2012. január 16., hétfő

Méhecskés dekoráció


Mikulás környékén jó pár Kinder-tojás érkezett hozzánk. A bennük lévő kis sárga műanyag tojásszerű tartókat persze, hogy eltettem, ilyen nagyszerű alapanyagokat még véletlenül sem dobnék ki... de aztán el is felejtettem őket, más dolgokat készítettem.

Na jó, nem füllentek. Nem ezért felejtettem el őket, hanem mert a komód, aminek a tetejére rátettem a hat sárga tojáskát, arcpirítóan nagy felületi kuplerájt tartalmaz, legalábbis az én arcom rendesen szokott pirulni emiatt, ha vendégek jönnek, de hát mit tegyek, egy komódrendbetételre egészen extrém esetben szokott csak időm jutni. Szóval, a rendetlenség úgy nyelte el a jó kis alapanyagokat, mint a Kisebbik a gyurmát, és egészen tegnapelőttig azt sem tudtam, hol vannak. Szerencsére azonban tűvé tettem a házat egy eltűnt kulcs után, és ekkor áttúrtam a kupacot, majd diadalittasan emeltem ki belőle a sárga tojásokat.

Ha feltenném a kérdést, Ti mit készítenétek a Kinderekben található sárga műanyag izékből, szerintem úgy 99 %-ban mindannyian azt vágnátok rá, hogy méhecskét... annyira kézenfekvő a szín meg a forma. Nem? :-) Nem váltottam meg a világot, én is méhecskéket gyártottam belőlük, de szerintem igazán helyeseket. :-)

Meg is mutatom nektek őket, mert mi nagyon megszerettük a kis mosolygós fejüket.
Nagyon egyszerűen készültek: fekete zseníliadrótot hajtottam köréjük, és alul jó erősen megtekertem párszor - így egyúttal a lábacskájuk is kialakult.
De mielőtt még bármit is csináltam volna velük, három tojáskát kinyitottam, mindegyikbe belecsúsztattam egy-egy hosszú cérna végét, és aztán vissza is zártam őket - ugyanis közben kitaláltam, hogy némelyik méhecskét fel fogom lógatni, és ezért szükségem volt akasztózsinórra.
Visszatérve a fekete zseníliadrótokra, mindegyik méhecskén három-három csíkot alakítottam ki a fent leírtak szerint. A csíkokat itt-ott pillanatragasztó-pöttyökkel rögzítettem.
Egy-egy rövidebb zseníliadrótból elkészítettem és felragasztottam a csápokat is. Megvártam, amíg teljesen megszáradt a ragasztó, és aztán fekete alkoholos filccel kifestettem a méhecskék pofiját.
Ilyenek lettek:

Amíg készültek, addig töprengtem, milyen körülmények közé is helyezzem a méhecskéket... és aztán eszembe jutott az egyetlen, örök szerelem-alapanyagom... hát persze, hogy a vécépapír-gurigák! :-) Meg az is eszembe jutott, hogy a múltkor, amikor különféle formákra gyűrögettem egy gurigát inspirációs célokkal, egyszer csak kijött egy hatszögszerű forma. És ezzel meg is lett a cél.
Úgyhogy fogtam egy gurigát, és hosszában háromszor félbehajtottam, hogy nagyjából egy szabályos hatszögalapú test (ööö, sajnos nem emlékszem, hogy is hívják ezt mértanilag pontosan.... ha valaki tudja, kérem, írja meg :-) ) jöjjön létre.

Ezt a valamit aztán felvágtam négy szeletre (és még készítettem jó pár ilyet).

A szeleteket pedig pillanatragasztóval egymáshoz ragasztgattam.

Az egészet lefestettem sárga akrilfestékkel kívül-belül. A három zsinóros méhecskét felkötöttem a gurigaszeletek aljára, a három zsinór nélkülit pedig beültettem egy-egy sejtbe - éppen passzentosak voltak bele.

És végül az egészet fellógattam, több helyen is teszteltem :-) A képeken még nem látszik, de végül a Nagyobbik szobájába került a mennyezeti lámpáról lelógatva, és borzasztóan helyes, amikor egy-egy légáramlat hatására forogni kezd az egész, méhecskéstől... a gyerekek teljesen odavoltak érte, én meg egy picit sajnálni kezdtem, hogy nincs kisbaba a házban, mert a legkisebbeket tudja az ilyesmi a legeslegjobban elvarázsolni....
47 megjegyzés:

 1. :))) nagyon helyes lett. Elteszem az ötletet, nàlunk mèg tervben van egy Legkisebb èrkezèse vmikor:)

  VálaszTörlés
 2. de jó ötlet, s de vidám!!!

  VálaszTörlés
 3. Újabb szuper ötlet!!! Köszi! :)Édes pofák...

  VálaszTörlés
 4. akkor ma beírom az üzenőbe a napköziseknek, h kidertojást kell hozni...! :)) kösziiii

  VálaszTörlés
 5. Ez egyszerűen tüneményes lett!!! Öröm ezzel kezdeni a hetet :-)

  Közben nézem, hogy negyed hatkor posztoltál! Huh...

  VálaszTörlés
 6. Hát ismét le a kalappal előtted!Sok helyen láttam már kindertojás-méhecskéket de egyik sem volt ilyen aranyos!!!A tojásokat én is gyűjtöm,éreztem hogy még jók lesznek valamire!A legjobb benne hogy gyerekekkel közösen is megvalósítható,szuper kis tavaszi ötlet a Maszatolóba!(Max.ott nem lesznek ilyen szépek de a kis alkotókat ez nem hiszem hogy zavarná:)))Köszönöm az ötletet!:)

  VálaszTörlés
 7. Háromszög alapú piramis - TETRAÉDER, csak a tiédnek nem érnek fent össze az oldalai.
  ALIG VÁROM, HOGY GERGŐ ITTHON LEGYEN A SULIBÓL, ÉS ELKUNCSOROGJAM TŐLE A TOJÁSOKAT. :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tetraéder, hanem hatszög alapú egyenes hasáb...

   Törlés
  2. Igen, Gabi már megírta lentebb :-)

   Törlés
  3. Bocs, később olvastam azt a részt. És hátha vki csak eddig jut... :)
   Egyébként szuper dolgokat találtam itt nálad, a vitorlás hajót
   éppen ma készítettük el, holnap fürdőgolyót készítünk, mert minden
   van itthon hozzá, még por alakú citromsav is a L.dl-ből. Üdv: Abigél

   Törlés
 8. Csúcsjó ötlet :-)! Gyorsan visszaszereztem a szelektív kukába előkészített pakkokból a gurigákat és megyek tojást gyűjteni :-DDD (És lassan teljesen meggyőzöl, hogy a zseníliadrót jó kis alapanyag - korábban fene tudja miért elég erős ellenérzéseim voltak vele szemben...).

  VálaszTörlés
 9. Nagyon tetszik az ötlet. Kicsi is van, a méhek amúgy is aktuálisak, megpróbálom. :-)
  A zseníliadrótot hol veszed?
  Tünde

  VálaszTörlés
 10. Vivi, szerintem még Nimródnak is tetszene :-)

  Hajni, tényleg olyan vidám, az embernek muszáj mosolyognia, ha ránéz :-)

  Fróni, igazán szívesen, örülök, hogy tetszik!

  Florci, ezt a helyzeti előnyt! Irigy vagyok :-) :-)

  Viki, drága vagy, köszönöm! Az az igazság, hogy még este megírtam, csak hajnalra állítottam be a közzétételt :-)

  Hajnoc, igen, ez az ügyesebb kezű gyerekekkel simán megvalósítható, és biztos, hogy még a szülők is el lesznek olvadva tőle :-)

  Mónika, remélem, Gergő nem fogja rossz néven venni, de a végeredmény biztos meg fogja győzni :-) Az a jó, hogy nemsokára húsvét, akkor biztos lesz még több alapanyag...

  Kála, jól tetted, higgy nekem, a guriga extrahipercsodálatos alapanyag, BÁRMIT lehet belőle készíteni, a blog negyede ezzel van tele :-) Ó, én nagy zseníliadrót-rajongó vagyok, a barkácsolásoknál nagyon jól tud jönni. Sokáig nem tudtam, mit lehet vele kezdeni, de aztán rájöttem, az a lényeg, hogy ne az legyen a cél, hogy ebből készítsünk valamit, hanem készítsünk bármit, és a legtöbb dologhoz kelleni fog kiegészítő anyagként...

  Tünde, egy méhszakértő családban különösen nagy sikere lesz, azt gondolom :-) A zseníliadrótot (és szinte mindent) itt veszem: www.opitec.hu - lassan részesedést kérek tőlük, annyiszor ajánlottam már őket :-) Biztosan nagyon fog tetszeni annak a kicsinek és a nagyobbnak is, puszilom őket...

  VálaszTörlés
 11. Hexagon. :) Elképesztő vagy! Csodállak... :D

  VálaszTörlés
 12. Az biztos...10 perc és már csak méhecske mozaikokról beszélhetnénk:)

  VálaszTörlés
 13. nagyon helyesen néz ki, és Grétinél a bölcsiben az idei év a "méhecske éve", pl. farsangkor mindenki méhecske lesz (beleértve a bölcsiseket, a bölcsis néniket, és a délutáni rendezvényen részt vevő testvéreket, szülőket, nagyszülőket is. méhecske jelmez a "belépő" :-). ráadásul Grétinek méhecske a jele... azt hiszem nincs más választásom, nekem is el kell készítenem ezeket a méhecskéket. jut eszembe valami "extra ötlet" gyerek és felnőtt méhecske jelmezhez?

  és sajnos el kell, hogy keserítselek Titeket: nincsen semmi "extra" elnevezés, hatszög alapú egyenes hasábnak hívják a fenti testet (a hexagon síkidom :-)

  VálaszTörlés
 14. Hédi, kedves vagy, de nincs benne ám semmi különös :-)

  Vivi, na ez ismerős :-)

  Gabi, hát ez mennyire jó! Nem akármilyen látvány lesz a sok gyerek és felnőtt méhecskének öltözve... remélem, lesznek fotók! A méhecskejelmez szerencsére elég egyszerűen megvalósítható, sárga felső, sárga alsó, fekete anyagcsíkokkal, fejre egy aránylag szoros hajpánt, több összetekert fekete zseníliadróttal, a végén egy nagy fekete gyönggyel, (persze lehet alá fekete kötött sapkát venni), szárnyak kartonból, kézbe kisvödör, benne sárga pomponok (virágpornak), popsira zseníliadrótból fullánk, ilyesmire gondolnék így elsőre. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tavaly láttam egy szuper ötletes és gyors méhecskejelmezt. Csápja és fullánkja a fent leírtakhoz hasonlóan. Maga a jelmez pedig csak egy fekete ruhára volt sárga színű szigetelőszalag rátekerve. Persze lehet ennek az inverze is, sárga ruha fekete szigetelőszalaggal.

   Törlés
  2. A szigetelőszalag mekkora ötlet!!

   Törlés
 15. Megmutattam a férjemnek is, mert szerintem megint nagyot alkottál. Csak ennyit kérdezett: "Ezt hogy csinálja? Reggel felkel és ilyenek járnak a fejében? Normális?!" (Persze ezt olyan Besenyő Pista bácsis hangsúllyal:)))). Gratulálok ehhez az ötlethez is.

  VálaszTörlés
 16. Ezek nagyon kedves aranyos kis figurák lettek. Te pedig nagyon ügyes vagy. Most már fogom tudni hogy mit csináljak a kis unokámnak mikor veszek kinder tojást , a tartó mindig itt marad nekem.Bár ilyen zsinórom nincs. A fénykép keretre amit ajánlottál gombokat felrakasztani, megcsináltam olyan jó lett!

  VálaszTörlés
 17. Juhász, köszi, nagyon felvidultam ettől a hozzászólástól, pedig nem volt túl jó kedvem :-) És ha tudná a férjed, mennyire igaza van, igen, reggel felkelek, és ilyenek járnak a fejemben :-)

  Éva, köszönöm szépen! Ha nincs zseníliadrótod, fekete papírcsíkot is lehet ragasztani a tojáskákra, és ugyanígy fekete (vagy feketére festett/satírozott) kartonból is lehet nekik csápot ragasztani, csak jó erős ragasztó, pl. pillanatragasztó kell hozzá. Úgy örülök, hogy elkészítetted a gombos keretet, biztos vagyok benne, hogy nagyon szép lett!

  Hvivko, nagyon köszi :-D

  VálaszTörlés
 18. Cukik! Ha feltennéd a kérdést, hogy mit készítenék a kis sárga tartókból, hirtelen fogalmam sem lenne. Ez elég nagy gáz, ugye? Egyébként a matek tagozatos nagyok szerint (gondolkodás, vitatkozás, egymás és az én meggyőzésem után): hatszög alapú hasáb! :D

  VálaszTörlés
 19. Hankka, dehogy gáz, és én azért kitartóan hiszek abban, hogy eszedbe jutottak volna a méhecskék :-) És azt hiszem, a nagyoknak nálatok teljesen igaza van, köszönöm :-)

  VálaszTörlés
 20. oh, jaj, hát ez vmi tünemény s a jelmez ötletet is köszi, hátha majd szükség lesz rá! :)

  VálaszTörlés
 21. Hajni, szívesen, örülök, hogy tetszik mindkettő :-)

  VálaszTörlés
 22. Szia! Olyan bókot írtam neked, hogy a számítógép se bírta és eltűnt, amit írtam, de akkor is megismétlem, hogy azt hiszem soha életemben nem találkoztam olyan anyukával, akinek ennyire kifinomult lett volna a szépérzéke, mint neked.
  Ahogyan ezt az egyszerű (de nagyszerű) ötletet a végén elénk tárod-hát valami fenomenális. Az első képnél még azt mondtam, hogy á, ilyet most nem csinálok, én csibét szoktam a kinder műanyag tojásból...aztán a végén a kis méh sejtekkel és az én kedvenc gurigás technikámmal egy olyan végeredményt mutatsz be, hogy alig várom, hogy otthon legyek és nekiessek a barkácsdoboznak és kikotorjam a sok gondosan összegyűjtött műanyag tojásokat, mert az az érzésem, hogy ha a mi teraszunkon nem lóg ilyen záros határidőn belül, abba belehalok menten.

  Nnnnna. Csak ennyit akartam írni!

  Ágnes
  Mikor lesz már saját TV műsorod vagy könyved??????

  VálaszTörlés
 23. Drága Ági... köszönöm, olyan nagyon jólesős volt ezt olvasni! Elteszem ezt a kommentet emlékbe... Úgy örülök, hogy tetszett neked ez a méhecskés ötlet, biztos, hogy a lányok is boldogok lesznek, ha elkészítitek. Hááát, saját műsor vagy könyv? Szeretek hinni a csodákban, de ennek nem igazán van esélye... de végül is van nekem könyvem, ez a blog itt :-) Bár ti vagytok a legjobb példa arra a Gipszkorszak játszóházzal, hogy az álmokat igenis meg lehet valósítani, nem is akárhogyan!

  VálaszTörlés
 24. Kedves Levendulalány,

  Az elmúlt időszakban, ahogy nézegetem a bejegyzéseidat, egyre inkább azon gondolkodom, hogy a Te gyerekeidnek van gyerekszobájuk.

  Elképesztőek ezek az ütletek. Rengeteg örömöt, mosolyt hoznak a borús hétköznapokba.

  Gratulálok, így tovább. Mindig várom az újabb és újabb bejegyzéseket.

  Üdv, Eszter

  VálaszTörlés
 25. Eszter, nagyon kedves vagy, köszönöm! Remélem, hogy tényleg így van, és a kicsik magukkal viszik ezeknek egy részét majd a felnőttkorba is... az lenne a legjobb, ha továbbadnák majd az ő kicsijeiknek - bízom benne, hogy így lesz.

  VálaszTörlés
 26. Évi, képzeld, megcsináltam ezt a méhecskés szépséget, s már már a csodájára járnak, s kellett csnálnom a kisebbiknek a bölcsibe, a nagyobbiknak meg az oviba is! nagyon köszönöm a tippet!

  VálaszTörlés
 27. Nagyon szívesen, de jó ez, úgy örülök, hogy ilyen sikered volt vele :-)

  VálaszTörlés
 28. Szia Évi! Hát én ebbe belebuktam. Egyszerűen nem ment a zseníliadrót ragsztása, mindig leesett, össze vissza maszatoltam mindent. Pedig nagyon készültem. Esetleg van valami még ennél is egyszerűbb kinder tojásos ötleted? Húsvéti? Jót tenne a lelkemnek...
  Ölellek,

  Ági

  VálaszTörlés
 29. Szia, drága Ági! Úgy sajnálom, hogy nem sikerült, biztosan jó minőségű volt a pillanatragasztó? Nekem olyan gyorsan megfogta... Most így éppen nincsen más kindertojásos ötletem, mert elfogytak a műanyag tojásaink, sajnos, de jövőre kigondolok újakat, ígérem! Én is ölellek!

  VálaszTörlés
 30. Szép estét!
  Örülök, hogy megtaláltam az oldaladat :) Ezt a méhecskés "díszt" már most elkezdtem készíteni (tavaszra szánom a bölcsis csoportunkba) mert annyira beleszerettem.
  A felhős dísz is készül télre (nov. elején rakjuk fel) - viszont a filc anyag elég drága ezért fehér vetexből vágtam ki a felhőket (pénztárca-kímélőbb). Készül a gurigás adventi naptár is!!!! Egyetlen probléma az oldaladdal, hogy nem bírok szabadulni előle :)
  Motikata

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Motikata! Nem baj, ha én nem bánom annyira, hogy nem tudsz szabadulni? :-) Nagyon örülök, hogy hasznos ötleteket találtál itt, és gyere ám máskor is! :-)

   Törlés
 31. Hááát. Egészen fantasztikus dolgok vannak itt!
  Gratulálok!
  Köszönjük, hogy közzé teszed!
  Edit

  VálaszTörlés
 32. Szia,Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon tetszik nekem is ez a méhecskés kaptár,nagyon ügyes vagy. Viszont ezt a zsenília drótot nem találom az általad ajánlott weboldalon csak sima zseníliát. Belinkelnéd nekem a konkrét oldalt, ahol a terméket mutatja? Köszönöm.
  Judy

  VálaszTörlés
 33. Szia! Nem rég kezdtem nézegetni az oldalt, és elképesztő ötleteid vannak. Én is megpróbálkoztam a méhecskékkel, elég jók is lettek, valamint grátiszként sütőpapírból szárnyakat is kaptak. Az első adandó alkalommal fel is akasztom a bölcsis szobánkban, repkedjenek csak!
  Köszönöm az ötletet.
  Mesi

  VálaszTörlés
 34. Szia nemrég találtam rá erre az oldalra és nagy lobbal belevetettem magam a méhecskés projektba de az istennek sem tudom a gurigát meghajlitani. Tudnál nekem ebben segiteni? Nagyon megköszönöm és nagyon szeretném megcsinálni mert oda meg vissza vagyok töle. Köszönöm üdv Anita

  VálaszTörlés
 35. Szia nemrég találtam rá ezekre a méhecskékre nagyon szeretném megcsinálni de nem tudom meghajlitani a gurigákat. Tudnál ebben segiteni? Elöre is köszönöm üdv Anita

  VálaszTörlés
 36. Szia, miota meglattam ezt a kreaciodat,gyujtom a gurigakat :) mar van egy nagy szatyorral😉
  Szuper dolgokat csinalsz mindig!

  VálaszTörlés
 37. Thank you for "showing" my craft project and spreading the word about how fun paper roll crafting is! Can also use paper towel rolls as they give you a larger quantity to work with. :0)

  VálaszTörlés