2011. június 23., csütörtök

Házi fagyi, házi tölcsérben


Már írtam, hogy vettem egy csodálatos ostyakészítő gépet. Mostanra egészen rajongva imádom őt, lelkesen tervezem a közös jövőnket, magamban színezgetve mindenféle recepteket, amelyeket együtt fogunk kipróbálni…
A lelkesedésem legfőbb oka az, hogy kipróbáltam a fagyitölcsér-készítést, és mit mondhatnék… hát ha korábban úgy éreztem volna, pénzkidobás volt megvenni az ostyasütőt, akkor most a lelkiismeret-furdalás rémes kínjai között szórnám a hamut a fejemre. Ugyanis a kis géppel olyan, de olyan fagyitölcséreket sütöttem, hogy az első falat után mindenki csak a legnagyobb elismerés és tisztelet hangján szólt hozzám (és ez sosem esik ugye rosszul. :-) ).

Nem spéciztem túl, bíztam a géphez adott leírásban – és jól tettem, mindössze egy csomag vaníliás cukorral toldottam meg a tésztát, hogy finom illata legyen. A sütő szép kör alakú ostyákat süt, ezeket még forrón tiszta konyharuhára tettem, és a géphez adott céleszközzel gyorsan tölcsérformára tekertem.

A kicsik persze elbűvölten nézték az egész műveletet – kóstolás után pedig a Nagyobbik ellentmondást nem tűrően kijelentette: „Mostantól mindig ilyen tölcsért együnk!”, a Kisebbik pedig még elmajszolt vagy nyolcat. Csak úgy magában, mint Micimackó a mézet.

A Nagyobbik azért kért hozzá fagyit is, mert ő tudja, mi az illem. :-)


Fagylalttölcsér házilag

Hozzávalók:

1/2 csésze vaj vagy margarin
1 csésze porcukor
2/3 csésze tej
2 csésze liszt
egy zacskó vaníliás cukor


Elkészítés:

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, sűrű palacsintatészta-szerű masszát kapunk. Az ostyasütőbe adagoljuk, nagyjából egy perc alatt sül meg egy tölcsér. Kb. 15 darab lesz belőle.



Persze, éreztem, hogy a különlegesen finom tölcsér extra minőségű fagylaltot kíván. Némi gondolkodás után bevillant a nemrég készített csokis-csilis keksz, aminek nagy sikere volt - úgyhogy készítettem egy chilis csokoládéfagylaltot.

Ez tényleg prémium fagyi, egyrészt a hozzávalók miatt is, másrészt pedig azért, mert nem lehet belőle rengeteget enni – csodálatosan tartalmas, igazi csokoládéesszencia, leírhatatlanul finom.
Jégkockatartóban fagyasztottam le a fagyimasszát, így a tölcsérbe a kockákból tettem hármat-négyet – hihetetlenül jól nézett ki, ha használnék ilyen szavakat, azt mondanám, kifejezetten cool volt. :-)


Mennyei csokoládéfagylalt chilivel


10 dkg kakaópor
20 dkg cukor
5 dl víz
30 dkg csokoládé (min. 60 %)
1tk vaníliakivonat
chilipor, ízlés szerint (én kb. késhegynyit tettem bele)
2 dl tejszín


A vizet a cukorral összefőzzük,kb. forrásig. Félrehúzzuk a lábost, belekeverjük a kakaóport, csomómentesre keverjük, és pár percig főzzük. Beletördeljük a csokoládét, és elkeverjük, míg teljesen felolvad. Elzárjuk a hőt, hozzákeverjük a tejszínt és a chiliport. Megvárjuk, míg kihűl, majd lefagyasztjuk.

4 megjegyzés:

  1. A fagyi egészen meseszerű. És ahogy a a faleveles képen látszik, van tündér is hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Ilyen tölcsérkészítőt honnan lehet szerezni?
    Évi

    VálaszTörlés
  3. Szia, Évi! Én a Corában vettem, 6000 Ft körül volt, de nemrég volt az Aldiban is, kb. 4000 Ft-ért, úgyhogy érdemes ilyen helyeken is figyelni...

    VálaszTörlés
  4. Szia Levendulalány, mennyire gáz szerinted, hogyha az ostyasütő nem egyenletesen süt? Én ma újítottam egyet be, és persze rögtön ki is kellett próbálni, de azt tapasztaltam, hogy az egyik fele sokkal hamarább sül meg, mint a másik és mikor kiveszem, amellett, hogy leégeti az ujjamat, nehezebb feltekerni...megpróbáljam kicseréltetni a masinát? amúgy isteni a tölcsér recept:), próbálkoztam a kehellyel is, de az még nem megy...

    VálaszTörlés