2011. október 30., vasárnap

Karácsonyi dekoráció kottapapírból


Nagyon szeretem a régimódi, finom bájjal rendelkező tárgyakat. A modern designirányvonalak teljesen távol állnak tőlem, például a hideg ráz a minimalista lakásoktól. Legyenek, persze, hiszen varietas delectat, ugye, de én képtelen lennék egy ilyenben lakni, szívem-lelkem fázna benne. Kiegészítőkben is mindig olyasmit keresek, ami  otthonos, természetes és olyan kopottasan szívet melengetős.
A karácsonyfánk is mindig olyanra sikeredik, ami nagyon távol áll az éppen aktuális trendektől, van rajta sokféle termés, toboz, dió, varrott filcfigurák, apró puha barna mackók, tollból készült kicsi angyalszárnyak, szalmadíszek, fahéjkötegek, sok-sok mézeskalács és persze a legbecsesebb díszek, az anyukám által horgolt csodaszép hófehér alkotások.

Amikor mostanában elkezdtem készíteni a lelkemet a karácsonyra, tudtam, hogy megint muszáj lesz sok-sok benti dekorációt készítenem, de ezek sem üthetnek el nagyon a karácsonyfánkon lévő díszektől, egyrészt mert így lesz harmonikus, másrészt mert ezekhez vonzódom. :-)
Van egy nagy csomag régi kottánk a garázsban, aminek egy részét sajnos megrágcsálta egy betévedt kisegér. Az épen maradtakat gondosan elcsomagoltam, a sérülteket viszont betettem a papíros dobozomba - most ezekből használtam fel néhányat egy karácsonyi dekoráció elkészítéséhez.

Szükség volt tehát a kottapapírokra (persze egyszerűen nyomtathatunk is ilyeneket), egy adag csipkeszalagra, pillanatragasztóra, vékony selyemszalagra és néhány gombra.

A kottapapírokból kúpot tekerünk, pár ragasztópöttyel rögzítjük.

Ha a ragasztó megkötött, a felesleges részt levágjuk:

A papírtölcsérek tetejére ragasztjuk a csipkeszalagot.


Végső simításként pedig ragasztottam rájuk egy-egy masnit (vékony selyemszalagból), ezeknek a közepére pedig egy-egy kis natúr színű gombot, és persze készítettem rájuk a selyemszalagból akasztót is.
Ezek szobai dekorációnak lesznek jók, lelógatva innen meg onnan (nagyobb lánykáknak még adventi naptárként is el tudnék képzelni ezekből 24 darabot), de kisebb méretben még karácsonyfadísznek is szépek lennének.
Persze, nem egy minimalista karácsonyfára, az biztos. :-)


22 megjegyzés:

 1. Csodaszép lett:)
  Megihletett, továbbgondoltam...:)

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörűek és ötletesek, mint minden nálad! Vittem az ötletet!

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen, az mindig nagy öröm, ha tetszik nektek, amit készítek....

  VálaszTörlés
 4. Tényleg szép! Idén mi is kottapapírból készítünk díszt, azt a klasszikus papír láncot, amit a kicsik is ügyesen ragaszthatnak. Csak éppen bajban vagyok, mert nincs olyan kottánk, amit nem sajnálnék szétvágni, így kénytelen vagyok a nyomtatót segítségül hívni.

  Ági

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szép, már megint micsoda ötlet, a karácsonyfátok mindig csodaszép lehet és nagyon egyedi, majd kérünk fotót! :-)

  VálaszTörlés
 6. Szia, Ági! Egérrágtát tudok küldeni pár lapot, ha az jó :-) A lánc is jó ötlet, nagyon szép lesz....

  Katuci, mindenképpen lesz fotó, ígérem :-)

  VálaszTörlés
 7. egyszerű de nagyszerű :)

  VálaszTörlés
 8. Éneklő jégcsapok :)

  VálaszTörlés
 9. Kedves Levendulalány!
  Hihetetlen tartalmas és marasztaló a blogod, nehéz betelni a sok jó ötlettel! :-) Köszönjük szépen, hogy megosztod őket! Nem is túl bonyolultak, nagyon szépek, kivitelezhetőek, frappánsak - ki kell őket próbálni! :-)
  További jó alkotást!!
  Köszönettel, Orsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, Orsi, és örülök, hogy így látod! :-)

   Törlés
 10. Nagyon szépen köszönöm ezt az ötletet!!! Bajban voltam éppen, mert adventi naptár ötletet szerettem volna, amit majd az angyalkák hoznak és természetesen telepakolják az egyes naphoz tartozó dobozkákat készülődéssel kapcsolatos feladatokkal...na most eeeezz, hát ez az ötlet tökéletesebb nem is lehetne, annyira megragadott, hogy a szívem hirtelen elöntötte a melegség és hevesebben dobogott. De ezt most nem viccből írom, tényleg nagyon nagyon szuper ötlet......Hálás vagyok érte! Nagyon köszönöm! Viki

  VálaszTörlés
 11. Son todas unas ideas geniales. Roma

  VálaszTörlés
 12. Huh, végre elkészült az első!!! :)
  Az úgy volt, hogy már régen beszereztem hozzá mindent: kottás csomagolót az IKEÁból (a fehéret), óarany csipkeszalagot, ekrü selyemszalagot, natúr fa gombokat. És ma nekiláttam. Aztán 5 percig csak a tölcsért próbáltam megformázni, de nem ment.... :) Valahogy nem állt rá a kezem. Végül csak elkészült, színeiben talán pont a fordítottja, mint a tied; olyan, hogy "egyenes" vagy "középen" nálam nem létező fogalmak (biztosan az asztigmiám miatt, erre könnyű ráfogni...), és legtöbbször a saját ujjaimat ragasztottam össze valamivel, de nagyon tetszik... :)
  Viszont a gyerkőcökkel nem merek nekiállni, pedig ez volt az eredeti elképzelés. Majd ezen még töröm a fejem, hiszen hátha ők ügyesebbek, mint én... :)
  Köszönöm az ötletet!!!
  Anita

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Anita, szerintem nagyon ügyes vagy, hogy végül elkészítetted! Az Ikea papírja sokkal vékonyabb, mint az én"rendes" kottapapírom, ezért volt vele nehéz dolgoznod. Az igazi kottapapírral a gyerkőcök is tudnának bánni,mert merev, szép, minőségi papír... szóval egy hősnő vagy, hogy így is sikerült! :-)

   Törlés
 13. Nagyon szépeket csinálsz! Gratulálok hozzá. Már én is csináltam a műveidből, de a tied messze jobb lett! Ezt a díszt fogom készíteni a barátnőimnek is !!!

  VálaszTörlés
 14. Csodálatosak ezek a díszek!
  Megkérdezhetem honnan lehet kottapapírt beszerezni?
  KÖSZÖNÖM!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Antikváriumban is körbe lehet nézni, szoktak szakadt-hiányos kottákat is árulni, vagy vékonyabb verziót lehet kapni az Ikeában, csomagolópapírként, illetve le is lehet tölteni a netről sokfélét, ezeket csak ki kell nyomtatni.

   Törlés
 15. Valóban elragadó ez is, és sok minden más. Még nem érkeztem végigböngészni a csodálatos ötletbazárt, úgy hogy vissza-vissza fogok térni. Köszönöm, hogy megosztottad velünk hihetetlenül változatos ötleteidet!
  A legjobbakat kivánom, barátsággal: Nagy Magdi

  VálaszTörlés