2011. május 22., vasárnap

Levendulaszörp

Számomra a nyár íze. És kész.

Van néhány dolog, ami meghatározza az életemet - az egyik a levendula iránti olthatatlan, örök szerelem. Minden évben ültetek néhány tövet a kertembe, pedig ez a kert nem túlságosan nagy... de én szeretem, hogy nyáron, az esti locsolás után olyan illat van, mint Provence-ban. És ha találok még egy pici helyet, máris megyek egy újabb cserép levenduláért.

Így aztán azonnal hatalmába kerített a szokásos, csak a levendulás dolgok által kiváltható izgalom, amikor megpillantottam a receptet az utolérhetetlen Limaránál, aki számomra a gasztroblogolás nagyasszonya, akinek a receptjeit egyszerűen lehetetlen elrontani, és minden, ami tőle jön, tökéletes. (http://limarapeksege.blogspot.com/) Elkészítettem - és szerintem nincsenek rá szavak. Az üvegbe zárt levendula, ami mindent még egy kicsit finomabbá varázsol - vaníliafagylaltot, csokis kekszet, piskótát, de még a kávét is.
Nem mellékesen pedig gasztroajándéknak is kiváló - karácsonyra, szülinapra vagy csak úgy.
Muszáj megosztanom veletek.

Levendulaszörp (vagy levendulaszirup, ahogy tetszik)

Hozzávalók:

1 l víz
1 kg cukor
30 g szárított levendulavirág (én a Herbária barna papírzacskós levenduláját vettem, tökéletes volt)

Elkészítés:

A vizet felforraljuk a cukorral együtt, majd beleszórjuk a levendulát. Pár percig forraljuk, majd lefedve állni hagyjuk nagyjából negyedórán keresztül. Ezután leszűrjük, újra felforraljuk, és üvegekbe töltjük.
Hat hónapig eláll hűtőben.

Az igazsághoz tartozik, hogy Ő azért hümmögött egy kicsit, amikor megkóstolta - de hát férfi, méghozzá talpig. Nem várhatom el tőle, hogy osztozzon még a levendulaimádatomban is :-) Így is éppen elég tökéletes, ha ennél tökéletesebb lenne, az már tényleg túlzás lenne :-)


5 megjegyzés:

  1. Köszönöm:) A 30 dkg az csak g, gondolom:)

    VálaszTörlés
  2. Hajaj, de mennyire, már javítom is... hiába, tudat alatt bennem van, hogy levendulából semennyi sem elég :-) És én köszönöm, hogy benéztél!

    VálaszTörlés
  3. Csodás ez a blog...:) Gratulálok! Most bukkantam rá, minden nap böngészek belőle.
    Ez a levendula-szirup sütemények ízesítésére is alkalmas?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon is alkalmas, csodás ízt ad, úgy lehet használni, mint a vaníliakivonatot például. Örülök, hogy tetszik a blog! :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia! Nagyon jó kis recept. A kérdésem az lenne, hogy lehet belőle sima innivalót is készíteni mondjuk szódával és citrommal? Köszönöm!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...