2012. december 11., kedd

A 10 legkedvencebb karácsonyi film


Be kell vallanom, odavagyok a karácsonyi filmekért. A külföldi hűtőmágnesek mellett ez a másik dolog,ami gyűjtök - jelenleg 49 darabbal rendelkezem, és egytől egyig fontosak nekem. :-) Biztosan nektek is megvannak a magatok kedvenc karácsonyi filmjei, és még arra is emlékeztek talán, mikor láttátok ezeket először. Én már kamaszként lelkesen sorkiemelőztem a tévéújságban a karácsonyi filmeket, néha még listát is írtam róluk, nehogy akár egyet is kihagyjak... aztán lekuporodtam a tévé elé egy teával, és boldogan néztem végig mindegyiket az első perctől a "The End" feliratig. Pedig igen, a legtöbb cukros, giccses és amerikai - de ez az a témakör, amiben ez egyáltalán nem érdekel. :-)

Gondoltam, megosztom veletek az én tízes listámat a kedvenc karácsonyi filmekről - a gyerekfilmek ezekben nem szerepelnek, ők egy külön tízes listát érdemelnek. :-) Úgyhogy most egy teljesen szubjektív karácsonyi filmlista következik, amelynek minden egyes tagja kedves nekem.

Érdekes, de a tizedik helyezettet volt a legnehezebb kiválasztani, hiszen itt dőlt el, melyek azok a fimek, amelyek végképp lemaradnak a listáról (úgy éreztem magam, mintha egy személyben döntenék az Oscarról :-) ), viszont az első egy picike gondolkodási időt sem igényelt, számomra az minden idők legkedvesebb karácsonyi filmje, és mindig is az marad.10. A karácsony története (Joloutarina - 2007)

A tizedik helyezettem egy nagyon-nagyon szép finn film, aminek a megnézéséhez nem árt előkészíteni egy zsepis dobozt, helyenként nagyon szívszorító. De mindenképpen érdemes egyszer leülni hozzá, főleg azoknak, akik kíváncsiak arra, hogyan lett egy hétéves, árva kisfiúból piros ruhájú, fehér szakállú ajándékhozó...
Nikolas egy kis, szegény finn faluban él, és szülei tragikus halála után minden évben a falu más családjához kerül. Jó pár évet tölt el így, családról családra vándorolva, míg a falu mogorva asztalosa kerül sorra. A szigorú, de érző szívű mesterember végül magához veszi a fiút, aki időközben - hálából, mert a falu otthont adott neki azután, hogy árvaságra jutott - minden karácsonykor kis ajándékokat farag a falu gyerekeinek, és észrevétlenül válik azzá a legendás alakká, akit mindenki ismer a világon....


9. Karácsonyi ének (A Christmas Carol - 2009)

Charles Dickens klasszikusa, a Karácsonyi ének szinte mindenkinek ismerős lehet, így a történet is - Ebenezer Scrooge, a rendkívül zsugori, hidegszívű és mogorva öregember sok-sok év megszállott pénzgyűjtögetése és számos megtagadott karácsony után elhunyt egykori cégtársától, Marleytól - pontosabban annak szellemétől - kap egy lehetőséget arra, hogy változtasson az életén. Az úton a múlt, a jelen és jövendő karácsonyok szellemei kísérik el, megmutatva neki az őt átformáló, világosból koromsötétbe forduló éveket és karácsonyokat, míg végül Scrooge jégszíve olvadásnak indul, és rájön arra, mennyit veszített. És minden jó, ha vége jó - Scrooge-ból szeretetreméltó, nagylelkű ember válik, akinél senki sem érti jobban a karácsony lényegét...
A Karácsonyi éneket már nagyon sokan feldolgozták, képregényeken, színdarabokon, sok-sok filmen keresztül - most Robert Zemeckis látott neki, hogy a létező legjobb technikai háttérrel hozza létre a könyv leírásaihoz leginkább hű látványvilágot, ami tényleg lenyűgözőre sikerült.
A szereplőket motion capture technikával keltette életre, így nem érdemes Jim Carrey, Colin Firth, Bob Hoskins vagy Gary Oldman arcát keresni a filmben, annak ellenére, hogy a stáblistán legelöl ők szerepelnek - az ő mozgásukat, mimikájukat leképezve születtek meg a szereplők, akiknek a külsejét viszont a könyv legelső kiadásának illusztrációiból merítette a rendező.
A film egyébként helyenként nagyon ijesztő, ezért hiába rajzfilmszerű, gyerekeknek még véletlenül sem ajánlom - felnőtteknek viszont mindenképpen.


8. Csendes éj (Silent Night - 2002)

Az igaz történetet feldolgozó kanadai filmben 1944 karácsonyán egy vidéki, behavazott németországi vadászházban igyekszik meghúzni magát egy anya és a fia. Három amerikai katona tör rájuk, egy sebesült társuknak kérnek segítséget az anyától, aki feltételül csak egy dolgot szab: a fegyvereket nem hozhatják be a házba. A katonák elfogadják a feltételt, ám hamarosan három német katona ront a házba, akik árulással vádolják az asszonyt. A kis ház levegőjében egyszerre keverednek ellenséges indulatok és a karácsony megkövetelte békesség - a katonák pedig kénytelenek szembenézni egymással és elfogadni azt, hogy a szeretet ünnepének kimondatlan törvényei erősebbek minden háborús eszménél.


7. Télapu (The Santa Clause - 1994)

Igazság szerint a teljes Télapu-trilógia nagy kedvenc, de nem akartam egyből három helyet is kilőni a listán velük :-) De mindegyik éppen ugyanannyira helyes és vicces. Az elsőben egy fatális véletlenből kifolyólag az elvált apuka, Scott Calvin kénytelen feladni a marketingszakmát azért, hogy nagy csetlés-botlások közepette beletanuljon a Télapu munkakörébe, ha már egyszer megörökölte a feladatot - Scott végül persze túltesz az összes piros ruhás elődjén télapuságban, és még az elvált apuka-szerepkörben is előnyére változik. Tim Allen tökéletesen hozta a szerencsétlenkedő és egyre gömbölyödő-szakállosodó gyakorló Télaput, így nem volt kérdés, hogy lesz második rész, ahol viszont Télapu immár kénytelen magának záros határidőn belül feleséget találni, különben oda a télapuság. Talán ezt a részt szeretem a leginkább, biztos azért, mert van benne romantikus szál, és mert zseniális a pedagógusok karácsonyi ünnepsége-jelenet... a harmadik rész viszont igazán akciódúsra sikerült, a karácsony ugyanis nagy veszélybe kerül - Fagy Jankó elhatározza, hogy elorozza Télaputól a télapuságot, és ez sikerül is neki. Rendkívül hideg és lelketlen karácsonyok következnének, ha nem lenne ennek is a vége jó, ahogy annak lennie kell egy karácsonyi film esetében. :-)


6. Csoda New Yorkban (Miracle on 34th Street - 1994)

Ez, kérem szépen, az igazi cukros-mézes amerikai karácsonyi film, megjavuló rosszakarókkal, egyedülálló anyukával (aki a végén persze már nem lesz egyedülálló), tündércukor kislánnyal, igazi Mikulással (aki persze hétköznap egy kedves öregúr), rendkívül jóképű szomszéddal (Dylan McDermott!), sőt, izgalmas bírósági tárgyalással - szóval ebben aztán minden van, amitől egy amerikai karácsonyi film amerikai karácsonyi film lesz, és a szénhidráttartalom is legalább 150 %-os, ami már akár sok is lehetne, és mégis... valahogy úgy egészében véve ez egy édes, igazán karácsonyi hangulatú és olyan "de jó megint gyereknek lenni és hinni a csodákban" családi film, amit nagyon-nagyon szeretek..... :-)


5. Karácsony Artúr (Arthur Christmas - 2011)

A lista legfrissebb darabja. Tavaly karácsony előtt ezt Vele kettesben láttuk moziban, és mondhatom, régen tetszett így rajzfilm :-) A Karácsony Artúr nagyon sokat modernizál a hagyományos Mikulás-képen: a Télapó gigantikus szuper szánkó-űrhajóval, valamint óriási létszámú ajándékkihelyező manókommandóval érkezik mindenhova ajándékot osztani, a műveletet pedig az Északi-sarkon egy hatalmas, számítógépekkel telezsúfolt vezérlőteremből irányítják. A fejlett szupertechnológiának köszönhetően a Télapó némileg eltunyult, ami nem is csoda, ha igazából az ajándékot is a manók ezrei teszik ki mindenhova, szánt sem kell már irányítania, a rénszarvasok már csak nyugdíjasként pihennek egy eldugott istállóban, és idősebb fia nagyszerűen koordinálja az egész ajándékosztó hadműveletet. Minden olajozottan működik, és a Föld kétmilliárd gyermeke idén is megkapja időben az ajándékát - ám hirtelen apró porszem csúszik a gépezetbe, és kiderül, hogy egy angol kislányhoz nem jutott el az ajándék. Kétmilliárd vs. egyetlen - ez itt a dilemma, és bár Télapó és nagyobbik fia úgy véli, ennyi belefér, a kisebbik fiú, Karácsony Artúr nem nyugszik bele a kislány ajándéktalanságába, és nagyapjával, a rendkívül rozzant, de annál ambíciózusabb Téltatával, valamint a nyugdíjas rénszarvasokkal, a régi, kiszolgált szánnal meg egy elhivatottan lelkiismeretes csomagolómanóval útnak indulnak, hogy GPS, űrtechnika és minden nélkül megtalálják a kislányt, és leszállítsák neki még időben az ajándékát.
Jellemző, hogy amint kijött a DVD, azonnal megvettem, mert ez egy igazi alapdarab - kedves, vicces és a karácsony szellemét nagyon eredeti módon közvetítő rajzfilm ez, amit mindenképpen érdemes megnézni.
És ne felejtsétek el, mindent be lehet csomagolni 3 darab ragasztószalaggal - és mindig van idő masnizni :-)


4. Holiday (Holiday - 2006)

Amikor Angliában a mimózalelkű Iris megtudja, hogy szerelme megnősül, ugyanakkor Amerikában a vagány Amanda rájön, hogy a barátja megcsalta, mindketten elhatározzák, hogy egy időre kilépnek a hétköznapokból. Ugyanakkor jut eszükbe, hogy az interneten valakivel egy időre otthont cserélnek - így találják meg egymást. Iris tehát Los Angelesbe megy, és beköltözik Amanda csodálatos, minden kényelemmel felszerelt, ultramodern házába, míg Amanda pontosan ugyanakkor Londonba megy, hogy beköltözzön Iris picike és régi házikójába. Az új környezettel együtt  mindkettőjüknek érkezik egy-egy új ismeretség is, és így talán így karácsonykor végül minden megváltozik.... 
Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law és Jack Black jutalomjátéka a film, ami szintén akárhányszor újranézős és drukkolós, hogy a szerelmesek összejöjjenek a Föld két messze lévő pontján. :-)

3. Igazából szerelem (Love actually - 2003)

Azt hiszem, ez az a film, amit senkinek sem kell bemutatni. Biztos léteznek olyanok, akiknek nem tetszik, de én még ilyenekkel nem találkoztam - általában mindenkinek fülig szalad a szája, amikor szóba kerül a film, és rögtön lelkes vita kezdődik arról, melyik a legjobb jelenet,: amikor Colin Firth próbál szerelmet vallani, a háta mögött egy teljes faluval, vagy amikor Keira Knightley-nak vallanak szerelmet az ajtóban a rajzolt lapokkal, vagy amikor a kiöregedett rocker vall majdnem szerelmet a menedzserének és így tovább.... a film, bár igazán tele van érzelemmel, ugyanígy tele van rendkívül kedves, szívhez szóló és hétköznapi jelenetekkel, valamint csodálatos színészekkel - és hát Bill Nighy mindent visz. :-)


 
2. A szomszéd nője mindig zöldebb (Grumpy Old Men - 1993)

Ebben a filmben a karácsony kevésbé hangsúlyos, de azért nagyon is ott van... Max és John, a két öreg ellenség már sok éve egymás bosszantásával múlatja az időt, és így menne ez még örökkön-örökké, ha egy este be nem költözne a szomszédjukba egy özvegyasszony, aki csupa szépség, szív és vagányság. A két öreg között a harc mindennél jobban fellángol, hiszen a tét most már Ariel szíve - de akárhogy is történik, a felszín alatt azért egyre inkább érezhető, hogy a két öreg tulajdonképpen nagyon is kedveli egymást. De igazából a történet szinte teljesen mindegy is, a lényeg Walter Matthau és Jack Lemmon, akik ennyi idősen is lenyűgözőek a két morgós, de aranyszívű öreg szerepében - ez is kötelező darab minden évben. :-)
 

1. Aludj csak, én álmodom (While you were sleeping - 1995)

Az abszolút első. Akármikor, akárhányszor meg tudom nézni - például volt egy téli vizsgaidőszakom annak idején, amikor reggeltől estig ezt néztem félszemmel, tanulás közben, pontosan másfél hónapon keresztül. És nem untam meg! :-)
A történet szerint Lucy, a fiatal és csinos, magányos lány metrópénztárosként dolgozik. Itt a karácsony, és mivel nincs családja, az ünnep előestéjét is a munkahelyén tölti, és ábrándozik az egyik gyakran látott, rendkívül jóképű és jól szituált utasról. Persze esélye sem lenne megismerni ezt a fiút, ha a sors néhány huligán képében közbe nem avatkozna, akik a sínek közé lökik a fiút. Lucy utánaugrik, és megmenti az életét, a fiú, Peter azonban kómába esik. A bonyodalmak a kórházban kezdődnek, ahol egy fatális félreértés miatt az egyik nővér arról tájékoztatja a fiú népes családját, hogy Lucy Peter menyasszonya, és a családi közeget régóta nélkülöző Lucy képtelen bevallani a csupaszív és szeretet nagymamának, apának, anyának, testvérnek, szomszédnak, hogy igazából a köszönésen kívül semmi kapcsolata sem volt a "vőlegényével"... a családdal együtt töltött karácsony olyan, amiről mindig is álmodott, és másnap reggel megismeri Peter testvérét, Jacket. Jack érzi, hogy valami nem egészen kerek a leendő sógornő körül, de addig szimatol Lucy életében, amíg szépen lassan egymásba nem szeretnek a lánnyal - amit persze nem vallanak be egymásnak, hiszen Lucy Peter menyasszonya... és hogy a helyzet végképp bonyolult legyen, Peter felébred a kómából, és Lucyt megismerve úgy dönt, hogy elveszi feleségül.
Hogy a helyzet hogyan rendeződik, azt mindenki nézze meg a saját szemével, mert higgyétek el nekem, érdemes... :-)
A sógoromnak pedig ezúton is sok-sok puszit küldök, amiért megszerezte nekem a legeslegkedvencebb karácsonyi filmemet DVD-n :-)És nektek melyik a kedvenc? :-)86 megjegyzés:

 1. Kedves Levendulalány, nagyon örülök ennek a listának. Épp a napokban keresgéltem a neten karácsonyi filmek címei után (persze, az Igazából szerelem régóta a polcon van...). Idén valahogy nem akar elérni a karácsonyi hangulat hozzám (az év elején elvesztettem az édesapámat is, anyut sajnos már pár éve; a munkában őrületes a hajtás - igen: december közepén). Azt sem tudom, mikor lesz időm mézeskalácsot sütni, és épp csak kicseréltem a tavalyi adventi koszorún a gyertyákat. Talán a filmek segítenek majd kicsit kikapcsolni, legalábbis én ezt várom tőlük. (azért ha lesz gyerekfilmekről is listád, annak is örülnék :-) Emma

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Emma, megértelek, hogy így nehéz ráhangolódni... és szívből kívánom, hogy megérkezzen hozzád a karácsonyi hangulat, hiszen még mindig bőven van rá idő! Tervezem a gyerekfilmlistát is, ha idén már nem lesz rá idő, akkor jövőre :-)

   Törlés
 2. Nálunk a Télapu a favorit, azt minden évben legalább egyszer megnézzük ilyenkor. De a többi sem rossz. Ráadásul tudtál újat mutatni nekem is. :o)))

  VálaszTörlés
 3. Kedves levendulalány. Nekem az 1. és a 6. a nagy kedvenc, mármint a te listádról. Ezeket minden éven megnézem, és én is aláhúztam az újságokban, sőt ki is írtam, ha ütközés van, mikor, melyiket ismétlik. :)) Boldog karácsonyt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És ezeken kívül még milyen kedvenced van ebben a témakörben? Jó lenne újakat megismerni :-) Neked is nagyon boldog karácsonyt, előre is! :-)

   Törlés
 4. Végre egy lista, amelyről nem marad le a Karácsony története :-)
  Igazán jó kis lista lett, a Csendes éj című filmet nem ismertem, de mindenképp megnézem majd!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Semmiképpen sem hagytam volna ki, gyönyörűséges film, bár az ember szivacsosra sírja magát tőle, de mégis...

   Törlés
 5. Karácsony Artúr és Love actually :-)

  VálaszTörlés
 6. Aludj csak én álmodom (ezt szinte kívülről tudtam egy időben) és a Love actually az én két nagy kedvencem

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igenigen, én is szóról szóra tudom, de lehetetlen megunni, és a másikat is :-)

   Törlés
 7. Ezekből fogunk nézni karácsonykor! Nekem fontos, hogy ha karácsony, akkor Jézusról is szó essék, mégiscsak az ő szülinapja. Nem is feltétlen Jézus életéről szóló filmekre gondolok (bár én azokat is szeretem), hanem olyanra amiben valahogy mégiscsak szerepel. Pl. Don Boscoról van szép, karácsonykor is aktuális film, vagy pl. a Szeretet gyógyít.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a kettőt nem ismerem, amit írtál, de majd utánanézek. Mi inkább szóban/rajzban/alkotásban idézzük fel az ő születését, mert filmben nem igazán láttam eddig olyat ebben a témakörben, ahogy én képzelem ezt...

   Törlés
 8. szia :-)
  én a bridget jones-t is mindig megnézem :-)))
  elküldenéd nekem emilben a többi 39-et is? köszönöm
  szép napot
  heni
  ui.: pokheni@yahoo.com / csak a címeket :-) /

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg, a Bridget Jones is karácsonyi :-) Hú, hát nem ígérem, hogy mostanában, mert ehhez is idő kellene, hogy leírjam őket...

   Törlés
  2. De ha egyszer leírod, akkor megtennéd, hogy itt is megosztod velünk?:) Kíváncsi lennék azokra is! Nagyon jó ötlet volt ez a lista, elég sok filmet nem ismerek belőle, lesz mit nézni idén... köszönöm, hogy összeírtad őket! Valahogy a karácsonyi filmeknél engem sem zavar - sőt talán igénylem is - ha egy picit "szirupos", akkor, abban a hangulatban jól esik. :) Iza

   Törlés
 9. Én is gyűjtöm a karácsonyi filmeket, íme, a listám. A legkedvesebb pedig, ami volt , van és lesz, az Igazából szerelem.

  - Minden karácsonyi filmek ősapja, a Fehér karácsony (White Christmas, Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney)
  - Karácsony nyomában (Tom Arnold, Andrea Roth)
  - Kelekótya karácsony(Tim Allen, Jamie Lee Curtis)
  - Karácsonyi ének (nem az animációs, a BBC-s , George Scott-tal és Susannah Yorkkal)
  - Karácsonyi ének ( a régebbi BBC-s, Michael Hordernnel)
  - Karácsonyi ének (Patrick Stewarttal)
  - Scrooged (Bill Murray)
  - Angyali üzlet (Roma Downey)
  - Minden nap karácsony (David Millbern)
  - A díva karácsonyi éneke (Vanessa L. Williams )
  - Polar Expressz (animációs)
  - Holiday (Kate Winslet, Cameron Diaz)
  - Túlélni a karácsonyt (Ben Affleck)
  - Karácsonyi vakáció (Chevy Chase)
  - Mikulás szabadságon (John Goodman)
  - A Mikulás titkárnője (Marianne Sägebrecht)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez is nagyon-nagyon jó lista :-) Bárcsak a Fehér karácsonyt meg lehetne szerezni DVD-n, én is nagyon szeretem...

   Törlés
 10. Mi minden évben Szenteste a Polar Express-t nézzük meg, mert az mindenkit megfogott. Bár a felsoroltak közül bármelyik lehetne, de csodálkoztam, hogy ez nem szerepelt a top 10-es listádon. Nálunk minden évben visszatér és minden évben könnybe lábad a szemem a végén. Köszönöm a bejegyzésed és az emlékidézést, kezdek hangulatba jönni... bár Lajos bá, a meteorológus nem fehér karácsonyt ígért ma reggel és ez egy kicsit kedvemet szegte. :( De még van remény. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is nagy kedvencem ez, és minden évben megnézzük, csak nagyon kevés a tíz hely... Így is leszorultak további kedvesek, mint a Kelekótya karácsony, a Boldog karácsonyt, Miss King és persze az első Reszkessetek, betörők és végül a PE is, de azért nagyon-nagyon szeretem :-)
   Bízzunk abban, hogy szeretett Lajosunk téved, előfordult már ilyesmi... :-)

   Törlés
 11. nem karacsonyi tema, de a tvben mindig karacsonykor adtak, igy ezert nekem teljesen összefonodott egymassal: Sissi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg mindig akkor adták :-) Nekem ugyanilyen okoknál fogva lett karácsonyi az Anne...

   Törlés
 12. A holiday nálam is abszolút favorit, de ami mindig elmaradhatatlan és hála ég a tv-műsor szerkesztők így gondolják, az természetesen a resszkesetek betörök. Enélkül nem is karácsony a karácsony :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, megértelek, pont feljebb írtam arról, hogy én is imádom, de olyan kevés ez a tíz hely... És tényleg, szerencsére mindig leadják :-)

   Törlés
 13. Jó kis lista! Nagyon érdekelne a gyerekeknek szóló is, pont azon tanakodom, hogy a 4 éves fiunkkal (csak Kisvakondos alapozása van) milyen karácsonyi filmet nézzünk. Ötlet stleg?

  Nálunk amúgy a karácsonyi kedvenc a Tilsammans (szinkronnal azt hiszem nem hozták ki, bár mozikban ment egy ideig), jóllehet talán nincs is karácsonyi jelenet benne... De az egész hangulata, meg amiről szól, az tökéletesen karácsonyi:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. bocs, Tillsammans a címe, van szinkronos verzió, ráadásul fent van a Youtubeon.

   Törlés
  2. Neki ezeket ajánlanám mindenképpen: Franklin karácsonya, Barney karácsonya, Caillou karácsonya - remélem, lesz még időm írni ezekről is egy tízes listát. :-)
   Megnézem, amiről írtál, kíváncsi vagyok rá!

   Törlés
 14. Köszönöm neked ezt a listát, nekem az Igazából szerelem a kedvencem, el is szorult a torkom, ahogy megláttam, közben meg tényleg fülig szaladt a szám...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezzel nagyon jól jellemezted a filmet... nekem a legtorokszorítósabb belőle Emma Thompson karácsonyi jelenete a hálóban, a legfüligszaladósabb pedig Colin Firth lánykérése a végén :-)

   Törlés
 15. Az én első számú kedvencem az eredeti, angol Office karácsonyi különkiadása. Tudjátok, amikor Tim és Dawn vége egymásra találnak. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt még nem láttam, de az biztos, hogy nagyon jó lehet :-)

   Törlés
 16. Reszkessetek betörők természetesen!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy inkább a 15 kedvencet kellett volna írnom, abban benne lett volna :-)

   Törlés
 17. Szuper a lista és köszi, mert én ebből csak egyet láttam a télaput és az még nem is az a húha kategória számomra. Úgy veszem észre sürgősen pótolni kell a hiányosságokat.Ennek most úgy örülök.

  VálaszTörlés
 18. Sziasztok! Nálam az abszolút kedvenc az Aludj csak... Nem is tudom miért, pedig eléggé elrugaszkodott a valóságtól... vagy éppen ezért? :)

  VálaszTörlés
 19. Az én kedvenceim ( a felsoroltak jónéhányán kívül):
  1.A karácsonyi üdvözlet:A magányos hivatásos katona, meghatódva az afgán frontra küldött névtelen karácsonyi üdvözlőlaptól Nevada Citybe utazik, hogy találkozzon a lap feladójával, Faith Spelmannal. Miután megérkezik, Faith családjának szíves vendégszeretetével találja magát szemben és beleszeret a nőbe.
  2.Lebilincselő karácsony:Trudie (Melissa Joan Hart) tehetséges festő, már csak az elismerő közönség hiányzik. Mivel valamiből mégiscsak élni kell, pincérnőként keresi a kenyerét, elégedetlenkedő családja azonban többet követel tőle. A hab a tortán, hogy egy rosszul sikerült állásinterjú után még a barátja is kiborítja. Ebben a helyzetben képtelen ötletre ragadtatja magát. Attól félve, hogy megint egyedül kell hazamennie az ünnepekre, elrabolja az egyik vendéget, Davidet (Mario López). Azt tervezi, hogy hazaviszi karácsonyra, és mint a Nagy Őt, bemutatja a családjának.
  Az első igazán szép, a második inkább vicces, de a karácsonyi hangulat ott is benne van.  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fúúú, mindkettő nagyon jó lehet! No, majd vadászom őket karácsonykor, hátha leadják....

   Törlés
 20. 1., 2. , 3., 4. és 6. abszolút kedvencek, bármikor bármelyiket. És igen, az első helyezettel tökéletesen egyetértek, nálam is az az első :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor egész nagy az átfedés, ennek örülök :-)

   Törlés
 21. Amikor a lista vége (vagyis eleje) felé közeledtünk, elszorult a szívem: csak nem marad ki az Aludj csak, én álmodom? Aztán megnyugodtam... :-)
  Mivel én musical-rajongó vagyok, jó helyen áll nálam az Isten pénze, ami a Karácsonyi ének musical változata. A pulykadal vagy Fezziwig víg dala mindig jókedvre derít. :-)))
  Íme a teljes film (vagyis színdarab) parádés szereposztásban:
  https://www.youtube.com/watch?v=14SMA6QoLwg

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ágnes, annyira örülök, hogy megemlítetted!! Imádom, és nagyjából két héttel ezelőtt fedeztem fel a Yt-on az előadást, azóta munka közben azt hallgatom :-) Nem tudod véletlenül, lehet-e kapni cd-n a zenét? Most azt keresem mindenhol :-)

   Törlés
  2. Írtam mailt, találunk megoldást! :-)

   Törlés
 22. Kedves Levendula lány!

  Ha még nem láttad,nézd meg ezt: Tökéletes ajándék.
  Nekem egy ideje ez a kedvencem, szerintem megér ez is egy kis figyelmet egy bögre tea mellett.
  Ennyit írnak róla:
  Képzeld el, hogy szülinapod van. Az egész világ ünnepli. Csak.... téged felejtettek el meghívni!

  http://www.youtube.com/watch?v=rP8sqLhzF70
  Jó szórakozást!


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, hogy megírtad, mindenképpen meg fogom nézni!

   Törlés
 23. A karácsony történetét én is megnéztem a tavaly. A Télaput nagyon szeretem én is. :) Az Igazából szerelmet épp tegnap néztem meg, rájöttem, hogy kisebb koromban már láttam egyszer, nagyon szeretem azt is, biztos meg fogom még nézni. :) Az Aludj csak én álmodom épp most megy. :)
  Nekem az abszolút kedvencem a Lebilincselő karácsony! :) Idén is megnézem legalább egyszer. ^^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nálam is megy az Aludj csak... :-) Ezt a másik filmet meg nagyon fogom keresni, már más is írta, úgyhogy biztosan nagyon jó lehet!

   Törlés
 24. Az igazából szerelem mellé mi a Kőkemény családot (Stone family) is megnézzük évről évre :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igenigen, benne van ám a gyűjteményemben nekem is :-)

   Törlés
 25. Még csak a poszt elejét olvastam, nem láttam a 10-es számú filmet, de finnül a karácsony joulu, így szerintem az van a címben. Köszi, hogy írtál róla, meg fogom nézni. Üdv: Abigél

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem lehet, hogy szó szerint tényleg az a címe, amit magyarul adtak neki: A karácsony története?
   Ha megnézed, sírósra számíts, de olyan szépen megtiszítósra...

   Törlés
  2. Szuper a 10-es számú film! Igazad van, a címe szó szerint azt jelenti, hogy a karácsony története. Finnül: JOULUTARINA
   Szia: Kati

   Törlés
 26. Köszönöm, hogy vetted a fáradságot erre a szép listára! Mióta gyermekeim vannak, egy kezemen meg tudom ugyan számolni, hány filmet láttam, de jó volt végignézni és nekem is fülig szaladt a szám a 3. számnál, szeretni való sztori, jó színészekkel. A többit keresni fogom, bár idén nincs kedvem sírós filmekhez :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, bevallom, nagyon sok időbe telt, de azt érzem, megérte :-) Csak a 10. nagyon sírós, a többinél csak nagyon-nagyon ritkán van szükség zsepire :-)

   Törlés
 27. Kedves Levendulalány, Többiek,
  SERENDIPITY!!!
  Szerelem a végzeten 2001, főszerepben: John Cusack és Kate Beckinsale. Imádni fogjátok :)
  Üdv, Lili

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, bizony, nagyon édes film, ez is fájósan szorult ki a tízből :-)

   Törlés
 28. én egy (nem biztos, hogy karácsonyi, de gyerekkoromban karácsonykor vetítették, tehát biztosan van kapcsolata valahogyan a karácsonnyal) filmet keresek régóta, amiben egy főzős tévé-show műsorvezetőnője (akiről kiderül, hogy nem is tud főzni, pl a karácsonyi pulykát barna sprayvel fújják be, hogy ínycsiklandó legyen) a csatorna valamelyik nyereményjátékának díjaként egy morcos-mackós férfiúval tölt egy hetet (vagy összeköltözik egy időre? már nem emlékszem pontosan). És természetesen egymásba szeretnek a végén. Kb ennyire emlékszem belőle, és arra, hogy nagyon tetszett anno.
  Romantikus, kedves, vicces film, és van már vagy 20 éve, hogy láttam. hátha valaki ráismer ennyiből, és megírja, mi lehet a címe és hol lehet elérni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Karácsony Connecticutban - eltaláltam? :)
   A youtube-on is megtalálod.
   Kata

   Törlés
  2. Az egy tüneményes film, én is imádom. Sajnos nem lehet DVD-n megvenni, pedig alapdarab lenne....

   Törlés
 29. Köszönöm, Kata, remélem, ez lesz az!!!

  VálaszTörlés
 30. igeeeen, ez az, köszönöm!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan jó, hogy így segítetek egymásnak! Szuper vagy, Kata :-)

   Törlés
 31. A kőkemény család egy szuper karácsonyi mozi. Amolyan amerikai bolondos család,bonyodalmakkal, sok nevetéssel és pityergéssel, mindezt totális karácsonyi hangulatban.
  Senkinél nem láttam a kommentekben a Micsoda nőt! Pedig az tipikus karácsonyi film. Ha történetében nem is, de minden évben leadják a tévében. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szeretem én is a Kőkemény családot, csak néha már annyira sajnáltam a Sarah Jessica Parker által játszott szereplőt, szegény nagyon megszenved azzal a karácsonnyal :-)

   Törlés
 32. Szia!

  Nálunk a karácsony elképzelhetetlen volt anno a Büszkeség és balítélet című sorozat nélkül (sokkal jobb mint a film). :) Nem karácsonyi de mindig akkor adták.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Büszkeség és balítélet az év minden napjára alkalmas, a legeslegeslegnagyobb kedvenceim között van :-)

   Törlés
 33. Férfi nézőinkről sem feledkezzünk meg, akik bizonyára örülnek a Die Hard egy-egy részének...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg, milyen igazad van, az első rész karácsonykor játszódik, bár azért nem kimondottan karácsonyos film :-)

   Törlés
 34. Kedves Levendulalány! Ezeket a filmajánlókat mind te fogalmaztad? Mert hihetetlenül szuperek! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én, nem szeretek másolni, és hát a saját érzéseimet akartam leírni a filmekről :-) Nagyon kedves vagy, örülök, hogy tetszenek!

   Törlés
 35. :) Köszönöm a listát, már alig várom, hogy megnézzek pár - eddig még- ismeretlen filmet

  Szuper dolgokat "kaptam" tőled, mióta nem is olyan rég Rád találtam, köszönöm, hogy vagy. :)

  Bár nem karácsonyi téma, de én ilyenkor mindig az Anne-t keresem a tv-ben (bár a férjuram épp pár hete szerezte meg nekem az egész sorozatot :D, és a Legyetek jók ha tudtok! -ot...
  Üdv,
  Viki

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én köszönöm a kedvességedet, Viki, és ezek szerint igazi rokon lélek vagy :-)
   Ó, igen, a Legyetek jók, ha tudtok! Tényleg mindig karácsonykor adták le... nagyon szerettem, csak mindig úgy elszomorodtam a végén. Nagyon szép film.

   Törlés
 36. én pedig ma este ismét megnéztem a Karácsony Connecticutban-t, és most sem csalódtam. igaz, néhol picit döcögős, de alapjában véve kedves és könnyű, igazi, karácsonyesti film, az 50es listára mindenképp felvenném :)
  köszönöm a segítséget, Kata!!

  VálaszTörlés
 37. Én kedvelem az Utolsó vakáció című filmet is.
  Illetve nem emlékszem a film címére, szerintem vagy 20 éve láttam. A történetet egy férfi meséli, akit gyermekkorában szerintem a nagynénje nevelt (nem emlékszem pontosan milyen rokoni kapcsolatban álltak). A lényeg az, hogy ez a hölgy a kis közösség szemében kicsit zizinek, hóbortosnak tűnt, és talán nem is szerették, de ő bár nagyon szerény anyagi lehetőségei voltak, mégis az utolsó fillérig süti alapanyagokat vett és mindenkinek, akit csak ismert készített valami finomságot, és Karácsonyra és ezzel lepte meg őket. A film erről a kedves, szeretetteli ajándékkészítésről szól... Természetesen a falubeliek a nagynéni értékességére csak a halála után ébredtek rá... Ha valaki ezek alapján esetleg tudja melyik ez a film és megírná a címét, nagyon örülnék. üdv: Tímea

  VálaszTörlés
 38. Szia!
  Nálunk a családban a Polar Expressz a nagy kedvenc. Annyira, hogy már 4 db dvd-t elfogyasztott belőle a kisfiam :) Lehet, hogy idén a Jézuskától megkapja az ötödiket is.
  Van egy másik mese, ami igaz, hogy nem a karácsonyról szól, de mi ha leülünk, nem tudjuk otthagyni - ez apukára is igaz- a mese címe a Vándorló palota. Ajánlom mindenkinek nagyon jó.
  Ami viszont rémes karácsonyi történet az a Karácsonyi ének. Ok: egyszer bábszínházban láttuk a családdal. Mondhatom sokkoló volt. A gyerekek kicsit be is paráztak tőle :)
  Nekem nagy kedvencem az Aludj csak, én álmodom.

  VálaszTörlés
 39. Régi magyar karácsonyi filmekre emlékszik valaki? Szerettem azokat is, már csak nosztalgiából, gyerekkoromat felidézi:)) /Pl. mikor a lakótelepi család készülődik, az élő hal úszik a kádban..... stb:)/

  VálaszTörlés
 40. Nálunk a Segítség, Karácsony! a favorit karácsonyi film, igaz hogy se nem sírós se nem csöpögős, inkább kissé eszelős de imádjuk :)

  "Már csak néhány óra, és az otthonokban kigyúlnak a karácsonyi fények, amikor Philip és odaadó munkatársai körül úgy tűnik minden kizökken a rendes kerékvágásából. Az öngyilkosokra specializálódott lelki segélyszolgálat vezetője, a kissé ügyefogyott, ám jólelkű Philip soha nem veszíti el optimizmusát. Még most sem, amikor lapátra tette a menyasszonya, miközben az irodáját éppen fel akarják számolni, és segélyszolgálatának munkatársai maguk szorulnak rá a lelki segélyre. Percek alatt mindenen úrrá lesz a zűrzavar, s történik mindez Szenteste, amikor a kétségbeesettek még szerencsétlenebbnek érzik magukat, és nem marad más hátra, mint reménykedve a telefon után nyúlni. Bizony, a szeretet ünnepe is lehet ilyen zaklatott, különösen ebben a romantikus komédiában, mely olyan komoly témákat jár körül, mint élet és halál, szerelem, születés és a mézeskalács." (port)

  VálaszTörlés
 41. A "Karácsony Artúr" megnevettetett, az "Aludj csak" megdobogtatta a szívem, a "Tökéletes ajándék" elgondolkodtatott és felemelt. Köszönet mindegyikért.

  VálaszTörlés
 42. Elkezdtem karácsonyi filmeket keresni a neten és rátaláltam erre bejegyzésedre :o)))
  Elkérhetném esetleg én is a többi 39 film címét? Keresek egyet, amit még anno láttam tv-ben, de nem emlékszem a címére...:o( Hátha a te listádban meglenne :o)
  Köszi!

  P.S. Aludj csak, én álmodom az örök kedvenc nálunk is!!!!

  VálaszTörlés
 43. Humm, Aludj csak én álmodom - imádom és persze kívülről fújom. Meg lehet szerezni DVD-n?

  VálaszTörlés
 44. Nem kimondottan karácsonyi, de nekem valahogy idevág Idétlen időkig

  VálaszTörlés
 45. Sziasztok! Én egy Hallmark-on látott filmet keresek rég, de nem emlékszem a címére, és bármit is írtam a keresőbe, sehogy se találom. Egy Jézus születése történet van modernizálva beleköltve egy történetbe. Kamion, hófúvás, elakadás, születő kisbaba egy erdőben, reggelre eltűnő csodás segítő-és egy miattuk teljesen megváltozó kisváros. - Hátha ismerős valakinek!

  És nagyon szép az Egy különös éjszaka című film is!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem sincs meg, de nagyon-nagyon szeretném megtalálni! Három éve írtad ezt a bejegyzést, jutottál valamire? Nem rémlik, hogy körülbelül mikor készült a film? Biztos, hogy Hallmark-film volt? Azok között próbáltam keresgélni, de nem találtam.

   Törlés
 46. Jingle All the Way (Hull a pelyhes) ? Nálunk a 3 évestől a 43-ig nagyon bejön:)

  VálaszTörlés