2012. február 23., csütörtök

A legfinomabb püspökkenyér


Rögtön hozzá is teszem, hogy nekem ez a legfinomabb, tehát a vélemény teljesen szubjektív, de persze mindenkinek biztosan a saját, kipróbált receptje ízlik leginkább... én viszont eddig már nagyon sok püspökkenyérreceptet teszteltem, és egyikben sem találtam meg a nagybetűs Igazit, pedig amint csak láttam egy ígéretes leírást, rögtön elkészítettem. Finomak voltak, szépek voltak, de nem éreztem azt a villámcsapást... Lehet, hogy túl nagy elvárásaim voltak, de számomra az a tökéletes püspökkenyér, ami tele van mindenféle finomsággal, csokoládébevonat van a tetején, puha,omlós, ízletes, jól szeletelhető és még néhány nap elteltével sem szárad meg... de véletlenül sem száraz vagy mazsolás. 

Legutóbb már nagyon közel jártam a tökéletességhez (mármint nem én, hanem a püspökkenyér), és már csak nagyon kevés hiányzott az általam annyira  várt verzióhoz, úgyhogy kicsit még farigcsáltam a recepten, és végre, végre megszületett a számomra leg-leg-legtökéletesebb püspökkenyér. :-)
Persze ezzel nyilván nem találtam fel a spanyolviaszt, és biztos sokaknak van ehhez nagyon hasonló receptje, de úgy érzem, ez pontosan így, ezekkel az arányokkal, ezekkel a belevalókkal, ezekkel a körülményekkel olyan jó, hogy az embernek kényszerzubbonyt kell felvennie, hogy ne vegyen újabb és újabb szeleteket belőle, amíg csak el nem fogy...

Hogy ne csak a saját véleményemet vegyem alapul, bent is teszteltettem a sütit a kollégáimmal - egytől egyig dicsőítő szavakkal halmoztak el, de a legbeszédesebb vélemény az én kedves Eszter kolléganőmé volt, akiről kiderült, hogy utálja a püspökkenyeret... ezt viszont nagyon gyorsan és lelkesen tüntette el :-)


Püspökkenyér, ahogy szerintem a legfinomabb


Hozzávalók:


20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
25 dkg vaj/margarin
6 tojás
10 dkg étcsokoládé darabokra vágva
sok darabolt dió (3 marék legalább)
aszalt gyümölcsök vegyesen, összedarabolva, összesen legalább 15 dkg (aszalt szilva, aszalt sárgabarack, kandírozott narancshéj, aszalt vörösáfonya - az enyémben ezek voltak)

a tetejére: egy tábla tejcsokoládé


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral (robotgéppel a legegyszerűbb). A lisztet keverjük el a sütőporral, majd tegyük a habos tojáskeverékhez a puha vajjal együtt. Keverjük el szép homogénre, majd adjuk hozzá a csokit, a diót és az aszalt gyümölcsöket.
Öntsük a masszát vastagon kivajazott vagy sütőpapírral bélelt őzgerincformába, és süssük 70 percen keresztül (de azért a tűpróba nem árt).

Ha megsült, fordítsuk ki óvatosan a formából még forrón. A tetejére tördeljük rá a tejcsokit, pár percen belül a darabok folyósra olvadnak - egy kenőecsettel szépen simítsuk el úgy, hogy a csoki beborítsa a püspökkenyér felszínét.

Teljes kihűlés után szeletelhetjük.

A kép nagyon napfényesre sikerült, de nem bánom, mert végre, végre süt a nap :-)







10 megjegyzés:

  1. Mmmm, nagyon jól néz ki. Lehet, hogy mégsem Rákóczi-túróst sütök ma? :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tudom ajánlani, bár a Rákóczi-túrós is annyira finom... nekem ez nagy dilemma lenne :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jól néz ki és jól is hangzik (főleg, hogy nincs benne mazsola! :-)
    Egy kérdés: múltkor írtad, hogy a karácsonyin volt mogyoró krokant a tetején. azt hogy rakod rá (hogy ott is maradjon)? ás olyankor csokit nem raksz rá?

    VálaszTörlés
  4. Szia, Gabi! A krokantot még akkor szórom rá, amikor még meleg a csokibevonat, és akkor gyönyörűen rátapad. Puszik!

    VálaszTörlés
  5. Én hiszek Neked, és ígérem, hogy kipróbálom. Úgyis van jó kis formám, amit fel kellene avatni. :-)

    VálaszTörlés
  6. Katuci, szívből remélem, hogy nektek is ízleni fog... hűű, de ennék most egy szeletet belőle :-)

    VálaszTörlés
  7. Kipróbáltam, 1 nap alatt elfogyott. Nagyon jó recept, köszi!

    VálaszTörlés
  8. Igazán szívesen, örülök, hogy bejött :-)

    VálaszTörlés
  9. Szia Levendulalány!

    Az adag, amit leírtál az 1 őzgerinc sütőre elég? Vagy több jön ki belőle? Rendszeresen bújom a posztjaidat, az egész napomat feldobod így kilométeres távlatokból, a gép előtt ülve :)

    VálaszTörlés
  10. Szia Levendulalány!

    Karácsonyi ajándékba kaptuk ezt a püspökkenyér alapot, most sütöttük meg és valóban ISTENI lett! Megtartjuk ezt a receptet :) És írtó jó ötlet a csokidarabok rátevése és elkenése a még meleg tésztán, megspóroltam egy mosogatást :D

    Csilla

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...