mobilszalagadsense

2011. október 20., csütörtök

Sosem romló szaloncukrok


A szaloncukorral eléggé rapszodikus a viszonyom. Ha itthon készítek magunknak, az kb. két nap alatt eltűnik az utolsó darabig, mennyiségtől függetlenül, a boltival viszont - hogy is fogalmazzak - nem vagyok olyan jóban, mivel hogy cukron, aromán, színezéken, tartósítószeren és más gyanús dolgokon kívül elenyésző mértékben tartalmaznak bármi egyebet is. A szaloncukor azonban mindezek ellenére is jó dolog, és arra gondoltam, idén először felkerülhetne a fánkra is... de hogy mégis hogyan, ha egyszer boltit nem veszünk, az itthon készült finomságos verzió pedig pillanatok alatt köddé lesz?
A megoldást egy konyharuha és egy adag maradék csipkeszalag szolgáltatta... és nagyjából negyedóra alatt el is készültek a konyhában készültnél ezerszer tartósabb, a boltinál pedig sokkal egészségesebb és esztétikusabb szaloncukrok. :-) 


Szükséges alapanyagok: egy szép mintás konyharuha, csipkeszalag, felvasalható felhajtószalag (én az Ikeában szoktam venni), vatta, vékony selyemszalag, olló, vasaló.

A konyharuhát 6 egyenlő darabra vágjuk.




A konyharuha-darabokat egyenként vasalódeszkára fektetjük. A felvasalható felhajtószalagból akkora csíkokat vágunk, amekkora az anyag rövidebb oldalának a hossza. A felvasalható szalagot hosszában elvágjuk, így két vékony csíkot kapunk. A csíkokat a rövid oldalak szélére fektetjük, ráhelyezzük a méretre levágott csipkeszalagokat, és rávasaljuk. (Az egész művelet helyett simán fel is lehet persze varrni is a csipkecsíkokat - de így persze sokkal gyorsabb.)





Felvasalás után így fognak kinézni az anyagdarabok:





Belecsomagolunk egy adag vattát tölteléknek:





Aztán pedig összesodorjuk, és két selyemszalaggal alul-felül megkötjük, masnival.





Úgyhogy idén ezek kerülnek majd a karácsonyfánkra... az itthon készült szaloncukrokat pedig lelkiismeret-furdalás nélkül megesszük. (Na jó, az eddig sem volt.... :-) )





És ha már így becsúszott ide egy kis karácsonyi hangulat, legyen inkább nagy :-)





 

16 megjegyzés:

  1. Ez nagyon ötletes, ha lesz időm, ki fogom próbálni. Viszont elárulod, hogyan szoktál Te igazi szaloncukrot készíteni? Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szia, Sviro!
    Ez egy nagyon jó alaprecept a Dolce Vitán: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/11/szaloncukor-hzilag.html
    A kommenteket is érdemes elolvasni, nagyon hasznos tanácsok vannak bennük.
    Marcipánosat nagyon egyszerűen készítek: még a skanzenben vettem egyszer karácsonykor szilikon szaloncukorformát, abba egyszerűen csak belenyomok kis adag nagyon jó minőségű marcipánmasszát, kicsit keményítettem a mélyhűtőben, aztán bevontam csokival. Ez minden évben van, és ez fogy a leggyorsabban :-)
    Kókuszos-lime-os legegyszerűbb: 15 dkg átszitált porcukor, 15 dkg kókuszreszelék, egy kevés (vagy ízlés szerint) frissen facsart lime-lé, és annnyi víz, amennyivel éppen összeáll a massza. Ezt is csokival vonom be.
    De rengeteg jó receptet találsz a neten, ha rákeresel. Én idén biztosan készítek csokoládés-levendulásat, még kitalálom, hogyan, de szerintem az alap egyszerűen olvasztott sokszázalékos étcsokoládé lesz, és egy kis tejszín meg levendulaszirup lesz benne :-)
    Szerintem bízd csak magad a kreativitásodra, a neten található alapreceptek nagyon jól variálhatók, egyedül csak idő kell hozzájuk, mert azért sajnos nem egy kétperces munka. Viszont nagyon finom :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki, na erre biztos nem venném rá magam, de csodálom! :-)

    VálaszTörlés
  4. Megint elvarázsoltál és azonnal mennék az ikeába felvasalható micsodáért ha nem lenne zárva. Meseszép és ami még ennél is fontosabb, tényleg egyszerű(nek tűnik)..

    Ági

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nagyon egyszerű! Bonyolult dolgokra nem nagyon futja az időből a kicsik mellett, meg hát varrni sajnos egyáltalán nem tudok... úgyhogy nagy kedvencem ez a felvasalható szalag pl. nadrág- meg függönyfelhajtáshoz is nagyon jól jön :-)

    VálaszTörlés
  6. Fiatal óvónő koromban (nem tegnap volt) nagyon ötletesnek kellett lenni,mert iszonyú eszköz-hiány volt.Akkor készítettünk Lányommal egyforma színes csomagolópapírba-volt,hogy színes magazinba-csomagoltunk üres gyógyszeres dobozokat és szaloncukrot is így "gyártottunk" díszek helyett.Ez jutott eszembe,ahogy nézegettem a szép,ötletes figurákat.És,hát a kesztyűbabák...Elbűvölőek!Gratulálok Neked!(egy nagyi)

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat,nem olvastam el,mit írtam,kissé össze-vissza lett a mondókám.Remélem,azért érthető!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Zsóka, köszönöm szépen! Tényleg így van ez, akkoriban még sokkal-sokkal nagyobb szükség lehetett kreativitásra, hiszen alig voltak csak eszközök és alapanyagok. Nekem már nagyon könnyű dolgom van, hiszen szebbnél szebb dolgokból választhatok, ha alkotni szeretnék... de az biztos, hogy a csomagolópapíros-gyógyszeres dobozos ötlet még ma is bőven megállná a helyét!

    VálaszTörlés
  9. Kedves levendulalány!

    Nagyon tetszenek az ötleteid!!
    Ildi

    VálaszTörlés
  10. Nagyon örülök, ha így érzed :-) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Levendulalány!
    Azt szeretném megtudni, hogy hol lehet ilyen csodás mintájú konyharuhát venni? Rettentően tetszik!!! Csodaszép ötlet!

    VálaszTörlés
  12. Szia, Erika! Ezeket a Jyskben vettem, néhány hónappal ezelőtt, hátha vannak még... köszönöm szépen :-)

    VálaszTörlés
  13. Már meg is vettem a konyharuhákat. Még volt ebből a fajtából. Vacilláltam, hogy a zöld kollekciót vegyem-e meg, de végül maradtam a Te drapp megoldásodnál. Már várom a végeredményt! A kottapapír-kúpok már elkészültek. Tüneményesek! :o)

    VálaszTörlés
  14. De jó, hogy voltak még! A zöldes nekem is nagyon tetszett, és hasonlóképpen dilemmát okozott, mint neked :-) De valahogy ez a drapp karácsonyibbnak tűnt, meg finomabb stílusú is, ugye? örülök nagyon, hogy elkészítetted a kottapapírost is, az az egyik kedvencem a barkácsolásaimból...

    VálaszTörlés
  15. Őrületes vagy! Ez is csúcs ötlet!!! Gyűjtöm és raktározom a sok szépséget, amiket kitalálsz! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...