2011. augusztus 12., péntek

Pizzagrissini


Nálunk a pizza mindig úgy készül, hogy mindenképpen maradjon a tésztából, mert rengeteg finomságra fel lehet használni. Mindig kell belőle zsemlét is sütnöm, mert ebből a fajta tésztából nagyon-nagyon jó állagú, sokáig elálló, tartalmas, de mégsem nehéz zsemle készül, amiért a Kisebbik és a Nagyobbik is szabályosan rajong. Aztán persze mindig lehet belőle focacciát is sütni, vagy akár kiflit is, illetve bármilyen formázott-töltött-megszórt péksütit, vagy mint tegnap – grissinit.

A grissini Olaszországban nagyon kedvelt rágcsálnivaló, lépten-nyomon találkoztunk vele a nyaralás alatt, de persze már azelőtt is régi ismerős volt, hiszen nagy nemzetközi karriert futott be, és mi is szeretjük: mártogatósok mellé, vagy csak úgy magában, ahogy a kicsik szeretik.

A tegnapi pizzasütéskor is bőven hagytam a tésztából, többek között grissini-céllal. De mivel maradt a paradicsomszószból is, gondoltam, megsütöm a grissini pizzás változatát, ami azért is jó, mert például bulikon sokkal könnyebben kezelhető és előkészíthető, mint a pizza, ízvilágában viszont teljesen ugyanaz, plusz igencsak jól is néz ki.

Persze, az eredmény nem igazán grissini, merthogy töltött, viszont mégiscsak az, hiszen kenyértésztából készült, és rúd alakú. És persze – ezzel kellett volna kezdenem – nagyon finom. Egyszer egy szülinapi bulira készítettem ilyet. Mindenki az asztal köré gyűlt, és addig ott ültek, míg csak volt belőle… :-)Pizzagrissini


Hozzávalók:

pizzatészta (lásd itt)
fűszeres paradicsomszósz
vékony kolbászszeletek
sajt
bazsalikomlevelek, törött bors

Elkészítés:

A tésztát alaposan lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a fűszeres paradicsomszószt, rátépkedjük pici darabokban a kolbászt, rátesszük/reszeljük a sajtot, és sok-sok bazsalikomlevéllel megszórjuk.

Ezután a tészta alsó felét egy gyors mozdulattal a felsőre hajtjuk, és sodrófával átszaladunk rajta néhányszor, hogy kissé összenyomódjon a két réteg.

Ezután éles késsel kb. kétcentis csíkokra szabdaljuk a tésztát. A csíkok tetejét és alját ellentétes mozdulattal néhányszor megcsavarjuk, így spirálszerű rudacskákat kapunk. Ezeket egymástól pár centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 230 fokra előmelegített sütőben max. 10 percig sütjük, de sokszor bőven elég a 7-8 perc is, úgyhogy figyelni kell, amint kicsit barnul, készen van.


1 megjegyzés: