2012. november 21., szerda

Süti pingponglabdából


A mi Nagyobbikunk szobájába karácsony előtt mindig beköltözik egy egészen pici fenyőfa, és ő lehetőséget kap arra, hogy ezt a saját kis fát az ő egyéni ízlésének megfelelően díszítse fel. A kis fenyőfa 100 %-ig az ő felségterülete, ezért aztán tavaly még pici könyvek is lógtak rajta, különféle válogatott apró játékokkal egyetemben - és rendkívül kedvesen nézett ki. :-) Idén a kis fa tulajdonosa - fantasztikus érzékkel megsejtve a 2012-es díszítési trendet - úgy döntött, sütemények fognak lógni az ágakon. Persze, nem igaziak, mivel az öccse csak egyetlen fallal arrébb tanyázik, és arról közismert, hogy a tápláló és egészséges ételeken kívül mindent megeszik, így elkötelezett rajongója az összes édességnek és sós rágcsának - szóval hat lóval sem lehetne visszatartani attól, hogy lelegelje a teljes 2012-es trendet... ami egyrészt nem jó, mert a Nagyobbik azonnali sírógörcsöt kap, és másrészt sem jó, mert szigorú anya vagyok, és azt vallom, leszármazottaim akkor se éljenek csak rágcsákon, ha egyébként mást nem esznek meg.
Szóval, nekiláttunk ötletelni a Nagyobbikkal, és kigondoltuk, milyen díszeket fogunk készíteni, amelyek mind megfelelnek a sütikinézeti kritériumnak - és jó pár tervet ki is ötöltünk, ezeket valószínűleg viszont fogjátok látni a blogon. Elsőként egy olyan díszt készítettünk, ami még a sütiszakértő Kisebbiket is megtévesztette, úgy kellett becsúszó szereléssel kikapni a kezéből, mielőtt belekóstolt volna :-)

Legeslegelőször is kellett hozzá néhány fehér pingponglabda:





Hímzőfonalból hurkot kötöttünk, és belenyomtuk egy gombócnyi levegőn száradó gyurmába. A gyurmát ezután a labdára nyomogattuk, szabálytalanul - de fontos, hogy nem szabad a gyurmaszéleket elvékonyítani, különben nem tudjuk leemelni majd a labdáról.
(A képen egy tejesdobozkupakra tettem a pingponglabdát, így nem gurul el. :-) )





Megvártuk, amíg megszárad a gyurma, aztán óvatosan leválasztottuk a labdáról. A labdát megmostuk (a terrakotta gyurma nyomot hagy, a fehér persze nem) és megtörölgettük.
A gyurmát csokibarnára festettük akrilfestékkel. A festéket jó sűrűn kentük, és azonnal, amíg még nedves a felszín, beszórtuk színes szórócukorral - így jól beletapad a festékbe.





Száradás után a gyurmatetőt a pingponglabdára ragasztottuk, az egészet pedig bele egy minimuffinpapírba - és ennyi volt az egész, fel is akaszthattam fotózásra. :-)
Mi öt darabot készítettünk belőle, mert pici a fa, és még sokféle sütit tervezünk rá - de akármennyit szívesen gyártottam volna belőle, rendkívül helyesen néz ki :-)



















30 megjegyzés:

  1. Ez mennyire tetszik nekem! Akasztó nélkül pedig szuper ötlet játéksütinek szerepjátékhoz!
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan :-) Mondjuk akkor igazi szórócukor helyett érdemes inkább festeni rá a cukorpöttyöket, mert használatban biztosan leválnak, de szerintem úgy is ínycsiklandozóan néznének ki :-)

      Törlés
  2. Aranyos ötlet :) Én hungarocell golyót tettem, kis mini cserépbe, majd festettem, díszítettem szintén cukorkával és szalaggal. Köszönöm, hogy eszembe juttattad:)!

    VálaszTörlés
  3. Hihetetlen vagy!!! Nagyon jó! Lehet nálunk is süti lesz a fán? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm... A gyerekeknél biztos siker :-)

      Törlés
  4. Óriási...!!! Majd megmutatod a többi sütiféleséget is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen! Ez még csak az első fecske, de lesz még jó pár édességnek kinéző dísz, az egészen biztos :-)

      Törlés
  5. Nagyon tüneményes :-) Az idei évi trendekkel akkor szembesültem,a mikor betértem a Butlersbe egy gyenge pillanatomban. A muffinokkal még csak csak megbarátkoztam, de a brontosaurus, T-rex, gumicsont, Big Ben, gumikacsa, telefonfülke formájú üveg díszeknél feladtam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, egyetértek :-) A mi fánk teljesen régimódi hangulatú mindig, és idén is így lesz, mert így szeretjük, és a legelborultabb pillanatainkban sem jutna eszünkbe gumicsontot akasztani rá :-)

      Törlés
  6. elbűvölő! és megértem a Kisebbiket, valószínűleg én is megpróbáltam volna beleharpni, mert megtévesztően sütiszerűek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ezek szerint te is a boldog édesszájúak táborába tartozol? :-)

      Törlés
    2. nem vagyok kimondottan édesszájú. sokáig elvagyok sós dolgokon is. de ha valami különleges és még esztétikailag is ilyen kívánatos, akkor bizony elcsábulok :)

      Törlés
  7. A dísz is nagyon helyes, de a felvezetés hozzá... ismét fenomenális! :-D Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És bár ez már csak holnapra lesz érvényes, de neked is nagyon szép napot! :-)

      Törlés
  8. Harapnivalóan édes:)
    Sima sólisztgyurmával is meg lehetne csinálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Félek, hogy az nehéz lenne egy kicsit, szerintem ezt sajnos mindenképpen ezzel kell... de ha mégis kipróbálnád, írd meg a tapasztalatokat, kérlek!

      Törlés
  9. bonjour,vos créations sont MAGNIFIQUE de tres bonnes idées merci,bonne journée et abientot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sorry for the English answer but unfortunately I don't speak French at all - so thank you for the comment, it was really kind of you! :-)

      Törlés
  10. Kész, mikor már azt hittem, nem tudsz egy még jobbat mutatni, mégis mindig tudsz :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, még lesznek ilyen meglepetések! :-)

      Törlés
  11. Kedves Levendulalány! Nagyon aranyosak, nagyon valószínű, hogy beillesztem az adventi programunkba (azt tervezem, hogy mindennap valami tevékenységet rejt majd a kalendárium).
    Azt szeretném kérdezni, hogy a levegőre száradó gyurma és a hőre száradó gyurma ugyanaz vagy más? És ha más, akkor melyik a jobb, vagy mi szerint döntöd el, hogy melyiket használod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon-nagyon kedves és egyedi gondolat ez a tevékenységes adventi naptár, gratulálok az ötlethez!
      A két gyurma más teljesen. A "hőre száradó" nem igazán jó kifejezés, inkább hőre keményedő vagy süthető gyurmának szokták hívni - ennek a lényege az, hogy formázás után sütőben kell sütni egy ideig, így lesz kemény és tartós. A levegőn száradó gyurmából készült tárgyakat pedig egyszerűen csak hagyni kell szikkadni formázás után, és szépen megkeményedik, az agyaghoz hasonlóan.
      Remélem, tudtam egy kicsit segíteni az infókkal :-)

      Törlés
  12. szia! a múltkor irtam egy megjegyzést a mézeskalácslikőrös bejegyzéshez, légyszi olvasd majd el és válaszolj! nagyon fontos lenne!:) előre is köszönöm:)

    VálaszTörlés
  13. Hűdejó!!!:) Már alig várom a többi variációt is!!!:)

    VálaszTörlés
  14. Hihetetlenül ötletes, nagyon tetszik, a felvezető szövegen pedig jókat mosolyogtam - úgy el tudtam képzelni a jelenetet :)

    VálaszTörlés