mobilszalagadsense

2012. szeptember 12., szerda

Bazsalikomos-mascarponés torta


Már az idejét sem tudom, mikor írtam valami finomságról - nem mintha szögre akasztottam volna a fakanalat, nagyon nem... csak inkább más dolgokról írtam, és a recepteket gondolatban meghagytam kedves gasztroblogger társaimnak. Barkácsolós vonalon viszont nemrég belekezdtem egy szép nagy dologba, ami sok-sok időt igényel, ami nincs, ráadásul belenyúltam egy konyhai gép pengéjébe, aminek következtében egy időre barkácsképtelen lettem - úgyhogy mára visszatértem a gasztrovilágba, és megírom az elmúlt időszak nr. 1. tortáját, amit a feltalálása utáni egy hétben háromszor készítettem el - remélem, ez az izgalmas adat magáért beszél. :-)

Az ihletet Chef Viki citromos-bazsalikomos keksze adta, ezt látva gondoltam arra, ha kekszben így beválik az én legeslegimádottabb fűszernövényem, akkor talán egy tortával sem lehet mellényúlni.
A torta tésztáját Az otthon ízei blogról kölcsönöztem, amióta csak kipróbáltam, ez a kedvenc "világos" tortaalapom. A krém viszont teljesen saját, és szerénytelenül be kell vallom, nagyon büszke vagyok rá :-) A bazsalikom döbbenetesen izgalmas, ugyanakkor teljesen harmonikus ízvilágot hoz létre a többi hozzávalóval, ami első kóstolásra szerelembe esést eredményez... úgyhogy mindig hálás leszek Vikinek az ihletért. :-)

Ha szép klasszikus, magas tortát szeretnénk, minden hozzávalót szorozzunk 1,5-tel, de a vékonyabb verzió is pont ugyanannyira finom :-)


Bazsalikomos-mascarponés torta


Hozzávalók:

A tortalaphoz:

13 dkg liszt
25 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 cs. főzős vaníliás pudingpor
2 tk. sütőpor
4 tojás

Semmi fakszni - ezt mind összekeverni, előmelegített 180 fokos sütőben, kb. 22 cm-es tortaformában megsütni, aranybarnára, tűpróbáig (vagy addig, amíg ha a torta közepét ujjal benyomjuk, visszaugrik - ez nálam olyan 25 perc, de nagyon sütőfüggő).


Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk ketté, és töltsük bele ennek a krémnek a kétharmadát:

2 deci tejszín felverve
250 g mascarpone
1 lime héja és leve
kb. 40 nagyobb bazsalikomlevél összetépve
2 evőkanál méz

A krém hozzávalóit keverjük össze (és kóstoljuk meg, jó-e az ízarány). Kétharmadát kenjük a két lap közé, a maradék egyharmaddal pedig vonjuk be a torta tetejét.

Néhány órát érdemes állni hagyni, utána viszont egyenesen vétek lenne. :-)












9 megjegyzés:

  1. Oh...

    Boldogan vigyorgó smiley :-)))

    Eszméletlen jó tortát alkottál a kekszihletből!

    Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon izgalmas összeállítás, kipróbálásra érdemes!

      Törlés
    2. Én köszönöm, de tényleg :-)

      Törlés
  2. Büszke is lehetsz rá, nagyon jól hangzik, biztos vagyok benne, hogy isteni finom! :) Pudingporral még nem sütöttem tésztát, de nagyon finomságos lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül is a keményítős tortákhoz teljesen hasonló - a pudingporban is abból van a legtöbb -, csak még pluszban van egy kis íze is :-) Szeretem nagyon, tényleg annyira hálás tészta, és valóban igazán finomságos :-)

      Törlés
  3. Ez nagyon finom lehet!
    Én bizony azt kérem, hogy ne hanyagold a receptek közlését se, mert bármit készítettem Tőled ( van, amit már többször is ), mind jól sikerült, cseppet sem kell szégyenkezned miattuk! Sőt!
    A dán vajas kekszről szóló posztodra is türelmesen várok.
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jólesik a figyelmességed... Mindenképpen meglesz a dán vajaskeksz is, csak valahova nagyon jól eltettem a receptemet, úgyhogy komolyan át kell túrnom a laptopomat, de mindenképpen szeretném kitenni, nagyon jó lett... és szívből köszönöm a visszajelzést a receptekről is! :-)

      Törlés
  4. Levendulalány, a legeslegtávolabb álljon tőlem, hogy a büszkeségedet megtiporjam, de tortakrémként a mascarpone-felvert tejszín-édesítő anyag egészen klasszikus felállásnak számít. Ha teszel hozzá egy kis zselatint, még jobb tartású tortakrémet kapsz. Gyümölcsöket is keverhetsz a krémbe, úgy is fantasztikus:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát nem is erre gondoltam, én sem tegnap óta foglalkozom konyhai dolgokkal... a bazsalikom-méz-lime hármas az, ami szerintem azért nem annyira szokványos, és rendkívül finom. Én a zselatint nem kedvelem, lehetőség szerint nem is használom - de ez a krém nagyon jó tartású, egyáltalán nem folyós, nem érdemes hozzá állagjavítót tenni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...