2012. január 4., szerda

Datolyaszilvás-diós kosárkák


Bár beígértem a rántottát, mégsem az lesz, de ez sem túl bonyolult :-)
Nem tudom, ismeritek-e a datolyaszilvát, én egyszerűen rajongok érte, nincs az a mennyiség, amit ne tudnék megenni belőle. Igazából nyersen a legeslegfinomabb, nincs magja, nem kell megpucolni, éretten édes és ízletes, szóval, a gyümölcs-toplistámon még a mandarint és a naspolyát is lenyomta az első helyről, pedig azt hittem, semmi sem veszélyezteti az ő uralmukat.
Érdekelt volna, milyen süteményekhez lehet felhasználni a datolyaszilvát, viszont  a neten talált receptek között sem találtam egyet sem, ami úgy igazán megfogott volna. De annyira aztán nem foglalkoztatott a dolog, egyrészt mert a datolyaszilva tényleg nyersen a legjobb, és végül is ezt a gyümölcsöt darabra adják, nem kilóra, úgyhogy az ember sosem tart belőle otthon annyira számottevő mennyiséget, amelyből még egy süti is kijönne... ám egyszer csak az egyik vásárlásból Ő egy egész kartondoboznyi datolyaszilvával tért haza. Mert ugyanis virágot ritkán hoz (= szinte sosem :-) ) - nem az a típus -, ám ha kifigyeli, hogy az ő felesége rajong a datolyaszilváért, de mindig csak egyet-egyet vesz magának, mert sajnálja rá a pénzt, akkor virág helyett beállít egy dobozzal az imádott gyümölcsből. És ennek igazság szerint jobban tudok örülni, mint a virágnak :-)

Ennél a mennyiségnél viszont már azt éreztem, megkockáztatnám a sütéshez történő felhasználást, úgyhogy nyomban ki is gondoltam ezt a desszertet. Végtelenül egyszerű, de az eredmény mégis egy hihetetlenül finomságos, magát etető süti - ha épp van felesleges datolyaszilvátok, és nem ennétek meg csak úgy magában, ne habozzatok erre felhasználni.  


Datolyaszilvás-diós kosárkák


Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
2 db datolyaszilva
4 db alma
3 marék dió
néhány evőkanál darált dió

A tetejére:
5 dkg barna cukor
1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
Ha felengedett a leveles tészta, vékonyra (kb. 3 mm) nyújtjuk. Előveszünk egy muffinsütő formát. Ha van nagy kör alakú szaggatónk, használjuk azt, ha nincs, egy tálkával szaggassunk a tésztából korongokat - a lényeg, hogy akkorák legyenek, hogy belehelyezve őket a muffintepsi mélyedéseibe nagyjából akkora tésztatálkákat kapjunk, amelyeknek a széle majdnem felér a mélyedés tetejéig.
Egy adag tésztából így 20-22 forma jön ki, azaz ha 12 mélyedéses a muffinsütőnk, két sütésre elegendő.

Ha megtöltöttük a 12 mélyedést, mindegyik tésztatálka aljába szórjunk egy kávéskanál darált diót. Vegyük ki az alma magházát és a datolyaszilva kemény tetejét, és kockázzuk össze a gyümölcsöket. Daraboljuk össze a diót, és ezt is keverjük össze a gyümölcsökkel, majd ezt a keveréket kanalazzuk a tésztakosárkákba úgy, hogy kb. a forma tetejéig érjen a kupac.
A barnacukrot keverjük el a fahéjjal, és ezzel szórjuk meg a formák tetejét.

Tegyük a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süssük meg. 

Kihűlés után tehetünk a tetejére citromlekvárral elkevert mascarponét, de anélkül is nagyon-nagyon finom. :-)








22 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek ! Nem tudom hogy milyen a datolyaszilva? Nekem sima datolyám van szerinted azzal nem lehet ezt megcsinálni?

    VálaszTörlés
  2. Betettem lentre egy képet a datolyaszilváról. Kakiszilvának is hívják (ezen a kicsijeim mindig nevetőgörcsöt kapnak :-) ), talán úgy ismerősebb. Szerintem a datolya nem igazán helyettesítheti, mert olyan az íze, mintha ringló, sárgabarack és körte keveréke lenne, vagy legalábbis hasonló.. esetleg ha van Aldi a közeletekben, most 100 Ft körül lehet ott kapni ilyet, érdemes megkóstolni... szerintem tényleg nagyon-nagyon finom :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Levendulalány!
    Mindig örömmel olvasom a bejegyzéseidet, mert nem csak kreatívnak, hanem egy csupaszív, napsugár EMBERnek ismertelek meg a bejegyzéseid alapján. Kipróbáltam a likőr-receptedet is (vaoouuu:D), nem csalódtunk benne, ezt is kipróbálom, bár nem vagyok valami ügyes a konyhában...
    Szrtttl:Erzsi

    VálaszTörlés
  4. Köszi hogy megmutattad. Ez valóban nem olyan mint ami nekem van!

    VálaszTörlés
  5. Hűűűű, még nem mertem venni, de legközelebb veszek és megkóstolom! Gyönyörűek a kosárkák, kifigyeltem az alattuk lévő borosdugóból készült alkalmatosságot is. :-)

    VálaszTörlés
  6. nah, ő akkor a datolyaszilva...sokx láttam már, de én se mertem eddig venni...nem tudtam milyen, no de így...:) a lichi is elég egzotikus, de azt ismertem legalább úgy, h ittam lichi lét s akkor mertem a gyümölcsből is venni, s egy akciós során vagy 1-2 kilót is s a család felzabálta :) asszem ennek sem állnának ellent, majd figyelem a boltokban, köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Még soha nem ettem datolyaszilvát és nem is láttam még. Felcsigáztál... :)

    Köszönöm a reményről írt mondatot! Kitettem a blogra, mert most nagy szükségem van rá, hogy gyakran olvassam el...nagyon kedves volt Tőled! Még nem hallottam...és nagyon jókor jött!!! ♥

    VálaszTörlés
  8. Hermoso y muy tentador me encanta,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Erzsi, köszönöm szépen ezt a kedves kommentet, és nagyon jólesik, hogy így látod! Ha kipróbálod, remélem, hogy ízleni fog, nekünk nagyon :-)

    Éva, igen, gondoltam, így biztosan egyértelmű. De mindenképpen javaslom az ő megkóstolását :-)

    Katuci, ha veszel, a lényeg, hogy nehogy kemény legyen (úgy ehetetlen), hanem egy kicsikét puha legyen. Ne nagyon, csak ne legyen teljesen kemény... nagyon jó megfigyelő vagy, igen, saját készítés, valamikor írtam is róla réges-régen :-)

    Hajni, na azt meg én nem ettem még soha, elég bizarrul nézett ki, akárhányszor csak találkoztam vele, de ha te azt mondod, hogy finom, megkóstolom :-)

    Fróni, érdemes kipróbálni, csak neked is mondom, hogy olyat kell venni, ami nem teljesen kemény.
    Nekem is rengeteget jelentett akkor az a mondat, és tényleg át tud segíteni a nehéz pillanatokon, azért gondoltam, hátha a te szívedhez is úgy szól... és örülök, hogy így volt.

    Muchas gracias, Rosita!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon helyesek a kis sütik, és ránézésre is nagyon finomak! Szégyenszemre én sem ismertem a datolyaszilvát, de most már vadászni fogok rá! :)

    VálaszTörlés
  11. Levendulalány, én imádom a "kakiszilvát", csak ritkán kapni igazán finom darabokat; bizonyára ez a finomság is bejönne!

    VálaszTörlés
  12. Hankka, remélem, hogy ezek után ízleni fog, majd számolj be róla, kérlek :-)

    Hvivko, örülök, hogy ismered :-) Igaz, hogy mennyei? Azért írtam többször is a válaszokban, hogy fontos az érettség-puhaság, keményen tényleg ehetetlen... de puhábban - megyek, és eszem is egyet :-)

    VálaszTörlés
  13. A lichi-t a héjától meg kell szabadítani s úgy megenni :) lédús, ám kicsit olyan gumijellegű vagy vmi fehér tenger gyümölcseihez hasonló izé, de ízre nem rossz!

    VálaszTörlés
  14. Hajni, köszi! Én frissen még nem is láttam, csak tartósítva, lében úszva, és úgy nem volt túl rokonszenves :-) Vajon lehet kapni valahol frissen is?

    Katuci, feltétlenül írd meg a véleményedet, izgulok :-)

    VálaszTörlés
  15. Igen szokott lenni frissen a Lidl-ben botlom bele sokx, amikor otthon járok Balcsin vagy pesti Lidl-ben... tartósítva én is láttam, de úgy soha nem vettem... frissen vettem párszor és egy nagyobb adagnál (2kg) én is kirpóbáltam a szirupos lében tartósítást persze csak pár napra a hűtőben s 1-2héten belül elfogyasztva, so semmi tartósítószer meg fakszni nélkül.. úgy se volt rossz :) de nem egy gejédes dolog, de nem is túl savanykás...én gyümölcsben szeretem mind, de tán a citrusos, savanykás dolgok inkább bejönnek (sütiknél inkább a középút)

    VálaszTörlés
  16. Szilveszterkor ettem datolyaszilvát életemben először, jaj de finom volt! Simán el tudom képzelni ezeket a kis kosárkákat, milyen istenik lehettek!

    Nekem olyan érzetem volt, mintha a sárgabarack és a naspolya szerelemgyereke volna :-)

    Arról nem beszélve, hogy mint kiderült, a szomszédnál termett...

    VálaszTörlés
  17. Hajni, köszönöm, akkor majd figyelem, nagyon kíváncsi vagyok rá, milyen lehet frissen... nagyon hasznos infók ezek, már érdemes volt kitenni a bejegyzést :-)

    Viki, a szomszédnááááál??? Ez hihetetlen, azt hittem, ez csak egzotikus vidékeken nő...

    VálaszTörlés
  18. Bevásároltam, nagyon-nagyon finom!!!!! Készült is már édesség belőle! :-)

    VálaszTörlés
  19. Megsütöttem, finom gyümölcs és finom sütike! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  20. Hankka, de jó, hogy megírtad, köszönöm, és örülök nagyon, hogy ízlett! :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...