2012. március 26., hétfő

Közösségi kenyér


Igazából teljesen másról akartam írni, de a tegnap esti vacsora mindent felülírt. Múltkor a Pinteresten találtam egy nagyon dekoratív ételt, amibe azonnal beleszerettem, leginkább az ötletessége, egyszerűsége és látványossága miatt. Az esti időpont miatt nem tudtam róla kulturált fotót készíteni, csak a lenti rémeset, de azért meg kell mutatnom, mert talán így is látszik, milyen finom volt. :-)
Nálunk vendég is volt rá, és szerintem éppen ilyenkor, vendégek érkezésekor tökéletes fogás ez - négy felnőttnek tökéletesen elegendő, ha többen vannak, dupla mennyiséggel és egykiós kenyérrel érdemes tervezni.

Az eredeti recept címe más, de mi csak közösségi kenyérnek hívtuk, mert nagyon csapatépítő jellege van az egy kenyérből történő mazsolázásnak :-) Ráadásul ha csak annyit írok, sajtos-gombás töltött kenyér, azt hinnétek, valami szimpla cuccról van szó, pedig ez nagyon nem az, ó, nagyon-nagyon nem...

Az eredeti recept itt: http://mypinsmypinterest.blogspot.com/2012/03/cheesy-mushroom-pull-apart-bread.html
Én változtattam rajta ezt-azt, és tökéletes lett - biztos, hogy gyakori vendég lesz nálunk, akár más töltelékkel is.


Közösségi kenyér (sajtos-gombás töltött kenyér)


Hozzávalók:

1 db fél kg-os  kenyér
1 kg szeletelt gomba + pár evőkanál vaj, só és bors
egy csokor petrezselyem
egy evőkanál kakukkfű
egy evőkanál fenyőmag, napraforgómag vagy tökmag (nem kötelező)
15 dkg sajt
egy deci olvasztott vaj
egy csokor újhagyma


Elkészítés:
.
A gombát pároljuk-pirítsuk meg a vajon a kakukkfűvel és a petrezselyemmel együtt, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni egy kicsit.

Ezalatt melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A sajtból vágjunk vékony szeleteket. Az újhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk szeletkékre.
A kenyérbe vágjuk mélyen 3 csíkot hosszanti irányba, majd keresztbe is annyit, hogy kockák alakuljanak ki. A kenyér alját ne vágjuk át, maradjon egyben.
A kockák közé mindenhova dugdossuk be a pirított gombát, majd szórjuk meg az újhagymával, és tegyünk minden vágásba sajtot is. Egy konyhai ecsettel kenjük be a margarinnal a kenyér teljes felszínét, a maradék margarint pedig csöpögtessük  a kenyérre.
Szórjuk meg a magokkal, majd az egész kenyeret csomagoljuk be alufóliába, és 15 percre tegyük a sütőbe.

15 perc elteltével vegyük ki a kenyeret, csomagoljuk ki a fóliából, és tegyük vissza még tíz percre.

Tálaljuk frissen, mindenki tépjen belőle kedve szerint - egyszerűen mennyei. Azok az olvadt sajtos-pirított gombás álompuha kenyérdarabok... hmmm.







28 megjegyzés:

  1. Húúúúú... Nagyon guszta! A legközelebbi baráti beszélgetősre tuti elkészítem :-).

    VálaszTörlés
  2. Aztamindenit!!! Ez csúcs! Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Meg kell írnom-örülök az ötletnek.A címet olvasva legyintettem-hogy kenyeret kell sütni, és ez nekem nem erősségem( a gépben szoktam, dehát ahhoz nem nagy tudás kell). Aztán megnyugodtam- igen, ez egy megvalósítható dolog. Kipróbáljuk, mindenképpen. Egyébként ez a megvalósítható jelző minden itt található ötletre vonatkozik. Gratulá
    lok.
    Minden jót,
    Júlia

    VálaszTörlés
  4. Jesszus, ez isteni! Fixi, hogy kipróbáljuk és leteszteljük :-))

    VálaszTörlés
  5. Kála, remélem, ízleni fog :-)

    Fróni, szívesen, tényleg az!

    Júlia, szívből örülök, ha így jönnek le a bejegyzések, hogy minden megvalósítható, mert abszolút ez a célom... köszönöm!

    Viki, remélem, a teszt sikeres lesz, bár szinte biztosra megyek ezzel a reménnyel, bevallom :-)

    Vicuska, valóban :-)

    VálaszTörlés
  6. Úristen, ez mennyire finom lehet! Olyan guszta már a képen is! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni!!!

    VálaszTörlés
  8. Hankka, nagyon-nagyon az :-)

    Kriszti, majd írd meg, hogy sikerült!

    VálaszTörlés
  9. Húúúú de finom lehet!Talán nem kéne ezen a héten ilyen bejegyzéseket olvasgatnom, a képekről meg ne is beszéljünk!:)))Mindenféle liszt meg cukor megvonáson vagyok, muszáj a téli röcögőimet valahogy leadnom, feszülő nadrágok meg egyebek miatt;)...de ha ismét formába leszek húúú de meg fogom sütni:)))

    VálaszTörlés
  10. Ezt a receptet bejelölte magának a férjem, hogy majd elkészíti, igaz az angol verziót látta meg először, de most ezt is megmutatom neki, hogy ne halogassa már annyit.

    Ági

    VálaszTörlés
  11. Jééé,én is csináltam már ilyet!Szintén Pinterestről ihletve.Szégyen,de nem tudok angolul,így teljesen saját kútfőből készítettem,a kép elég egyértelmű volt.Nem lett rossz,de több vajat és sajtot elbírt volna.Nagyon látványos étel,az tuti.
    Szép estét mindenkinek!

    VálaszTörlés
  12. Én meg csak csorgatom itt a nyálam...mmmm...ez tényleg mennyei lehet!:)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jónak tűnik, a héten kipróbálom, a gombát nem szeretjük, de gondolom lehet valami sonkával vagy baconnel is elkészíteni, ugye?

    VálaszTörlés
  14. M, akkor ne haragudj a receptért :-) De biztos vagyok benne, hogy röcögőügyileg nem is olyan vészes a helyzet, amíg csak feszülnek a nadrágok, de feljönnek, nincs baj :-)

    Drága Ági, bizony, biztasd csak, hadd lepjen meg vele téged minél előbb, érdemes!

    Hajnal, a vaj tényleg fontos, meg persze a sok sajt is, és akkor nagyon nehéz abbahagyni :-)

    Hajnoc, pontosan olyan :-) Bár én ettem belőle nem keveset, még én is áhítozom rá :-)

    VálaszTörlés
  15. Judit, persze, amivel csak szeretitek! Én is gondoltam erre, hogy simán lehet másfajta ízeket és töltelékeket is kikísérletezni, a sonkás/baconos sajttal, esetleg lilahagymával csodás lehet!

    VálaszTörlés
  16. már én is mentettem a pinterestről, már csak a vendégeket várom hozzá :)

    VálaszTörlés
  17. ma este ez lesz nálunk a vacsi!!!!!! ezer köszi a receptért! :)

    VálaszTörlés
  18. Kriszta, előre irigylem őket :-)

    Jehudit, nagyon szívesen, remélem, sikere lesz!

    VálaszTörlés
  19. Ha sikerül, akkor húsvétkor sonkával, medvehagymával is fogok csinálni a családi összeröffenésre.

    VálaszTörlés
  20. Biztos vagyok benne, hogy sikerül! :-) És húsvét után is praktikus, a maradék sonka felhasználásához...

    VálaszTörlés
  21. Sikerült! Nagyonnagyonnagyon jó lett! :D

    VálaszTörlés
  22. Nagyon örülök!! :-) Ugye, hogy tényleg mennyei?

    VálaszTörlés
  23. Én is megcsináltam, felét gombásan-felét sonkásan, jó sok sajttal, magokkal, hatalmas sikerem volt vele:)! Nagyon köszönöm a receptet és boldog új évet kívánok!
    Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi, nagyon örülök, hogy sikert arattál :-) Köszönöm, hogy megírtad, és neked is szívből kívánok nagyon vidám és gazdag új évet!

      Törlés
  24. aZT HISZEM KI FOGOM PROBALNI,FINOMNAK IGERKEZIK...

    VálaszTörlés
  25. Tegnap megcsináltuk.nem lett valami szép,kicsit szét esett.De az ize az nagyon jó volt.Én a gombához azért tettem egy kis fokhagymát meg medvehagymát.Köszi a receptet.fel került a kedvencek közé
    Tibi

    VálaszTörlés
  26. Tudod min mosolyogtam magamban...? :o) Azon, hogy az eredeti receptet megnézve, ott hárman szóltak hozzá, itt meg 17-en...:o))) Ez az jelenti, hogy csakis finom lehet!!! :o))) Úgy hogy én is ki fogom próbálni :o)) Köszönöm az ötletet!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...