2011. május 29., vasárnap

BL-döntő svédasztallal


Focikedvelő család vagyunk – na jó, én sokkal inkább Forma1 (Alonso ma végre legalább második lett!!), de az Ő kedvéért persze szeretem a focit is... Így aztán egy Bajnokok Ligája-döntő nálunk fontos esemény, barátok jönnek, sörök nyitódnak, és természetesen ilyenkor kell sok-sok finomság, amivel megmarad a kellő energiaszint a drukkoláshoz. És mivel a felújítás még mindig tart, a döntőre megint csak gyors és egyszerű ételeket készítettem, de – mit mondjak – óriási sikereket arattam. J

Amikor Provence-ban jártunk, rendszerint későn reggeliztünk, viszonylag korán vacsoráztunk, és a kettő között csak egy kis gyümölcsöt ettünk, egyrészt mert barangoltunk a vidéken, és sajnáltuk az időt hosszas evésekre, másrészt pedig a nyári forróságban nem is volt igényünk másra. A barátnőm viszont, akinél megszálltunk, nagy gondot fordított az ellátásunkra, és ebédidőben is csodás falatokat tett az asztalra. Persze nem rántott húst meg sült krumplit, hanem könnyű, helyi finomságokat, amelyek még a mediterrán kánikulában is simán lecsúsztak: kövér, csillogó olajbogyókat, krémes tapenade-ot, légiesen könnyű, gyümölcsös süteményeket, és persze quiche-t, amit egyszerűen imádtunk.

Amikor hazajöttünk, áttúrtam a netet autentikus receptek után, és hetekig csak quiche-t sütöttem, mindenféle verzióban. Idővel aztán ebből is kénytelen voltam egy kicsit időtakarékosabb verziót alkotni, az omlós tésztát leveles tésztára cseréltem, és a szószon is egyszerűsítettem egy kicsit – az eredmény ugyanolyan finom, viszont pár perc alatt összerakható fogás lett – bulikra ideális, mert tényleg ezerféleképpen variálható, és mindenki szereti.

Úgyhogy amikor a BL-döntő alatti falatokat kigondoltam, természetes volt, hogy a húsgombócok, a mogyorószósz, a friss zöldsaláta és a kávétorta mellett lesz egy kis quiche is. Igaz, kicsit multinacionálisra sikeredett a választék, mert a mogyorószósz indonéz, a kávétorta arab, a húsgombóc szerb, a quiche meg francia étel, de ha Nigellának, Gordonnak és Jamie-nek is megfelel a fúziós konyha, hát nekem sincs ellene kifogásom J

Quiche

Mivel egy fagyasztott leveles tésztából három adag is kijön, háromfélét készítettem: sajtos/baconos/póréhagymásat, sült csirkemájas/mustáros/petrezselymeset és cukkinis/fetás/lilahagymásat, de a lehetőségeknek semmi sem szab határt, a quiche-t gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni.

Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta (felolvadva, persze)
1 deci tejszín
2 tojás
só, bors, fűszerek
és a töltelék – zöldség, hús, tonhal, sajt stb.

Elkészítés:

A levelestésztát két darabra vágjuk (vagy már eleve fel van vágva), kinyújtjuk (vagy már eleve ki van nyújtva), és a formába helyezzük (gyümölcstortaforma vagy quiche-forma). Kicsit belenyomkodjuk, aztán a sodrófával átszaladunk a forma szélein, így leesnek a felesleges darabok.
180 fokos sütőben 10 percet sütjük.
(Én nem szoktam szárazbabbal stb. lenyomtatva sütni, ahogy a legtöbb leírás javasolja, mert ha felpúposodott, a sütőből kivéve ráteszek egy vastagabb konyharuhát, és a keletkező gőzben szépen puhán vissza lehet nyomni a púpot.)
Ezután rátesszük a tölteléket, és leöntjük a 2 felvert tojással, 1 deci tejszínnel, sóval, borssal elkevert szósszal, és 15 percre visszatesszük a sütőbe.

És kész. Munka alig van vele. Amíg sül, már előkészíthetjük a másodikat is, aztán a két adagból lesett tésztadarabokból ki tudunk nyújtani még egy formára valót. Tényleg jó sok lesz belőle, és finom melegen, hidegen, frissen és többnaposan is – de úgysem marad. J

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...