2011. május 26., csütörtök

Barátom, Paddington

Paddington az angol irodalom nagy alakjai közé tartozik, bár ő maga egy aránylag kis méretű medve. Michael Bond jó pár könyvet írt róla, és ezt nagyon jól tette, mert Paddington kalandjai egyszerűen letehetetlenek. Ahol ő megjelenik, ott pillanatokon belül káosz alakul ki, mert medvénknek rendkívüli képessége van a bajkeverésre. Még szerencse, hogy Mr. és Mrs. Bond befogadják Paddingtont, akire a pályaudvaron találnak, amint bőröndjén ülve kíváncsian nézelődik, a nyakában egy táblával: "Kérem, törődjenek ezzel a medvével. Köszönöm."

A Legsötétebb Peruból érkezett, marmeládérajongó medve innentől igazi otthonra talál, és a család segítségével sikeresen evickél ki a bajokból, hogy aztán újabb katasztrófákba sodorja magát. Paddington tehát imádnivaló, és a csodálatos magyar fordításban Tandori Dezső gondoskodik arról, hogy minden mondatot élvezet legyen olvasni, és persze a finom angol humornak is kellő tere van a könyvekben.
Azóta, hogy az első könyvet elolvastam, minden pályaudvaron alaposan körbenézek, hátha rám is vár valahol egy Paddington, mert én boldogan befogadnám, mégha a nadrágunk rá is menne az ő marmeládéfogyasztására. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése