mobilszalagadsense

2012. május 19., szombat

Sült fokhagymás-magos rudacskák


Ma nagy nap van a focit kedvelők számára: este lesz a BL-döntő, és hamarosan eldől, a Bayern vagy a Chelsea nyeri-e a nagy meccset. Egyik csapat sem kimondottan szuperkedvenc nálam, úgyhogy még estig eldöntöm, melyik félnek szurkolok inkább, ha már a favorit spanyoljaim kiestek... mert hát azért valakinek muszáj szurkolni egy BL-döntőn. :-)

Mindenesetre egy biztos: egy ilyen leg-leg-leg sportesemény nem múlhat el valamilyen sós rágcsa nélkül, úgyhogy ma egy olyan receptet tennék közzé, amely ropogós, finom és extrán jól csúszik bármilyen sör mellé... :-)

A kiindulás furcsamód egy pogácsa volt, méghozzá Gabojsza egészen fantasztikusan finom pogácsája, ami nálunk óriási népszerűségnek örvend - de rájöttem, hogy átalakítva rendkívüli módon alkalmas egy ropogós rágcsálnivaló létrehozásához is, amelyből egyszerűen ipari mennyiséget lehet betermelni, ha az ember egyszer nekikezd. :-)


Sült fokhagymás-magos rudacskák


Hozzávalók:

60 dkg liszt
50 dkg tehéntúró
30 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1 zacskó szárított élesztő
3 dkg só

A kenéshez: 2 tojás felverve, 8 gerezd fokhagyma összevágva, belekeverve, valamint egy zacskó vegyes mag (tökmag, napraforgómag, fenyőmag, szezámmag, lenmag stb.)



Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és egy órára félretesszük pihenni.

Ezután a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Nagyjából 3 mm-esre nyújtjuk a tésztát, megkenjük a fokhagymás tojással - ügyelve arra, hogy egyenletesen jussanak mindenhova a fokhagymadarabkák -, és bőkezűen megszórjuk a felületét a magokkal.
(Ebből a mennyiségből kétszeri nyújtásra elegendő tészta lesz.)

Csíkokra vágjuk, és a sütőben szép sárgásbarnásra sütjük (vigyázzunk, ne égjen barnára) - ez sütőfüggő, úgyhogy érdemes gyakran bekukucskálni, ha már csinosan sárga a teteje, mert onnantól már hamar készen lesz.


Ebből szép nagy mennyiség lesz, kb. 5 tepsinyi, úgyhogy lehet felezni is nyugodtan - bár abszolút elállós fajta, és még befedni sem kell - minél ropogósabb, annál jobb. :-)







 

8 megjegyzés:

  1. szia kb. egy két hónapja olvasom a bejegyzéseidet nagyon tetszenek amiket csinálsz. a tejesdoboz-kastéllyal találtam rád. én is szoktam hasonló dolgokat csinálni. pl. zokniból kigyó a gyerekeknek tükör felturbozva .mégegyszer köszi johanna

    VálaszTörlés
  2. De jó kis recept! Kár, hogy csak most értem ide, perceken belül kezdődik a meccs, erről a rágcsáról már lecsúsztam, de majd jövőre! :) Nálunk egyébként krumplis-tepertős pogi készült, apa a felét már be is puszilta! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia, Johanna! Akkor te is nagyon kreatív lehetsz, úgy megnézném a felturbózott tükröt... Nagyon szívesen! Örülök, hogy idetaláltál!

    Hankka, az is mennyei lehet :-) El is kél egy ilyen finomság ilyenkor, most van a 80. perc, és még mindig 0:0, ki bírná ezeket az izgalmakat valami rágcsa nélkül? :-)

    VálaszTörlés
  4. Na tessék, erre pont most lőnek egy gólt! :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia Levendula! Már egy ideje visszajárok a blogodra. A fokhagymás rudacska tésztája éppen most kel. Már alig várom, hogy elkészüljön...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Ági! Remélem, ízlett, mi nagyon-nagyon szeretjük :-)

      Törlés
    2. Nagyon finom lett. Vittem ma kóstolót a kollégáknak is, és már alig van belőle. Persze nem tett jót a fogyókúrámnak, de motiválom magam a fogyókúramércéddel http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2012/03/fogyokuramerce.html
      Egy diót lehet, hogy visszatehetek a "plusz"-ba....

      Törlés
    3. Most nekem is több dió van a pluszos részben, de akkor is kell néha ilyeneket enni, igaz? Az élet apró örömei... :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...