2011. szeptember 10., szombat

Muffinpuffogás


Aki sokat süt-főz, az előbb-utóbb eljut arra a pontra, hogy a muffinsütést már nem érzi kihívásnak. Szélsőségesebb esetben az ember szégyellni kezdi, mert hát a muffin minden, csak nem gasztrokihívás… és elfelejti, hogy volt idő, amikor ezerféle muffint sütött boldogan és elégedetten, valamikor a macaronmánia előtti időkben.

Amikor múltkor vettem egy zacskó aszalt áfonyát, motoszkálni kezdett a fejemben, hogy ebből azért de jó is lenne egy kis muffinszerűség… egy pár percig még erősen tartotta magát a „de hát csak tudok már sütni valami extrábbat is” gondolat, de aztán gondoltam, hagyjuk ezt a gasztrorongyrázást, és igenis, vállaljuk fel, hogy muffint sütünk, finomat , könnyűt, gyorsat.

És nem bántam meg, sőt, a család és a vendégek sem. :-) Jóóó, legközelebb majd sütök valami csodálatosan szépet és bonyolultat, de most igenis, nagyon jólesett ez a muffin, ami végül minden volt, csak középszerű nem, finom volt benne az áfonya, távolian aromás a levendula, édes a csoki és hozzá a dió… szóval, a tanulság az, hogy nincsenek túl egyszerű sütemények, csak túl magasra tartott orr :-)


Áfonyás-levendulás muffin


Hozzávalók:

15 dkg vaj
15 dkg barna cukor
3 tojás
egy kis pohár (125 g) natúr joghurt
4 dkg kakaó
fél csomag sütőpor
15 dkg liszt
1 enyhén púpozott teáskanál levendulavirág
10 dkg aszalt vörösáfonya
10 dkg dió

A mázhoz:
fél-háromnegyed tábla étcsoki


Elkészítés:

A sütőt 180 fokra melegítjük.

A puha vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, majd belekeverjük a joghurtot. A kakaóval és sütőporral elkevert lisztet belezúdítjuk, pár mozdulattal összekeverjük, majd beleszórjuk az áfonyát, a levendulát és a diót, és ezekkel is elkeverjük a tésztát.

A muffinsütő forma mélyedéseit kibéleljük a papír muffinformákkal, és kb. 23-25 percig sütjük.

A csokimáz nálam a rohanós napokon rém egyszerűen készül: amikor kiveszem a sütőből a forró muffinokat, a tetejükre teszek egy-egy kocka étcsokit. Ez pár perc alatt megolvad, és akkor egy kiskanállal szépen körbe lehet kenni a süti tetején.

Most tettem mindegyikre egy-egy cukorgyöngyöt is, de ez teljesen opcionális, lehet rá tenni bármit, és akár semmit sem. :-)







3 megjegyzés:

  1. Hasonló érzéseim vannak a muffinokkal kapcsolatban, de ez valóban különlegesen finomságosnak tűnik!
    Ui.: Nézz be hozzám légyszíves, vár rád egy díj, fogadd szeretettel!

    VálaszTörlés
  2. Ha szégyen ha nem, én is gyakran sütök muffint, de szinte soha két egyformát, ez az előnye, olyan mintha mindig más sütit készítenél.

    VálaszTörlés
  3. Dehogy szégyen, jól teszed! A különleges muffinok pedig tényleg olyanok, mintha nem is muffinok lennének... de az a szőlős csokis szuflé, hmmm :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...