó lesz. Egy kérdésem volna: a szűrés után megmaradó gyümölcsvelőt és kicsit sajnálom kidobni. Szerinted felhasználható valamire, pl valamilyen sütibe? Tudnál ötletet adni? Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én biztos valami olyasmit készítenék belőle felnőtteknek, hogy pürésíteném, és rétegezném sok édes-vaníliás-fahéjas mascarponekrémmel és zabkekszmorzsával :-)

      Törlés
  17. Kedves Levendulalány!
    A vodka helyett fehér rumot használhatok szerinted? És milyen alma a legjobb erre a célra?
    Köszönöm előre is!
    Üdv.: Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Andi! Használhatsz, de ha van fehér rumod, én inkább eltenném koktél-alapanyagnak, ehhez a likőrhöz teljesen jó az egyszerűbb és olcsóbb vodka is. Bármelyik alma jó, de az édesebb fajtákkal persze finomabb lesz :-)

      Törlés
  18. Pálinkával is készithetem??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pálinkás verzió engem is érdekelne

      Törlés
    2. Persze! Csak jó erős lesz, az biztos :-)

      Törlés
  19. Most csináltam meg almapálinkával. Kíváncsi vagyok milyen lesz, Karácsonykor kiderül :)

    VálaszTörlés
  20. én azt szeretném kérdezni, hogy ha csak másfél hétig áztatom, mennyivel lesz másabb? sajnos (/nem sajnos) nincs több idő karácsonyig..:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehetséges, hogy nem lesz annyira intenzív az almaíz, de ez csak kis különbség lehet maximum, szerintem érdemes nekifutni! :-)

      Törlés
  21. Kedves Levendulalány!

    Ha már leöntöttem vodkával az almát, milyen hőmérsékleten tároljam az érlelés alatt? Szobahőmérséklet, hűtő vagy esetleg kitehetem az erkélyre és nem árt neki az éjjeli fagy?!

    Másik kérdésem pedig az lenne, hogy más fajta tejszínnel is működik ugye? Nem feltétlen kell ez a márka?!

    Köszi előre is!:)

    VálaszTörlés
  22. válaszolj kérlek mert tegnap óta a konyhapultomon állnak de nem tudom, hogy jó-e nekik ott de közbe nem is merem kitenni őket:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dia, nem kell hűtőbe tenni, inkább valami hűvös helyre (nálunk pl. a garázsban állt). A meleg, fűtött helyiség nem jó, de a fagy sem, szóval valami köztes hely lenne ideális neki :-)
      És persze, másik tejszínnel is jó, csak üveges (tartós) legyen, a hűtést igénylő dobozossal nem áll el!
      Remélem, ízleni fog! :-)

      Törlés
    2. köszönöm szépen!!:) annyira guszta már így nézni is az üvegeket :D biztos fini lesz!:)

      Törlés
  23. Kedves Levendulalány!
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy ilyen üveges tejszínt hol ajánlasz beszerezni? Mert a közelemben csak ezek a tartós 30%-os dobozos, illetve fél tartós tasakos tejszínek vannak, és csak emiatt nem biztos, hogy szeretnék, illetve fel tudok utazni még Pestre az ünnepek előtt :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az Auchanban vettem, de ha esetleg Tesco, Lidl vagy Aldi van a közeledben, majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy ezekben lehet tartós tejszín. De ha nem, a tartós dobozos habtejszín is tökéletes lesz! Mire esetleg lejárna a szavatossága, már rég nem lesz a likőrből semennyi sem, ezt megígérhetem :-)

      Törlés