mobilszalagadsense

2011. július 14., csütörtök

Pizzázós-majdnem nyaralós


Mindenkinek megvan a maga szuperspeckós pizzareceptje, nekem is. Ettől akkor sem térnék el, ha beállítana a spanyol inkvizíció (l. Monty Python-klasszikus), mivel egyszerűen tökéletes: kívül ropogós, belül puha, és mint az igazi olasz pizzák, néhány perc alatt megsül.
Nagyon szeretem, és nálunk nagyon gyakran fordul elő, leginkább azért, mert alig van vele munka, ellenben kivétel nélkül mindenki rajong érte, általában bármennyit is sütök, egy nekifutásra el is tűnik.
Ezért aztán mindig rendes adagot készítek a tésztából, mert ugye egy részéből lesz a nagy "felnőtt" pizza, ami csípős és nagyon gazdag, aztán készül sok kis pizzácska lightosabb feltétekkel a kicsiknek, de mindig kell sütnöm pár üres lepénykét is (csak úgy magában is imádják), és ha még mindig marad egy kis tészta, abból készítek valami egyéb finomságot, ma például levendulával és rozmaringgal ízesített sárgabarackos focacciát.
De térjük vissza a pizzához, mert ez bizony megérdemel egy neki dedikált bejegyzést. Ma nagyon zsúfolt napunk volt, így már rendesen estébe hajlott az idő, mire meg tudtam sütni. De azt gondoltuk, a laza napokért érdemes élni, így fél 9-kor ahelyett, hogy épp a kicsiket tettük volna ágyba, mindannyian kiültünk a teraszra a nagy asztal köré, és nekiláttunk a friss pizzának. A szomszédaink azelőtt locsoltak, víz illata szállt, a nap már lefelé tartott, a fröccs jéghideg volt a pohárban... az egész éppen olyan volt, mintha nyaralnánk. 
A pizzából pedig ezúttal is alig maradt...


A (szerintünk) tökéletes pizza

Hozzávalók:

90 dkg liszt
5 dl víz
5 evőkanál olívaolaj
3 csapott teáskanál só
3-4 dkg élesztő
1 teáskanál cukor

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát készítünk, megdagasztjuk (kenyérsütőgép nem hátrány, de persze kézzel is könnyen megy), duplájára kelesztjük.
A tésztát ezután a felhasználási céloknak megfelelően kiporciózzuk, legegyszerűbb 4 adagra osztani, és egyenként kinyújtani. Menjen rá pizzaszósz (erről most nem írok, mivel egy egyszerű paradicsomos szósz is nagyszerű lehet sok oreganóval, kakukkfűvel, bazsalikommal, kis hagymával, sóval, borssal), és bármilyen feltét, amit csak kedvelünk (nálunk chorizo, gomba, olajbogyó, csípős paprika és bazsalikomlevelek kerültek rá).
A tetejére persze kötelező a sajt.

Előmelegített, nagyon forró (250 fokos) sütőben maximum 10 perc alatt elkészül - ki-ki ízlésének megfelelő sajtbarnasági foknál vegye ki a sütőből a tepsit.
Én tálaláskor megszórtam sok-sok ruccolával is - egyszerűen csak azért, mert imádom, és nagyon szép látvány a frissen sült pizza a sok zölddel.

Bár -  mi tagadás - sokáig nem gyönyörködhettem benne. :-)






2 megjegyzés:

  1. Szia Levendulalány!

    Kipróbáltam ma a pizzatésztádat, isteni lett, az utolsó morzsáig elfogyott! Köszi, hogy megosztottad a receptjét :)
    Kinga

    VálaszTörlés
  2. Szia, Kinga! Úgy örülök, hogy ízlett, mert ez az egyik legnagyobb kedvencem, csak nagy önuralommal vagyok képes abbahagyni úgy a 4-5. szelet táján :-) Köszönöm, hogy megírtad!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...