mobilszalagadsense

2011. július 16., szombat

Creme brulée


Szerintem a creme brulée utolérhetetlen, ha bulit rendezünk, és nagy mennyiségben kell valami extrafinom desszertet készíteni. Nálunk éppen ezért nincs olyan hét, hogy ne készülne - mindannyian rajongunk érte, a vendégeink szemében megjelenő nagy elismerés pedig mindig jó érzés, amikor megkóstolják.

A creme brulée-vel kapcsolatban erősen tartja magát az a tévhit, hogy valami iszonyúan nehéz elkészítésű, ritka bonyolult desszertről van szó, pedig nagyon nem. Sőt, amennyire finom, ahhoz képest alig igényel munkát. Két dologra kell csak felkészülni: sok tojás kell hozzá, és azokból is csak a sárgája, úgyhogy érdemes másnap-harmadnap összedobni egy Pavlova-tortát a sok-sok maradék fehérjéből, másrészt pedig ami a legfontosabb: konyhai lángszóró pisztoly kell hozzá.
Annak idején, az első próbálkozásaimkor próbáltam grillezéssel elérni a creme brulée tetejéhez tartozó égetettcukor-réteget, de sosem sikerült jól: néhol megégett, máshol viszont éppen hogy csak megolvadt a cukor. Aztán ezt megelégeltem, és vettem egy konyhai lángszóró pisztolyt, és azóta úgy érzem magam, mintha én lennék Alain Ducasse (a világhírű séf és cukrász), mert csupa csodálatos, tökéletes, lenyűgözően roppanós égetettcukor-réteggel fedett, kellően barnás-narancssárgásra pirult tetejű creme brulée-ket tudok előállítani.
Szóval mindenkinek csak javasolni tudom a pisztoly beszerzését - nem elviselhetetlenül drága (kb. 2000 Ft-ért már korrekt minőségűt lehet kapni), viszont tényleg megéri, ha creme brulée-készítésbe kezdünk -, és nem mellesleg van a pisztoly használatában valami vadnyugatiasan vicces. :-)

A recept tekintetében a házi istennő, Nigella Lawson utasításait követem, mert ez vált be, egyszerű és gyors.

És egy figyelmeztetés: egy darab sosem elég... én minden bulira fejenként kettővel szoktam számolni - és ekkora mennyiségből sem marad sosem. :-)


Creme brulée


Hozzávalók:

6 dl tejszín
1 vaníliarúd
8 tojássárgája
3 evőkanál porcukor
kb. 6 evőkanál kristálycukor


Elkészítés:

Tegyünk a tejszínt és a vaníliarudat egy lábosba, és melegítsük fel, de ne forrjon. Egy tálban verjük fel a tojássárgáját a porcukorral, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá nagyon lassan öntve a vaníliás tejszínt.
Öntsük az egészet egy tiszta edénybe, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik.
Ha már elég sűrű, vegyük ki belőle a vaníliarudat, és öntsük tálkákba, majd tegyük hűtőszekrénybe egy pár órára.

Tálaláskor szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, majd a lángszóró pisztollyal karamellizáljuk, míg a cukorréteg gyönyörűen barnás és kemény nem lesz.




   

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nem csak Pavlova tortát lehet készíteni ennyi fehérjéből :) Ha nálam ennyi megmarad, krémest szoktam belőle készíteni, csak plusz egy fehérjét kell még hozzá ütni :)
    Hozzávalók:
    4 csomag vaníliás puding
    10 dl hideg víz
    30 dkg cukor
    9 tojásfehérje
    levelestészta

    A leveles tésztát kinyújtjuk (ha tömböset vettünk, ha már eleve kinyújtottat, akkor nem kell)akkorára, hogy ha egy 340 x 265 mm-es tepsit fejre állítunk, szépen befedje, de ne lógjon le. Sütőben szépen aranybarnára süssük meg, összesen 2 lap kell.
    A vaníliás pudingot 2 dl vízzel és 10 dkg cukorral jól elkeverjük. 9 tojásfehérjét 20 dkg cukorral kemény habbá verjük. 8 dl vizet felforralunk és belekeverjük a pudingot. Ezt kicsit takarékon főzzük, kevergetve, mert leég. Majd hozzákeverjük a tojásfehérjét. Kb. 3 percig főzzük. Még melegen rákenjük az egyik lapra (amit előzőleg megsütöttünk és beletettük a tepsibe), majd rátesszük a másik megsült lapot is. Megszórjuk porcukorral, letakarjuk és 2-3 órát hideg helyen hagyjuk, hogy puhuljon.

    A család nagyon szereti, szerintem jobb, mint a bolti krémes :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...