2011. június 6., hétfő

Bodza

Szeretem a szavak hangulatát. Márpedig minden szónak van. Csak kimondom, és máris megjelenik egy belső kép, színekkel, hangokkal, néha illatok és ízek jönnek elő a mélyből, emlékek, érzések….
A „bodza” is ilyen. Ha kimondom ezt a szót, azonnal nyári meleget érzek, hallom, ahogy döngicsélnek-dünnyögnek a bogarak, és olyan békebeli, vidéki, régimódi hangulat oson a gondolataim közé… és persze azonnal látom magam előtt a nagy kancsót, benne a jéghideg, édes, illatos bodzaszörppel.

Bodzaszezon van, ez nem is kérdés, úton-útfélén (de szó szerint) láthatók a hatalmas fehér virágok. Nagyon szeretem a jégbe hűtött bodzaszörpöt, de meglehetősen ritkán lehet olyan bokrot találni, ami egészséges távolságban található az utaktól.
Szerencsére azonban anyukám nemrég egy teljesen füst-, por- és szmogmentes kertből kapott egy nagy adag bodzavirágot, amiből szörpöt készített. És olyan, de olyan, de olyan finomat… Ezért ezt most meg is osztanám veletek, mert az a különlegessége, hogy tökéletesen cukormentes, tehát aki nincs jó viszonyban a szörpökkel a kalóriatartalom miatt, az is bátran ihatja. A mi családunkban némi cukorprobléma miatt van szükség az ilyen megoldásokra, és nem a kilófóbia miatt – de aki viszont az édesítőszereket nem bírja, az használjon bátran azonos mennyiségű cukrot.
Mi a pohárba tettünk még mentaleveleket is – elmondhatatlanul jól tud esni nagy melegben.
Kb. 4 liter lesz belőle.


Diétás bodzaszörp


Hozzávalók:

15 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág 1cm-es szárral
3 nagy lédús citrom vagy lime
15 púpozott evőkanál bármilyen por alakú édesítőszer
2 evőkanál ecet
3 dkg citromsav
1 mokkáskanál nátrium-benzoát
1 mokkáskanál só


Elkészítés:

A virágokat nagyon alaposan megmossuk (zuhanyozva a legjobb,akkor biztosan bogármentes lesz). A nagy befőttesüvegbe lerakjuk a négybe vágott citromot. Rászórjuk az édesítőt, felöntjük vízzel, végül hozzátesszük a többi hozzávalót, jól felkeverjük. Rárakjuk a bodzavirágokat is.

Lefedni nem kell, csak lazán letakarni papírszalvétával vagy sütőpapírral. Öt napig tartjuk világos helyen szobahőmérsékleten, és mindegy nap egyszer-kétszer keverünk rajta. Aztán finom szűrőn átszűrjük kétszer. Üvegekbe vagy műanyag palackba töltjük, hűtőben bármeddig eláll.

Ha télen is szeretnétek bodzaszörpöt látni a kamrapolcon, egy késhegynyi tartósítószert szórjatok a szörp tetejére, és zárjátok le az üveget légmentesen.


1 megjegyzés:

  1. Kedvenc szörpöm! Könnyű nekünk, a kertben nő a bodzabokor... :) De én mindig úgy tudtam, hogy nem szabad megmosni, mert pont a lényeget, a virágport mossuk le róla.. Ezért kell autómentes helyről szedni.

    VálaszTörlés