2012. szeptember 19., szerda

Az egér


A Nagyobbik - így hétévesen - már komoly irodalmi munkássággal rendelkezik. Saját köteteinek száma legalább 25, és termékenyebb, mint Leslie L. Lawrence, mert átlagosan kéthetenként újabb darabokkal örvendezteti meg közeli, feltétlen híveit.
Persze, mivel egyelőre csak nyomtatott betűkkel tud írni, az önkifejezésnek más módját választotta: vastag spirálfüzeteket rajzol tele folytatásos történetekkel, amikor pedig befejez egy újabb sorozatot, fel is olvassa nekünk az egészet, a rajzok alapján. Ezek a mesék pedig annyira egyediek és tüneményesek, hogy egy ideje le is írom őket, szó szerint úgy, ahogy elhangzanak az apró képírónő szájából, hogy meg is maradjanak az utókornak. 

Legnagyobb kedvencünk a "Panni és Bálint" című füzet. Panni névre a Nagyobbik hallgat, Bálint pedig korábbi ovistárs, jelenleg pedig osztálytárs, ám ennél sokkal több nekünk - az anyukájával szívből reméljük, hogy olyan húsz év múlva majd rokonságba keveredünk. :-) Bizakodásra ad okot ez a füzet, amelyben a két gyerkőc kalandjai mesélődnek el - persze egytől egyig a Nagyobbik találta ki ezeket, legalábbis minden hasonlóság szigorúan a véletlen műve....

A füzetben lévő mesék közül a legnagyobb kedvencem "Az egér" című fejezet, enyhén filozofikus felhangjával és egy kis távoli David Lynch-es beütéssel -  néhány nappal ezelőtt ezt is leírtam, úgyhogy következzen most ez a mese, 100 %-ig a hétéves írónő megfogalmazásában, az eredeti rajzokkal :-)


AZ EGÉRBálint éppen egy hot dognak való alapanyagot akart kivenni a hűtőből, amikor odament, majdnem lehunyta a szemét a rémülettől.

A hűtő ajtaján ugyanis egy lyuk tátongott. Kinyitotta a hűtőt, és jaj! Ijedtében lehunyta a szemét, olyan hidegséget érzett, mintha tíz hűtőt nyitott volna ki - ugyanis a hűtő középső polcán egy egér volt.

Egy egér volt – szürke, mint a grafit. 
Bálint odament Pannihoz, és azt mondta neki:
- Mi van, te megsüketültél? Ahelyett, hogy hot dogot főznél, egy tömegundorító rántottát csinálsz?
- Neked undorító, ám nekem ez a legkedvesebb sült falatom.
- Neked! De NEKEM a hot dog a legkedvesebb sült falatom.
- Hát, sajnos egy pár tojást találtam csak a hűtőben, mind megette a haszontalan egér.


Amikor kész volt a rántotta, Bálint szomorúan ült az asztalhoz, és savanyúan kanalazni kezdte a rántottát.

Reggeli után hálót szedett elő, aztán egy darab savanyú uborkát.


Kinyitotta a hűtőt, az egér kiment rajta, belement a hálóba, megfogta az uborkát, és össze-vissza száguldozott vele. Bálint a fogát csikorgatta.
Bálint beleugrott a hálóba, de rosszul ugrott, mert mire beleugrott, az egér rég kiment, ő meg bizony fejjel esett a hálóba.

 Összegabalyodott, mint egy csapdába ejtett oroszlán, és úgy járkált, mint egy pingvin.
Panni nevettében leesett a kisszékről, amit azért tolt oda, hogy elérje a könyvespolcon a szakácskönyvet. Bobó kutya is lesett a polcról, leverte a szakácskönyvet is estében, a könyvnek meg kiszakadt a lapja. Az egér meg jól kiment az udvarra. - Na végre, kiment az a melák – motyogta maga elé Bálint.

 

Vége :-)33 megjegyzés:

 1. Ez fantasztikus....de tényleg;)

  VálaszTörlés
 2. Szerintem ez már megérett kiadásra! Nagyon tetszik! Az ötlet, hogy lyukat rágott a hűtőn az egér felnőttnek nem igen jutna eszébe. És a rajzok!!! Valamit örökölt ez a gyerkőc!

  VálaszTörlés
 3. Jópofa és nagyon ügyesen rajzol!

  VálaszTörlés
 4. Biztos, hogy csak 7 éves az Írónő? Ezek a rajzok, na meg ez a szöveg! Nagyon büszke lehetsz!:) "Az egér meg jól kiment az udvarra." -ez a kedvenc mondatom! Gratulálok a Nagylánynak! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "Az egér meg jól kiment az udvarra." Szintén nagyon kedvenc mondat :)

   Törlés
 5. Zseniális! :DDD
  A jövő generációjának fantasztikusan tehetséges tagja...!

  VálaszTörlés
 6. Elájultam... ilyen rajzokat és sztorit 7 évesen!!!! Nagy klasszis lesz a lányod, meglásd! :)

  VálaszTörlés
 7. lenyűgöző! szuper rajzok, és ez a megfogalmazás, meg a story... kész írónő a lányod, már így 7 évesen is!

  VálaszTörlés
 8. Ez nagyon klassz lett, gratulálok az írónőnek! :) kaphatnánk eseleg máskor is a történetekből egyet-egyet? ;) jajj és a dísztököcskék is nagyon szuperek lettek, már vártam, hogy sorra kerüljenek! :)

  VálaszTörlés
 9. EJha! Én most sem tudok ilyen egeret rajzolni, pedig lassan 40 vagyok... ! A story sem sablon, ha megtanul írni is, csodákat fog még alkotni biztosan!

  VálaszTörlés
 10. Nagyon vicces ;) Jókedvre derít ;) Szerintem mutasd meg egy kiadónak. A gyerekek egymáson tudnak a legjobbakat nevetni. Rosszul fogalmazok: egymás viccein / mókáin, nem egymáson. Én kiadnám, ha lenne egy könyvkiadóm. A kislányod nagyon tehetséges. Észrevetted, hogy Panni olyan, mintha egy Marék Veronika könyvből bújt volna elő? Nézd csak meg a szemeit ;)

  VálaszTörlés
 11. Hát ez óriási! Gratulálok a Kislányodnak! Nálunk 5 éves volt a legnagyobb, mikor az első meséjét írta - szintén nagy nyomtatott kusza kis betűkkel - A buta asszony címmel. Hasonló stílusban, mint nálatok. Én begépeltem, sőt illusztrációkkal együtt kis könyvet készítettünk belőle fedlappal szépen - ahogy kell. Igaz, ez még csak 5 éve volt, de jókat nevetünk a mesén ma is, rendszeresen előkerül, sőt, a Kicsi nagy élvezettel hallgatja! Csak így tovább! Nagyon édes!

  VálaszTörlés
 12. Hat ez annyira aranyos, hogy nem igaz :)
  Szuperugyes a gyermek, gratulalok!

  VálaszTörlés
 13. A lányod zseniális! Igazi tehetség! Mondjuk ilyen kreatív környezetben... nem is csodálkozom! :-))

  VálaszTörlés
 14. Hát ez zseniális, tényleg! Kenterbe ver egy csomó nyomtatásban megjelenő, népszerű mesét... írd szorgosan azokat a meséket, kincset érnek!

  VálaszTörlés
 15. Tömegundorító rántotta!!!:DDDD Hát ezen már percek óta fekszek :D

  Amúgy én cseppet sem csodálkozom,erre szokták mondani:anyja lánya:)))

  VálaszTörlés
 16. Szia Évi!
  Hát ez valami csúcs!!! Nagyon tetszett a mese és az illusztráció is. Szívből gratulálok Pannikának! Ha már tud pötyögni, blogot neki is, de iziben:-) Puszik a Családnak, Kerekes Anna

  VálaszTörlés
 17. Tudod, Évi, nagyon nehéz napom volt ma, és most, hogy elolvastam a bejegyzést, végre tudtam kicsit mosolyogni, olyan jólesett a lelkemnek! Szívet-lelket melengető, édes - a rajzok is és a leírás is! :)

  VálaszTörlés
 18. Ez tündéri volt, nagyon büszke lehetsz Rá, szuper tehetséges és fantáziadús! :)
  Nekem az egyik kicsikét nagyobb(12 éves) pártfogoltam nemrég alkotott egy zseniális képregényt. Megárthatott neki a sok szuperhősös film és a tévében a reklámok, de nagyon viccesen hozta össze a kettőt:) Kitalált egy új szuperhőst, Captain Hungaricát, aki a szintén szuperhős barátnőjével Cicalánnyal él boldogan és derűsen, mentik sorra meg az embereket. Ámde C.H. mostanság prosztata problémákkal küzd, így kevésbé tud koncentrálni a munkájára. (A prosztata problémát úgy rajzolta le, hogy C.H. áll a vécében és jajong:D) De Cicalány elrepül a patikába és hoz neki Galax-Saballot(a Saballo valamilyen új prosztata gyógyszer neve azt hiszem), és minden rendbe jön. Kötve hiszem, hogy a kiskrapek tudná-e mi a prosztata, a szüleinek sem említettem, hogy talán kicsit sok tévét néz a gyerek, de ezen a sztorin nevetek már két hete :D

  VálaszTörlés
 19. Hát ez ÓRIÁSI! Kiadót kerestek már?

  Hahahahahaha párszor még elolvasom, annyira vicces :) meg lehet osztani?

  VálaszTörlés
 20. Nagyon-nagyon kedvesek vagytok mind, szívből köszönöm az elismerő és biztató szavakat... Igazi büszkeség volt azt olvasni, hogy szerintetek is figyelemre méltó, és nem csak az anyai naaagy elfogultságom látja úgy, hogy van tehetsége ebben a "képírásban" :-) Köszönöm, hogy megírtátok, egytől egyig nagy örömet szereztetek ezekkel a kommentekkel!

  VálaszTörlés
 21. Hát, ez hihetetlen! Annyira jó! Gratulálok, büszke anyuka! :)

  VálaszTörlés
 22. Ha most nem a munkahelyen lennék már legurultam volna a székről:) Nagyon jó!!! Azok a rajzok fenomenálisak, hihetetlen kifejezően rajzol, minden gratulációm az övé:)

  VálaszTörlés
 23. Megzabálom ezt a tündérfalatot :-))))

  Fülig ér a szám, várjuk a folytatást - ha lehet :-))

  VálaszTörlés
 24. nagyon nagyon jo a szoveg is meg a kepek fenomenalisak!!!

  VálaszTörlés
 25. Óóóó, ez tüneményesen bájos és szívet melengető! A tömegundorító szótárért kiált :) De jó látni, hogy az értékek öröklődnek!

  VálaszTörlés
 26. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 27. Lementettem ezt az oldalt magamnak, és ha rossz kedvem van csak felkeresem és már fülig is ér a szám. Annyi tisztaság, báj és felhőtlenség van benne, hogy az ember elgondolkozik, miért nem maradunk tovább gyerekek. Köszönöm a lyánykának és remélem egyszer majd közösen írjátok ezt a blogot :) Az lesz csak az igazi!
  Sütipék

  VálaszTörlés
 28. Elképesztő... nagyon ügyes! :)))))))

  VálaszTörlés