2011. július 12., kedd

Forróság



A nyár most tényleg rendesen kitett magáért, rezzenetlen hőség van mindenhol, még az árnyékban is meleg van. Ma is alig vártuk az estét, amikor enged végre egy kicsit a kánikula szorítása, és lehet rendesen levegőt venni. Este tízkor végre jött egy kis langyos szél, kiültünk a teraszra, egy kis vörösbort (én) és sört (Ő) kortyolgattunk, hallgattuk a tücsköket a kertben, és figyeltük a teraszon átugráló bátor békát.

Ezekben a forró napokban nem viszem túlzásba a sütést-főzést (eltekintve a húsz üveg baracklekvártól :-)), nagyon gyorsan elkészülő dolgokat eszünk. Ezek közé sorolom az összes péksütit is, hiszen a kenyérsütő gép szépen meggyúrja a tésztát, a sütő pedig megsüti, nekem alig van vele bármi teendőm. Az mindig jó érzés... és enni pedig a még meleg, illatos, ropogós héjú zsemléket, kifliket és kenyereket még ennél is sokkal-sokkal jobb érzés.

Mivel maradt egy fél üveg szárított paradicsom múltkorról, és a kis bazsalikombokrok is ingerlően zöldelltek a párkányon, úgy döntöttem, ezúttal olaszos jellegű kenyérkéket sütök.



Ciabatta szárított paradicsommal és bazsalikommal


Hozzávalók:

fél kiló liszt
320 gramm víz (igen, gramm)
2 kávéskanál szárított élesztő
2 kávéskanál só
1 nagy csokor bazsalikom
kb. 8 darab szárított paradicsom


Elkészítés:

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, jó pár percig erőteljesen dagasztjuk, és langyos-meleg helyen kb. másfél óra alatt megkelesztjük. (Mindezt persze a kenyérsütő gépre is bízhatjuk, ha van.) Ezután a tésztát lisztezett munkafelületre tesszük és a kezünkkel széthúzgáljuk (csak semmi fakszni), kb. egycentis lapra. Erre konyhai ollóval rávagdossuk a paradicsomot és rátépkedjük a bazsalikomleveleket, hogy jusson mindenhova. A paradicsomot nem kell lecsöpögtetni, ha jutnak bőségesen olívaolaj-cseppek a tésztára, hát annál jobb.

Ha ez megvan, a tésztát feltekerjük (mint a rétest), egy kicsit átgyúrjuk, és 8 darabra vágjuk. A darabokat kicsit széthúzzuk és ellapogatjuk, majd sütőpapírral borított tepsire tesszük (ez a mennyiség két tepsiben fog elférni). 30-40 percet kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 20-25 percig sütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...