2011. május 28., szombat

Micsoda idő!

Az egyik kedvenc mesém Berg Judit Micsoda idő! című könyve. Két tündér a főszereplője: Panka és Csiribí, a két jó barát, akik egy erdőben élnek, és csupa kedves, hétköznapi kalandba keverednek az erdő további lakói, valamint a szél közreműködésével. Panka gyönyörűen tud muzsikálni, csodálatos süteményeket süt, viszont nem tud repülni, ami ugye tündéréknél kifejezetten kellemetlen dolog…. Csiribí viszont még egy forró csokit sem képes összeütni, viszont nagyon bátor és barkácsolásban utolérhetetlen. Ők ketten így nagyon jól kiegészítik egymást, és valamelyikük mindig talál megoldást a felmerülő gondokra – legyen az bár egy makacs köd, aki csakazértsem hajlandó felszállni a völgyből, egy zokogó felhő, aki könnyeivel elárasztja az egész erdőt, vagy éppen a vérig sértődött nap, aki nem hajlandó megszárítani egy kimosott inget.
Kedves fordulatokkal és szerethető szereplőkkel teli mesekönyv a Micsoda idő!, nálunk a kisebbik és a nagyobbik is nagyon szereti. Azóta már több folytatása is készült, és megjelent hangoskönyvben is, ezt pedig én szeretem, de nagyon, mert Ónodi Eszter egyszerűen tüneményesen olvassa fel a mesét, és Bizek Emi tündéri zenéjével kiegészítve otthon és autóban is tökéletes hallgatnivaló minden kisgyereknek.

„Ezt a rózsaszín ruhás tündérlánykát Pankának hívják. Az erdő közepén él, egy öreg tölgyfa első emeletén. Puha mohából van az ágya, virágszirom a ruhája. A tündérfiú neve Csiribí. Ő is az erdőben lakik, egy odvas fenyőfában. Panka és Csiribí barátok.
Panka nyáron szamócalekvárt, cseresznyekompótot szokott eltenni. A lekvárhoz aztán süt egy kis palacsintát, vagy készít egy nagy tepsi süteményt, Csiribí legnagyobb örömére. Csiribí úgy szereti az édességet, hogy evés után mindig csupa porcukor az orra. Nem csoda, hiszen Panka süti a legjobb áfonyás pitét az egész erdőben.
Csiribí bezzeg kerüli a konyhát. Mindenféle szerkentyűt képes megjavítani, télire motoros hókotrót fabrikált fakéregből, csavarokból, huzalokból. Mókus mamának megígérte, hogy liftet is épít a fenyőfára, hogy ne kelljen annyit cipekednie. De a főzés nem megy neki. Még kedvencét, a forró csokit sem tudja elkészíteni. Egyszer aztán megelégelte, hogy semmi sem sikerül, és amikor a pirítós is odaégett, a tej meg kifutott, Csiribí elhatározta: nem főz soha többet. Tűzhelyét Borzéknak adta, és azóta Pankához jár, ha egy kis finomságra vágyik. Átröppen hozzá, bekopog az ablakon, és azt mondja:
- Panka, tudod mire gondoltam?
És Panka tudja.
- Csak nem egy kis forró csokira?

(Berg Judit: Micsoda idő! Pagony Kiadó, 2008. Illusztráció: Pásztohy Panka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése