2012. szeptember 18., kedd

Tökcsalád


Akármilyen fáradtan is tér haza délutánonként az újdonsült iskolás, többnyire mindig van arra igénye, hogy leüljünk az asztal mellé szöszmötölni valamin. Mostanában mindig olyasmit készítünk, ami rövid idő alatt megvan, de mégis lehetőséget ad arra, hogy közben átbeszélhessük, mi is történt aznap az iskolában (ez engem érdekel) és a munkahelyemen (ez őt érdekli). Szóval, meghányjuk-vetjük az élet dolgait, így lányok egymás közt, mialatt valamit fúrunk-faragunk-farigcsálunk - az egész nem telik többe 15-20 percnél, és mindkettőnknek jó levezetést jelent az egész napi munka után.
Mostanában alapanyagbeszerző körútra sem tudok eljutni a sűrű napok miatt, így mindig abból merítünk, ami éppen itthon van - most például az anyukáméktól kapott, saját termesztésű dísztököcskék kerültek fókuszba. Tavaly ugyanezekből készítettem mécsestartókat (persze nem pontosan ugyanezekből :-) ), és szerencsére a termés idén is gyönyörű darabokat eredményezett, amelyekből a legkisebbeket volt csak szívünk felhasználni... de végül nem bántuk meg, hogy hozzányúltunk. :-)
Ezt a három tököcskét pécéztük ki magunknak, hogy háromtagú tökcsaládot készítsünk belőlük. Néhány darabka dekorgumi, gombostű, alkoholos filc, szalagcsíkocskák meg egy harisnyavég kellett a kivitelezéshez - az elemeket a gombostűvel rögzítettük (ez az én részem volt, mert nem volt könnyű átszúrni a kemény tökhéjakat), a Nagyobbik pedig a munka kreatív részét végezte, némi segítséggel a problémásabb részeken.

Az utolsó simításokkal a tökcsalád igazi, élénk egyéniségekkel kelt életre, annyira, hogy szerintünk kimondottan mediterrán jellegűre sikeredtek - a tökmama egy igazi Mamma lett, aki tiszta-rendes otthonnal és forrón gőzölgő raviolival várja haza az övéit, az apró tökkölök naggyon vagány kis ragazzo lett, akinek a szeme sem áll jól, a papa meg egyszerűen Don Pedro. Don Pedro, és kész. Hát nem? :-)
28 megjegyzés:

 1. Annyira édesek lettek! Jót nevettem rajtuk. Egyébként is imádom a narancssárgát.

  VálaszTörlés
 2. Visszatértem :) (nyaralás volt, Parga, Görögország) És újult erővel lelkendezek itt a Kifli És Levendulán :D Nagyon cuki az olasz tökcsalád, de az ezt megelőző 8 bejegyzésedre is azt kell mondjam, hogy odavagyok! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-) Köszönöm :-) Ó, ez szép nyaralás lehetett... sikerült teljesen feltöltődnöd?

   Törlés
  2. rengeteg élménnyel és kalanddal gazdagodva és jó pár árnyalattal barnábban tértünk haza. ha elkészül a képes beszámolóm, majd belinkelem (csak egyelőre a lemaradásainkat igyekszünk pótolni és nincs időm az 1000 képből kiválogatni a legjobbakat és ez a nyaralás megérdemel egy jó hosszú élménybeszámolót is :) )

   Törlés
 3. Basszus, az alsó képen egy pillanatra úgy láttam, hogy lebegnek a tökök - lehet, többet kéne aludni? :-D Irtó helyesek lettek! (Alig várom, hogy nálunk is beszerezhetőek legyenek az idei dísztökök :-)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon helyes kis csalad lett! Szep napot kivanok nekik es Nektek is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen a kis tökcsalád nevében is :-) Neked is legyen nagyon szép napod!

   Törlés
 5. Nahát, nagyon aranyosak! Ismét egy remek ötlet! Legjobban a Papa "kalapja" tetszik, imádnivaló. Mi is elkezdtük már kitenni a dísztököket és jövő hétvégén beszerzünk még jó párat a Tökfesztiválon. Szén napot!

  Réka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Merre mentek tökfesztiválozni?

   Törlés
  2. Rácalmás, 2012. szeptember 28-29-30, Jankovich kúria.
   http://faluvedok.hu/tokfeszt.html

   Törlés
  3. Köszönöm szépen az információt! :-)

   Törlés
 6. Nagyon helyesek! Eszembe nem jutott volna ez az ötlet.

  VálaszTörlés
 7. Nagyon eredetiek, mint mindig! Mi is tökfesztiválra készülünk az őrségbe: Őrségi Tökfesztivál szeptember 29-30. Őriszentpéteren és a környező településeken, bizti jó lesz! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egészen biztosan jó lesz, bárcsak ott lehetnék én is :-)

   Törlés
 8. Hű ezeket én is megcsinálom,pont ezen a héten szándékoztam ellátogatni a piacra hátha már lehet kapni dísztököket:)

  Ha tökfesztiválra látogatnátok tiszta szívből tudom ajánlani az Őrségi Tökfesztivált!
  http://www.programturizmus.hu/tdestination-orsegi-nemzetkozi-tokfesztival.html
  Lassan már 15 éve hogy minden évben többször ellátogatok erre a gyönyörű vidékre de mindig tud valami újat mutatni...csodaszép hely!!!!(Tökfesztivál nélkül is:) )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már én is sok-sok jót hallottam róla, egyszer el is megyünk mindenképpen, az Őrség amúgy is gyönyörű... de jó lehet azoknak, akik közel laknak :-)

   Törlés
 9. Ebben a csufi időben beragyognak a tököcskék! Nagyon aranyosak; főleg az a tökfilkó

  VálaszTörlés
 10. Ez nagyon nagyon cuki!!! Ahogy megláttam, mosolyra állt a szám, zseniális :)

  VálaszTörlés
 11. Szerintem a papának dél-amerikai vagy mexikói gyökerei vannak.:)
  És ha már programajánlatok is szerepeltek feljebb,én is találtam egy érdekeset: http://www.lekvaroshaz.hu/hirek/regi-idok-izei-levendulas-lekvarfozo-napok

  VálaszTörlés
 12. Szia Levendulalány, most csak azért nem vagyok irigy a gyerkőceidre, mert mi is épp kaptunk kicsi tököcskéket, egy egész zacskónyit, igaz nem sárgákat, hanem mindenféle-zöld színű csíkosakat, jó nagy maroknyiak :) Már azon agyaltam, hogy mit is csináljak ennyivel, hiszen az egy szobában nem tudok annyi sarkot, ahova ennyit szétoszthatnék, ez a te kis tökcsaládod viszont adott egy kis ihletet, holnap neki is állok, remélem, sikerül valamit kihozni belőlük, de sajna elég sötét az alapszínük, no majd kiderül. :)
  Tökfesztivál nálunk is lesz, Szeged-Kiskundorozsmán, sőt itt lesz Csiga Duó, ha megengeded, belinkelem egyik tökös nótájukat:

  http://soundcloud.com/mihaly-csabi/csiga-du-toklampas

  További sok-sok örömteli alkotást kívánok!
  Üdv!
  Móni

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! És szurkolok, hogy jól sikerüljenek a te tökfiguráid is! :-)

   Törlés
  2. Egy kicsit kotlottam rajta, de elkészültek :) Muszáj vagyok megmutatni őket, hogy milyenek lettek :)

   http://www.facebook.com/photo.php?fbid=437559099612763&set=a.437559002946106.90336.100000760302749&type=1&theater

   Köszönöm az ihletet :)
   Minden jót!
   Móni

   Törlés